Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Sinds twee jaar hebben we het begrazingsmanagement van de weides aangepast. Iedere weide is opgedeeld in kleinere stukken en de kudde koeien gaat snel van het ene stuk naar het andere. Het verschil met een standweide is dat het gras dus een veel langere rustperiode heeft vooraleer het weer begraasd wordt. En dat is net waar het om gaat. De rustperiode is minstens even belangrijk als de graasperiode. De koeien gaan in de weide als alles mooi volgroeid is, grazen overal de bovenste plantdelen af omdat die het meest fris, mals en lekker zijn en gaan dan al weer naar het volgend perceel. Ze laten de onderste plantdelen staan, die deels vertrappeld zijn en toch minder smakelijk. Voor de plant een enorm voordeel want ze heeft nog bovengrondse delen om aan fotosynthese te doen en in een sneltempo terug te groeien zonder aanspraak te doen op de wortelreserves. Dit alles zorgt dat er meer CO2 vastgelegd wordt in de bodem door humusopbouw en de weides minder snel stress krijgen door de droogte.

Groetjes
Arne

De favoriete groente van … Arne:

‘Als ik dan moet kiezen, dan ga ik voor de prei. Het hele jaar door is die te vinden op onze akkers. Het begint in februari in de serre met de opkweek van de plantjes en het eindigt uiteindelijk diep in maart het jaar erop met de oogst van de laatste prei. Misschien ook wel mijn favoriet omdat het een teelt is waarbij het de sport is om minimaal handwerk te verrichten. 10 dagen na het planten kan er met de wiedeg over gereden worden om het kleine, pas gekiemde onkruid meester te zijn. Daarna is het kwestie van er bij te zijn met schoffels, torsiewieders en wiedeg. Als er dan toch nog gewied moet worden, is dat omdat het niet lukte om de juiste bewerking op het juiste moment in ideale omstandigheden uit te voeren. Toegegeven, er moet ieder jaar wel in gewied worden. Het is ook de laatste teelt hier op de Zonnekouter die we water geven… niet dus. Het water sparen we voor venkel, sla en dergelijke. En desondanks halen we goede resultaten. Het oogsten bevalt me ook, waarschijnlijk omdat het grotendeels buiten het ‘seizoen’ valt. Het is soms labeur omdat we vaak met de hand oogsten omwille van natte grond in de winter. Maar het is ook een werk die we vaak met meerdere mensen doen en waarbij we rond de preitafel nog eens kunnen babbelen en van gedachten wisselen. Soms zijn we ook stil tijdens het prei kuisen en is ieder in gedachten verzonken en dan gaan onze handen zo snel als de handen van een visser van Urk zijn handen die haring kuist.

Samenstelling pakket

Klein: rode bosbiet van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van De Zaailing; komkommer en rode paprika van Hebben; bleekselder en paksoi van ’t Groenlofhof
Groot: tuinboon, broccoli, courgette, rucola en eikenbladsla (en één krop extra als cadeau) van de Vroente-Zonnekouter; komkommer en rode paprika van Hebben; spitskool van ’t Groenlofhof; wortelen (Es) via Biofresh
Gemengd: tuinboon, broccoli en courgette van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; stekelbes van O’Bio; sinaas Azahar (Es) en abrikoos (Es) via Biofresh
Fruit: framboos van Vandevoorde; stekelbes van O’Bio; sinaas Azahar (Es) en abrikoos (Es) via Biofresh

Recepten

Bleekselder in kleine, kleine stukjes
Nodig voor 2 personen: 1 tas rijst, 3 stengels bleekselder, 1 appel, een plak kaas van ongeveer 1 cm dik
Kook de rijst gaar en laat even afkoelen. Snij ondertussen de bleekselder, de appel en de kaas in kleine blokjes. Meng alles samen en werk af met een yoghurtdressing of mayonaise met wat tomatensaus.

Stoofpotje met rode biet en bleekselder uit de losse pols van Lien
Nodig: lamsvlees, 1 teentje look per persoon, 1 bussel bietjes, 1 bleekselder, 1 ui
Snij de ui en de teentjes look fijn en stoof aan in wat olie. Bak daarin het lamsvlees aan. Snij de bieten in kwartjes en stoof mee aan met het vlees. Voeg nadien de bleekselder toe. Eens de bleekselder er bij is, roer geheel niet te vaak meer door elkaar om roze bleekselder tegen te gaan. Indien er niet genoeg vet van het vlees is vrijgekomen, kan je nog wat water toevoegen om aan bakken te voorkomen.