Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant sympathisant,

In de vroege lente worden de snijbonen geplant in een rij tussen de eerste serresla. Er wordt een strook voor hen vrijgehouden zodat de snijbonen al kunnen groeien terwijl de sla nog aan het kroppen is. Geen tijd te verliezen in de serre. Alle teelten volgen elkaar nauwgezet op. Als de sla is weggeoogst krijgen de snijbonen een touwtje en dan zijn ze vertrokken! Sierlijk winden ze zich om het koord naar de nok van de serre, een echte spurt lijkt het soms wel. Zo rap dat ze kunnen groeien. Hun bladeren groeien nu ook mooi waardoor die twee rijen snijbonen in de serre al snel twee groene muren lijken. En daar kan ik wel van genieten, wat ‘vulling’ van het bovenste deel van de serre. Want na een hele winter veldsla, winterpostelein, warmoes, spinazie enz.,  was telkens alleen de bodem bedekt en erboven was een grote luchtige leegte. Na de snijbonen zijn nu ook de tomaten en komkommers aardig op weg om wat meer bovenruimte van de serre te vullen. Een mooi zicht is dat.

Geniet van jullie snijbonen, ze staan nu op hun mooist.

Eet smakelijk, Marie

Op reis?

Misschien kan je een buur of vriend of je huisoppas verrassen met een portie verse groenten van het land. Mocht je toch geen thuis kunnen vinden mail dan goed op tijd je wensen door. Minstens een week op voorhand horen we graag welke weken (vrijdagen) je geen pakket neemt en wat je daarvoor in de plaats wil; een extra pakket groenten en fruit, een portie boontjes of tomaten om in te maken, een droogwarenpakket, of een waardebon van onze boerderijwinkel. We horen het graag op: info@dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein:  snijbonen, rode ui, courgettes, spitskool van de Zonnekouter (Vroente), Nieuw-Zeelandse spinazie van Ourobouros (Vroente), rucola van de Kollebloem (Vroente), tomaat van Hebben.

Groot: eikenbladsla, basilicum, snijbonen, venkel, spitskool, rode ui, groene paprika van de Zonnekouter (Vroente), mosterdblad van de Kollebloem (Vroente), warmoes van Ourobouros (Vroente), tomaat van Hebben.

Gemengd: courgettes, wortel en sla (soort varieert naar wat het land te bieden heeft) van de Zonnekouter (Vroente), tomaat van Hebben, stekelbes van Obio, framboos van Vande Voorde, Banaan (fair trade, DO) via Biofresh

Fruit:  framboos van Vande Voorde, stekelbes van Obio, jonagold (Nl), perzik (Es) en watermeloen (Es) via Biofresh

Recepten

 Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia expansa) is een eenjarige plant, die behoort tot de ijskruidfamilie. De plant is op het einde van de 18e eeuw door Thomas Cook vanuit Nieuw Zeeland naar Europa gebracht. Het is de enige groente die geteeld wordt in de natuurlijk voorkomende vorm en heeft daardoor weinig last van ziekten. Het is geen familie van de spinazie (Spinacia oleracea), maar worden wel op dezelfde manier bereid. Het smaakt wel iets zuriger en leent zich meer tot wokgerechten. De driehoekige blaadjes zijn dik en vettig, de stengeltoppen kan je mee klaarmaken, van de oudere dikkere stengels moet je de bladeren afstropen. Een voordeel van Nieuw-Zeelandse spinazie is dat het arm is aan nitraat; ze is ook dol op warm zomerweer. Het bevat veel caroteen, dus als je niet van worteltjes houdt… doe je dan tegoed aan NZ spinazie!!

 Snijbonen roerbakken

Nodig: 250g verse snijbonen, 1 grote sjalot in ringetjes gesneden, 100g wortel in schijfjes gesneden, 100g sojascheuten (taugé), 50 gram gebroken cashewnoten, 1 stukje gember (geschild en julienne gesneden), 1 rode peper, 200 milliliter kokosmelk, ½ theelepel citroengras poeder, zoete sojasaus, ¼ theelepel zout

Maak de olijfolie warm in de wok, voeg alle ingrediënten met uitzondering van de taugé toe en wok gedurende tien minuten. Zet het vuur uit en roer de taugé door de groenten