Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Toen na heel lange en intense omzwervingen mijn voetjes vorig jaar weer op Belgische bodem terechtkwamen, was ik best vermoeid en in de war en onzeker over wat ik nu zou kunnen gaan betekenen in België. In de Mexicaanse woestijn had ik de essentie van de natuur leren kennen, met mijn partner mijn eigen grenzen en dankzij de accidenten en omstandigheden tijdens de reis mijn eigen angsten. Ik was op zoek gegaan naar echtheid. Dat bleek niet altijd heel zacht te zijn, maar wel onvoorstelbaar rijk en helend. De wereld was best hard, maar verrassend genoeg was mijn conclusie dat wat mij het meest pijn deed mijn eigen hardheid en angst was.
Terug in België keek ik om me heen en zag ik veel harde en bange mensen. Dat blijkt een lading die we hier allemaal wel voor een stuk mee hebben gekregen. Dan ben ik maar weer gaan reizen, maar deze keer in het Zonnekouterland. Ook hier vind ik echtheid, maar is ze veel zachter voor me dan in Mexico.
De woestijn heeft me geleerd dat door me op gelijke hoogte te plaatsten met de natuur, door er echt deel van uit te maken en je over te geven, door ze te respecteren, je heling terugkrijgt. In het Zonnekouterland krijgt de natuur het respect dat ze verdient en ook hier geeft ze terug. Dit klein stukje bodem wordt vitaler met de dag en haar vruchten dragen die vitaliteit.
Ik ben dankbaar dat ik in mijn geboorteland een plekje heb gevonden, waar ik als ambassadeur voor vitaliteit mag werken. Laat ons allemaal samen wat minder hard en angstig zijn en bovenal de natuur respecteren want dat zijn wij zelf.

Aho
(Het woord ‘Aho’ wordt in de Indiaanse (en ook Mexicaanse) traditie gebruikt na het uitspreken van dankbaarheid, verlangens en/of andere zieleroerselen.)

Sarah

Samenstelling pakket

Klein: Sla, courgette van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool, groene selder en gele bussel wortelen van Koen Weyers; aubergine (BE) en tomaat (BE) via Biofresh
Groot: Rode biet, snijbonen, sla en courgette van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool, groene selder en gele bussel wortelen van Koen Weyers; warmoes wit en zomerpostelein van de Vroente-Ourobouros; aubergine (BE) via Biofresh,
Gemengd: Komkommer van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool, gele bussel wortelen van Koen Weyers; tomaat (BE), banaan (DO), meloen galia (FR) via Biofresh, stekelbes van O’bio
Fruit: Cassis van Vandevoorde; witte bessen van O’Bio; banaan (DO) en nectarines (ES) via Biofresh

Recepten

Komkommerspread

1 komkommer (geraspt)
1 citroen (uitgeperst)
130 cashewnoten
1- 2 el olijfolie
peper en zeezout
1 tl oregano
1 el verse dille (of 1 tl gedroogde)
1 teentje knoflook

Doe de geraspte komkommer in een zeef en laat uitlekken. Roer er met een lepel door zodat zo veel mogelijk vocht uit de komkommer is geperst. Doe de helft van de uitgeperste komkommer in een smalle, hoge mengbeker en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix met een staafmixer tot je een smeuïge massa hebt.
Voeg dan de rest van de komkommer toe en meng die erdoor.

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een dip van aubergine uit het midden oosten.

1 aubergine
1 teen knoflook
1 el tahin (sesampasta)
Sap van een 1/2 citroen
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 3 kwartier gaar in de oven.
Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Snij de groente doormidden en schraap het vruchtvlees er uit. Hak dit fijn met een mes en doe het in een schaaltje.
Voeg de tahin, de komijn en het sap van een halve citroen toe.
Hak de knoflook fijn en meng dit door de aubergine dip.
Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.