Groentesprokkel 27

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het verrast me als jonge boer voor de tweede keer: het is zomer. De geur van onze winterprei hangt nog vers in mijn herinnering; de bijhorende liedjes van Clouseau (die we zongen tijdens het kuisen van de prei), zing ik nog vaak in gedachten. We zijn, sinds de laatste preioogst, druk bezig geweest op de boerderij: zaaien, planten, schoffelen, wieden, snoeien, opbinden, hooien… Tijdens het voorjaar en de zomer gaat het snel. Zo snel dit jaar dat ik de tijd vergeten nemen ben om zo nu en dan eens stil te staan bij de prachtige explosie van leven hier op de boerderij. Ik neem me voor om dat volgend jaar toch wel wat bewuster te doen. Vanmorgen wandelde ik de serre in en het eerste rijpe tomatenras confronteerde me met mijn mier-achtige levensritme van de laatste maanden. Matina heet het ras: de ochtend.
De tomaten vertellen me om even stil te staan bij het feit dat de zomer er is; ze vragen me, stemloos, om even de ogen te sluiten en te genieten van wat er is en van wat er komen zal. Het klinkt waarschijnlijk eigenaardig voor jou, lezer, maar de relatie tussen tomatenboeren en tomaten is blijkbaar iets wederkerig. Wij verzorgen hen en zij laten ons tot rust komen (of in actie schieten) wanneer dat nodig is.
Vanaf vandaag kunnen jullie dus onze eigenste tomaten in de winkel kopen. Geniet ervan, het zijn waardevolle rakkers.

Vele groeten,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: sla, komkommer, bosbietjes, tuinboon, venkel en busselwortel van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem
Groot: sla, snackkomkommer, venkel, courgette, basilicum en busselwortel van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; peterselie van ’t Groenlof Hof
Gemengd: sla, komkommer, bosbietjes en snijboon van de Vroente-Zonnekouter; rode bes van Vandevoorde; nectarine (It) en kiwi(It) via Biofresh
Fruit: aardbei en rode bes van Vandevoorde; nectarine (It), kiwi (It) en appel Jonagold via Biofresh
Aardappelen: vitabella van de Vroente-Zonnekouter (vastkokend)

Recepten

Komkommer op zijn Indisch
Nodig: ½ komkommer, 2 dl yoghurt, zout, curry (garam masala)
Snij de komkommer in stukjes, strooi er wat zout over, en meng met de yoghurt. Bestrooi met wat curry.

Rode bietenkwark met komijn en verse munt
Nodig: 850g rode bietjes, 500g magere kwark, zeezout, olijfolie, gemalen komijn, gemalen peper, verse muntblaadjes
Kook de rode bietjes in de schil tot ze zacht zijn. Giet het water af en laat ze afkoelen; dan kun je gemakkelijk de schil er afwrijven. Snij de bietjes in stukjes en doe ze in de blender. Voeg de kwark, wat zout, olie en de kruiden toe aan de blender en mix alles tot een gladde smeerbare substantie.

Gevulde koolrabi (uit het VELT-kookboek)
Nodig: 2 kleine (of 1 grote) koolrabi, 200g champignons, 1 kleine ui, 1dl soyaroom, 1 k.l. kervel, 1 e.l. olijfolie, zout, peper
Schil de koolrabi en stoom ze gaar. Snipper de ui, snij de champignons in plakjes, bak samen in olijfolie, en kruid met peper en zout. Hak de kervel fijn en meng ze door de soyaroom.
Hol de gare koolrabi met een scherpe lepel lichtjes uit (gebruik het vruchtvlees in de soep), en vul met de champignons. Schenk de kervelroom in een ovenschaal en plaats de koolrabi’s hierin. Plaats 10’ in een voorverwarmde oven (200°C)