Groentesprokkel 23

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Mei en juni zijn van die drukke tijden. We planten, zaaien, maaien, hooien, wieden, schoffelen en oogsten… en helaas ook veel beregenen. Om het water zoveel mogelijk te benutten, beregenen we buiten alleen ’s avonds, vooral omdat het zo een sterk drogend weer is. Het is vroeg in de zomer en veel staat er nog wel goed bij. Sommige gewassen kunnen wel wat aan, andere zoals spinazie en sla moeten in korte tijd een weelderig gewas vormen en daar is water op korte termijn van groot belang. Als je in de grond graaft, zit er wel nog vocht maar niet genoeg voor sla en spinazie die met hun grote bladoppervlakte veel verdampen in de zon en wind. Daar leggen we de prioriteit om te beregenen. Maar ook de venkel, wortels en kolen hebben er nood aan. De aardappelen zijn volop knollen aan het vormen en kunnen ook extra vocht gebruiken. Er is regen voorspeld en hopelijk valt er iets noemenswaardig.
De spinazie deze week in het pakket hebben we te jong geoogst. Maar ondanks beregenen begon de bladrand geel te kleuren en aangezien we al een zaaiing verloren zijn, hebben we maar snel besloten om te oogsten. Niet de mooiste, maar wel fris en lekker.
We zetten ook volop in op oplossingen voor de langere termijn. Jaarlijks compost op het land brengen, zorgt dat de bodem vocht kan vasthouden en dat het water beter indringt en niet wegspoelt. We plantten ook bomen die de wind helpen breken en voor schaduw zorgen. Op de weides is het ook droog en zetten we in op roterend grazen. We delen de weides in kleinere stukken en zo wordt ieder perceel slechts een paar dagen begraasd en heeft het dan een lange rustperiode. Die rustperiode zorgt ervoor dat het pas opnieuw begraasd wordt wanneer de planten terug volledig ontwikkeld zijn en geen stress krijgen door te vroeg begraasd te worden. Door op tijd om te weiden wordt het gras niet helemaal kort gegraasd en kan het blijven aan fotosynthese doen, een optimaal wortelstelsel ontwikkelen en maximaal zonne-energie omzetten in humus.
We hebben momenteel de eerste snede gras binnen en dit is in goede omstandigheden kunnen gebeuren. Doordat we meer grond hebben en het aantal koeien nog niet volgt, hebben we momenteel al voldoende wintervoorraad. Met de huidige droogte en niet weten wat nog komt, geeft het toch al een comfortabel gevoel te weten dat we niet op zoek zullen moeten gaan naar voeders.
Groetjes, Arne

Samenstelling pakket

Klein: rode kropsla, spinazie en busselwortel (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van De Wassende Maan; komkommer en aubergine via Biofresh
Groot: groene krulsla, spinazie, courgette en busselwortel (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; mizuna van de Vroente-Ourobouros; rammenas rosa van ’t Groenlofhof; broccoli van De Wassende Maan; komkommer via Biofresh
Gemengd: rode krulsla, spinazie en courgette van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van De Wassende Maan; appel Red Prince (Nl) via Bio Brugs Ommeland; appelsien Ovali (It) en banaan (Do, fairtrade) via Biofresh
Fruit: aardbei van Vanderhauwert; appel Red Prince (Nl) via Bio Brugs Ommeland; appelsien Ovali (It) en abrikozen (Fr) via Biofresh

Recepten

Frisse voorjaarsworteltjes en hun loof
Nodig: 450g jonge wortel, gewassen en geschraapt, 30g boter, 1el agavestroop, 1,5tl korianderzaad, kort fijngestampt, zeste en sap van 1 citroen, peper en zout
Verwarm de oven voor op 230°C. Snij eventueel dikke wortelen in de lengte door zodat alle wortelen even dik zijn. Bak ze kort aan in de boter en giet er de zoetstof over, laat de wortelen karamelliseren. Giet er 250ml kokend water over en strooi er het fijngestampte korianderzaad over. Zet de pan in de oven en laat ongeveer 10 minuten garen. Voeg er dan het citroensap en de zeste aan toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveren kan met het loof op oosterse wijze: snij het loof van de wortelen af, maar laat het touwtje zitten. Zo kan je het loof gemakkelijk spoelen. Breng water aan de kook en dompel het loof ondersteboven onder in het kokende water voor ongeveer een minuutje. Spoel af onder koud water en wring uit. Snij vervolgens het loof zo fijn mogelijk. Begin aan de bovenkant en stop ongeveer na 2/3, het onderste deel is taaier. Rooster 3el sesamzaad en maal ze fijn. Meng met 2el mirin, 1 a 2el shoyu en 2el gember(sap). Meng de dressing en het loof goed door elkaar.

Courgettesalade met rucola of mosterdblad
Nodig: 1 courgette, een halve bussel rucola of mosterdblad, sap en rasp van een halve citroen, 4el olijfolie, peper en zout, verse tuinkruiden (basilicum, dragon, munt, peterselie..), optioneel: gehakte noten en parmezaanschilfers
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de courgette in linten. Meng voor de dressing het citroensap en rasp met peper en zout. Druppel er de olijfolie door. Meng de courgette met de rucola en de dressing en bestrooi met de verse tuinkruiden. Werk eventueel af met de noten en kaasschilfers.