Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant sympathisant,

Het vakantieseizoen is stilaan begonnen. De zon en het goede weer lonkt bij ieder van ons. Velen onder jullie maken reisplannen. Voor de pakketten geeft het ingeven van de vakanties en het zorgen voor compensaties ons wel wat extra werk; mail dus tijdig wat jullie plannen zijn naar info@dezonnekouter.be

Net in de periode dat er weelde en overvloed is op ons land met de smaakvolle tomaten, paprika’s en komkommers gaan we met z’n allen op reis. Daarom hebben we eigenlijk het liefst dat jullie een ‘tehuis’ zoeken voor onze pakketten terwijl jullie weg zijn. Misschien ken je wel iemand die met plezier jouw wekelijks pakket overneemt, zodat onze groenten van het land geraken én opgegeten worden! Als je de gelukkige hebt gevonden, hoef je dit niet noodzakelijk aan ons door te geven vermits er niets verandert aan de wekelijkse levering. Leuke extra hierbij is dat je hierdoor andere mensen laat kennis maken met ons abonnement, zodat bij hen ook de groenteverslaving kan toeslaan… Om chaos in de depots te vermijden, vragen we je wel om goed uit te leggen wanneer, waar en hoe het wordt afgehaald.
Kan je geen vrienden, familie of buren warm maken voor het overnemen van het pakket: mail minstens een week op voorhand welke weken (vrijdagen) je geen pakket neemt, vermeld hierbij zeker jouw naam en depot. En wat je daarvoor in de plaats wil (compensatie in natura, normaal de vrijdag na je vakantie, maar dat kan ook op een ander moment als je dat beter past); dat kan een extra pakket groenten en fruit zijn, een droogwarenpakket, of een winkelbon voor de Zonnekouter. Nog even (eerste helft juli) en de tomaten en de boontjes komen eraan; ideale groenten om in grote hoeveelheden in te maken om op deze manier ook in de winter nog te kunnen genieten van de zomerse zon. Misschien zien je het wel zitten om bij thuiskomst een hoeveelheid te bestellen en zo je gemiste pakketten te compenseren.

Voor de wekelijkse bestellers van voedselteams een warme oproep: organiseer je bestellingen met andere mensen als je een weekje weg bent, want voor je het weet heb je (en verkopen wij) een maand geen groenten, en zien we ook ons loon naar beneden duikelen… Het zou zonde zijn mochten die smakelijke gewassen die nu net klaar zijn om geoogst te worden niet verkocht en gegeten kunnen worden….

Geniet van de zomer, het licht, de zon, de warmte en van af en toe een mals zomerregentje…
Lien

Samenstelling pakket

Klein: busselwortel, verrassingssla (krop, rode krop, eikenblad of groene eik), venkel, courgettes van de zonnekouter (Vroente), tomaten en gele paprika van Hebben, broccoli van De Wassende Maan.
Groot: busselwortel, spinazie, verrassingssla (krop, rode krop, eikenblad of groene eik), venkel, snijbonen, rucola en courgettes van de zonnekouter (Vroente), Koolrabi van de Kollebloem (Vroente), komkommer van de Zaailing
Gemengd: pijpajuin en tuinbonen van de zonnekouter (Vroente), komkommer van de Zaailing, broccoli van de Wassende Maan, mirabelle appel (NL), kiwi (It) en abrikoos (It) via Biofresh
Fruit: mirabelle appel (Nl), perzik (Fr), kiwi (It) en abrikoos (It) via Biofresh

Recepten

Courgettes met ricotta

Nodig: 2 courgetten, 1 ui, 1 teentje look, 250g ricotta, 1 ei, 2el pijnboompitten, 1el gesnipperde basilicum, 2el geraspte parmezaan, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven oor op 200°C. Spoel de courgettes, snij in twee en haal er het vruchtvlees uit. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Meng de ricotta met het ei, de ui, de knoflook, de pijnboompitten en de parmezaan. Vul de courgettes met het mengsel en bestrooi eventueel met wat extra parmezaan. Schuif in de oven voor 30 min

Courgetteslaatje
Nodig: komkommer, courgette, mosterd, citroen, olijfolie, verse gesnipperde koriander, zout/kruidenzout
Rasp komkommer en courgette zeer fijn, en roer de andere ingrediënten er doorheen.

Salade van tuinbonen
Nodig: 200g tuinbonen, 1 teentje uitgeperste look, sap van ¼ citroen, 1 e.l. olijfolie, zout, een snuifje chilipoeder, fijngehakte peterselie
Kook de gedopte tuinbonen net gaar in een bodem kokend water (10 –15 min) en laat ze goed uitlekken. Maak een sausje van de ingrediënten, meng met de tuinbonen en bestrooi met peterselie.