Groentesprokkel 25

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het zal je niet verbazen maar mijn absolute thema deze week is: water! Ik was bijna vergeten hoe het voelt om in een gietende bui sla te oogsten… We hebben er lang, te lang moeten op wachten. Niet alles stond er zo mooi bij als we wilden; de veerkracht van onze bodem werd flink op de proef gesteld door de aanhoudende droogte. Zoals je wellicht al weet uit vorige groentesprokkels, zijn wij bedreven in het beramen van nieuwe plannen. Een ervan is het plan om elke druppel water die op ons land valt optimaal te gebruiken. Geen druppel mag hier wegvloeien zonder dat hij zijn functie vervuld heeft…

Er zijn enkele factoren die de droogte dus harder doen toeslaan dan nodig zou zijn:
– Drogende wind die over de velden raast en een ziedend felle zon zijn twee belangrijke actoren in het ontstaan van droogte.
– Een gebrek aan organische stof in de bodem is dat ook.

Aangezien wij geen controle hebben over de neerslag (ondanks mijn verwoede pogingen tot optimalisatie van mijn regendans), maakten we een plan waarin we de andere invloeden wel konden sturen…

Ten eerste legden we een strook aan, dwars door de Zonnekouter-akker. Deze strook zal naar ons aanvoelen de droge voorjaarswinden ‘breken’, diffuus maken dus, zodat ze geen vrij spel krijgen midden in ons land. Dit jaar kozen we voor een bloemenmengsel met o.a. zonnebloemen om ons systeem te testen. Volgend jaar komt op de strook een aanplant met kleine tot middelgrote struiken (liefst met een vruchtbaar bladstrooisel) die het werk nog efficiënter zullen doen.
Tegen de directe en felle zon is minder snel een remedie te vinden maar eens de teelten in de Bunderstraat aanvangen, zullen we ongetwijfeld het deugdelijke effect van onze hoogstamfruitbomen zien.
We kunnen ook experimenteren met mulching tussen enkele gewassen zodat het zonlicht niet op blote aarde valt. Dit jaar bedekten we de bodem met hooi rond de tomaten in de serre en voorlopig overtreft het effect al mijn verwachtingen (de grond onder de mulch blijft zeer lang lekker vochtig en koel én het barst er van leven).
Wat ook belangrijk is, is om zoveel mogelijk groenbemesters in te zaaien na de teelten, zo blijft de aarde bedekt met gewassen en hebben de bodemorganismen geen last van de hitte van de zon zodat ze hun werk kunnen blijven doen.
We breiden de aanplant van voederbomen uit in de toekomst (het gras is altijd groener onder een boom).
Het bodemleven blijven we opbouwen door compost te gebruiken, door steeds minder ingrijpende bodembewerkingen te doen, door groenbemesters in te zaaien…
We moeten ons met z’n allen bewust worden van de noodzaak van een goed watermanagement. Wij werken rechtstreeks met de natuur en het is een voorteken, een waarschuwing voor de hele maatschappij. Net zoals tijdens een Corona-crisis (ongetwijfeld veel belangrijker) is het opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid wat betreft watergebruik cruciaal.

Ondertussen blijven wij planten, zaaien, oogsten én… genieten van die grote druppels regen op onze ruggen.

Vele groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: venkel van de Vroente-Zonnekouter; snijsla van de Vroente-Ourobouros; broccoli van ’t Groenlofhof; tuinboon van ‘t Goed ter Heule; komkommer en aubergine van Hebben
Groot: venkel, rode biet, sla en snijboon (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; rettich van de Vroente-Ourobouros; bloemkool en bleekselder van ’t Groenlofhof; komkommer van Hebben
Gemengd: venkel en rode biet van de Vroente-Zonnekouter; rucola en broccoli van ’t Groenlofhof; appel Maribelle (Nl), pruim (Es) en pompelmoes (we bestelden Spaanse, maar kregen Zuid-Afrikaanse, dit zijn dus de laatste van het seizoen!) via Biofresh
Fruit: appel Maribelle, watermeloen (Es), pruim (Es), nectarine (Es)via Biofresh

Recepten

Gegratineerde venkel
Nodig: 2 venkelknollen, 2el olijfolie, 1 ajuin, 1 teentje look, peper en zout, 4el paneermeel, 40g parmezaanse kaas
Verwijder het loof en de stelen van de venkel (hoef je niet weg te smijten, maak er eens een pesto van of gebruikt het voor een groentebouillon!). Snij de venkel in kwarten en verwijder de harde ken. Snij de venkel en de ui vervolgens in de dunne plakken. Hak of pers de knoflook fijn en doe de groenten in een ovenschaal. Overgiet met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door met je handen. Strooi er de paneermeel en de kaas over en zet voor ongeveer 20 min in het midden van een voorverwarmde oven.