Groentesprokkel 24

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Half juni, buiten op het land is het nu wel druk. Er wordt gezaaid en geplant, onkruid gewied en geschoffeld. In de serre staan de gewassen er stralend bij. De tomaten groeien goed en misschien zien we volgende week wel het eerste rood tevoorschijn komen. Vandaag oogstte Lucas voorzichtig een kleine hoeveelheid nieuwe aardappelen voor de winkel. Vorig jaar waren de snijbonen vergaan van de zwarte bonenluis, maar dit jaar staan ze er goed bij. Kim die hier toch al meer dan een jaar is, schrok zich een hoedje, want snijbonen op de Zonnekouter had ze nog niet meegemaakt. Vandaag gaat de eerste prei in de grond. En zo staat stilaan de akker volledig vol.

Groetjes
Arne

Bericht voor de abonnees met gemengd of fruitpakket
Deze week werden de abrikozen al zeer rijp geleverd. We deden een strenge kwaliteitscontrole. Toch raden we aan de abrikozen niet te lang te laten liggen.
Smakelijk!

Samenstelling pakket

Klein: Venkel van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi en sla van de Vroente-Kollebloem; bloemkool van Koen Weyers; Tomaat (BE) en komkommer (BE) via Biofresh
Groot: Snijboon, venkel en radijs van de Vroente-Zonnekouter; warmoes wit van de Vroente-Kollebloem; sla, bloemkool en paksoi van Koen Weyers, tomaat (BE) en champignon (BE) via biofresh
Gemengd: Sla van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van Koen Weyers; tomaat (BE), perzik (ES), abrikozen (FR) en meloen galia (ES) via Biofresh
Fruit: Stekelbes van Vandevoorde; perzik (ES), abrikozen (FR) en meloen galia (ES) via Biofresh

Recept

Snijbonen op grootmoeders wijze (voor 2 Personen)

– 30 verse snijbonen
– 1 sjalotje (gesnipperd)
– peper en zout
– nootmuskaat
– bakboter
– 10 cl water

Verwijder de uiteinden van de snijbonen. Snij de snijbonen dwars in kleine schuine reepjes. Smelt wat boter in een pannetje en fruit hierin het sjalotje en de snijbonen even aan. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat alles 20 minuutjes pruttelen met het deksel op de kookpot.

Abrikozencrumble

12 grote abrikozen (of mengeling met perziken of ander fruit)
50 g suiker of honing
125 g bloem
125 g fijne kristalsuiker
125 g amandelpoeder
175 g koude boter
Ondiepe ovenschaal

• Verwarm de oven voor op 200 °C.
• Ontpit de rijpe abrikozen en snijd ze in vieren.
• Strooi er de suiker (of de honing)over.
• Meng de fijne kristalsuiker met het amandelpoeder en de bloem en kneed er dan de koude boter door.
• Maak er met je vingertoppen een korrelig mengsel van. Verdeel dit over de abrikozen en zet de schaal in de oven.
• Na ongeveer een half uur is de crumble gaar. Let er wel op dat de bovenkant niet te donker wordt. Zet anders de oven een beetje lager of dek de bovenkant af met aluminiumfolie.
• Serveer warm of koud.