Groentesprokkel 25

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De regen was een zegen, daar is geen twijfel aan. Afgelopen winter hebben we amper het waterbassin vol gekregen en al vroeg in het voorjaar haalden we onze beregeningshaspel van stal want het was toch al weer droog. Ik durfde geen conclusies trekken, maar toch vreesde ik een beetje voor opnieuw een droge zomer en met een bang hartje zag ik het waterpeil van ons bassin zakken door al het beregenen. En oef wat een opluchting met de regen die we afgelopen twee weken kregen. Malse gezapige regenbuien die onze gewassen op het land deugd doen. Het gras groeit weelderig en de koeien kijken niet naar ons om want ze hebben voldoende gras. De komende week ziet het er naar uit dat het droog blijft en dat geeft ons de kans om te wieden en te schoffelen. Ook moet er nog gehooid worden. Nu is het moment.

En een beetje denken we richting winter want op het land staan de spruiten en pompoenen te groeien, ook de eerste prei is geplant en de savooien gezaaid. Naar het schijnt worden kerstkaartjes ook in de zomer ontworpen.
De aardappelen doen het goed. We zetten Vitabella, een nieuw ras voor ons, omwille van de plaagresistentie. Waarschijnlijk oogsten we volgende week de eerste. Dat ze het goed doen is ook te danken aan Zoë en Uma die vorige week voor jullie de nieuwsbrief schreven. Elke dag plukten ze de Coloradokevers van het aardappelloof voor de kippen. De redding van onze aardappelen.
Op de eerste tomaten van eigen teelt is het nog wat wachten. Jan daagt ons uit om te pronostieken. De data variëren van 28 juni tot 4 juli.
Groetjes
Arne

Bestel nu vlees van de Zonnekouter

Volgende week worden er een rund, schaap en kippen geslacht. Je kan kiezen uit een pakket rundsvlees van 5kg of 10kg. Daarnaast kan je hele braadkippen, merguezworsten en schapenburgers bestellen. Het vlees kan afgehaald worden in de week van 8 juli tijdens de winkeluren. Bestel door te mailen naar dezonnekouter@skynet.be

Gezocht: nieuwe collega voor het Vroente kraam op de Lousbergmarkt

Het Vroente kraam is een coöperatieve boerderijwinkel van De Zonnekouter, De Kollebloem en Ourobouros. 6 dagen per week (zondag is rustdag) kan je er onze groenten en fruit vinden. Om het huidige team te versterken, zijn we op zoek naar een gedreven en enthousiaste medewerker voor 38uur (of eventueel 32uur). Heb je zin om ons verhaal mee verder uit te bouwen, check zeker de facebookpagina van De Vroente of surf naar www.martensbrijs.be/vacatures voor de volledige vacature!

Hoera, bijna vakantie!
Vergeet niet om jullie vakantieplannen door te sturen, indien er wijzigigen moeten gebeuren aan het groenteabonnement!

Samenstelling pakket

Klein: tuinboon van de Vroente-Zonnekouter; rougette van de Vroente-Ourobouros; koolrabi en spitskool van de Vroente-Kollebloem; bloemkool van ’t Groenlof Hof; komkommer en gele paprika van Hebben
Groot: rode eikenblad en rode biet van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; bloemkool, chinese kool en pijpajuin van ’t Groenlof Hof; rucola, tomaat en komkommer van Hebben
Gemengd: tuinboon en venkel van de Vroente-Zonnekouter; rode eikenblad van de Vroente-Ourobouros; paksoi van ’t Groenlof Hof; aardbei van Vandevoorde; appel Jonagold via Hebben; perzik (Es) via biofresh
Fruit: rabarber van de Vroente-Kollebloem; aardbei van Vandevoorde; appel Jonagold via Hebben; perzik (Es) en kiwi (It) via Biofresh

Recept

Dipsaus van tuinbonen en linzen
Nodig: 200g gekookte tuinbonen, 2 el gekookte linzen, 2 teentjes geperste look, 4 e.l. citroensap, ¼ t.l. gemalen komijn, zout, 3 e.l. olijfolie, 1 .l. gehakte peterselie, mespunt paprikapoeder
Prak de bonen en de linzen met een vork of pureer ze in een bekermixer. Voeg de look, et citroensap, de komijn, wat zout en 2 e.l. olijfolie toe tot er een gladde massa ontstaat. Doe dit mengsel in een ondiepe schaal. Giet de rest van de olijfolie over de dipsaus, garneer hem met wat peterselie en wat paprikapoeder en dien op met een warm broodje en reepjes wortel en bleekselderij.