Groentesprokkel 26

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Als de regen van de voorbije weken ervaren we het warme, standvastige weer ook als een zegen. Voor de groentes hadden we regen nodig, voor het hooi nu hebben we droog en warm weer nodig. Eind juni en we hebben gras gemaaid. Zowat vanaf eind mei volgt iedere boer, die hooi wil maken, nauwgezet de weersvoorspellingen. Het is vroeg en er is nog tijd, maar toch. Vanaf half juni wordt iedere boer, die hooi wil maken, een klein klein beetje zenuwachtig. Nog niets te laat, maar toch. Eind juni naderend is iedere boer, die hooi wil maken, zenuwachtig. Nu moet het niet meer gaan regenen of het gras gaat liggen en de kwaliteit gaat achteruit. Het gras heeft gebloeid, het hoogtepunt is voorbij. Dit jaar zijn de omstandigheden gunstig, plots droog en vast weer. Maaien, schudden, schudden en nog eens schudden tot het droog is en dan harken en in balen persen. Het doet goed te kunnen hooien, het vraagt focus en aandacht en naast het vele andere werk is het ook een beetje vermoeiend, maar het geeft voldoening. Volle zomer, warm, droog, een briesje, heerlijk geurend hooi, wintervoorraad. Iedere boer die hooit is blij! Ik denk vaak aan het Engelse woord heydays wat staat voor gloriedagen, glorietijd. Omdat deze dagen van hooi maken voor mij de gloriedagen zijn in het boerenjaar dacht ik dat het uiteraard haydays zijn, maar blijkbaar stamt het af van een oud woord dat staat voor vrolijkheid, speelsheid en frivoliteit. Toch ook wel toepasselijk deze dagen.
Niet al het hooi gaan we aan onze dieren voeren. Het ziet er naar uit dat we voldoende wintervoer zullen hebben en dat we een deel kunnen doorverkopen. Dus wie een paard, schaap of konijn heeft, kan voortaan bij ons hooi kopen.
Verder heerst er drukte op de boerderij. We oogstten de eerste aardappelen, snijbonen, basilicum, komkommers en bijna, heel bijna zullen ook de eerste tomaten geplukt worden!

Groetjes, Arne

Bestel nu vlees van de Zonnekouter
Deze week werd er een rund geslacht. Je kan kiezen uit een pakket rundsvlees van 5kg of 10kg. Volgende week worden er kippen geslacht die verkocht worden als hele braadkip. Het vlees kan afgehaald worden vanaf 12 juli tijdens de winkeluren. Bestel door te mailen naar dezonnekouter@skynet.be

De vakantie is er!

Voor wie zijn vakantieplannen nog niet heeft doorgemaild, stuur zeker nog een mailtje.
De heerlijke zomergroenten komen er aan, dus verras desnoods jouw juf, buur, grootouder of vakantielief met een groentenpakket. Zo vinden alle groenten een thuis en kunnen anderen heerlijke smaken ontdekken. Win win dus 🙂
Vind je niemand om jouw pakket over te nemen? We kunnen jouw abonnement even op pauze zetten en je voor of na jouw vakantie extra groenten/fruit of droogwaren in de plaats geven!
Laat dus zeker weten wat je wil, dan kunnen wij dat allemaal goed gaan organiseren.

Samenstelling pakket

Klein: sla, busselwortel, snijboon en rucola van de Vroente-Zonnekouter; paksoi van ’t Groenlof Hof; tomaat San Marzano van Hebben
Groot: sla, busselwortel, courgette, basilicum, rucola en tuinboon van de Vroente-Zonnekouter; spitskool en pijpajuin van ’t Groenlof Hof; komkommer en rode paprika van Hebben
Gemengd: sla, busselwortel en courgette van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van ’t Groenlof Hof; stekelbes van Vandevoorde; appel Jonagold via Hebben; pruimen (Es) via biofresh
Fruit: stekelbes van Vandevoorde; appel Jonagold via Hebben; pruimen (Es) en watermeloen (Es) via Biofresh

Recept

Snijbonen gestoofd in citroensap
Nodig: 500 gram snijbonen, 1 citroen, 25 gram boter, 1 el citroenrasp, zout & peper
De schoongemaakte snijbonen schuin in ruitvormige stukjes van ca. 0,5 cm snijden.
De helft van de citroen in dunne plakjes snijden; de andere helft uitpersen. In een pan de boter smelten, en snijbonen en citroenrasp erdoor scheppen. Citroensap, 1 halve dl. water en zout toevoegen.
Met het deksel op de pan de snijbonen in ca. 20 minuten gaarstoven. Eventueel nog een beetje water toevoegen om te voorkomen dat de snijbonen droog komen te staan.
Snijbonen op smaak brengen met zout en peper; in een schaal garneren met plakjes citroen.