Groentesprokkel 23

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week een aantal praktische zaken:
We zijn al juni en toch zijn er nog ajuinen en appelen van vorig najaar te vinden, wat helemaal niet het geval was in de lente van 2018. We merken echter op dat de bewaring niet meer hetzelfde is als een paar maanden terug. Daarom raden we jullie aan om de ajuinen en appelen in de koelkast te bewaren, zo zal je toch iets langer van een knapperige appel of niet opgeschoten ajuin kunnen genieten!
De vakantie komt er aan, de vakantieplannen worden wellicht gemaakt én onze zomerse groenten zijn volop in groei. Helaas kunnen we de groenten niet afleveren op jullie reisbestemming, dus worden we graag op de hoogte gehouden indien jullie geen pakket wensen. Hieronder worden de mogelijkheden nog eens opgelijst.
En als we dan toch al vooruit denken aan de zomer, kunnen we ook al even zeggen dat ons jaarlijks boerderijfeest doorgaat op 31 augustus. Plan dat alvast maar in jullie agenda!

Ik ga op reis, wat nu?
Voor de Zonnekouterabonnees en jaarabonnees van Voedselteams:
Het ingeven van vakanties en het zorgen voor compensaties bezorgt ons wel extra werk; mail dus tijdig wat jullie plannen zijn naar dezonnekouter@skynet.be.

Net in de periode dat er weelde en overvloed is op ons land met de smaakvolle tomaten, paprika’s en komkommers gaan we met z’n allen op reis. Daarom hebben we eigenlijk het liefst dat jullie een ‘tehuis’ zoeken voor onze pakketten terwijl jullie weg zijn. Misschien ken je wel iemand die met plezier jouw wekelijks pakket overneemt, zodat onze groenten van het land geraken én opgegeten worden! Als je de gelukkige hebt gevonden, hoef je dit niet noodzakelijk aan ons door te geven vermits er niets verandert aan de wekelijkse levering. Leuke extra hierbij is dat je hierdoor andere mensen laat kennis maken met ons abonnement, zodat bij hen ook de groenteverslaving kan toeslaan… Om chaos in de depots te vermijden, vragen we je wel om goed uit te leggen wanneer, waar en hoe het wordt afgehaald.
Kan je geen vrienden warm maken voor het overnemen van het pakket: mail minstens een week op voorhand welke weken (vrijdagen) je geen pakket neemt, vermeld hierbij zeker jouw naam en depot. En wat je daarvoor in de plaats wil (compensatie in natura, normaal de vrijdag na je vakantie); dat kan een extra pakket groenten en fruit zijn, een droogwarenpakket, of een winkelbon voor de Zonnekouter.

Voor de wekelijkse bestellers van voedselteams een warme oproep: organiseer je bestellingen met andere mensen als je een weekje weg bent, want voor je het weet heb je (en verkopen wij) een maand geen groenten, en zien we ook ons loon naar beneden duikelen…

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, venkel en sla van de Vroente-Zonnekouter; sluimerwt van ’t Goed ter Heule; busselwortel van Cambie; ajuin van ’t Livinushof
Groot: spinazie, sla, radijs en courgette van de Vroente-Zonnekouter; sluimerwt van ’t Goed ter Heule; busselwortel van Cambie; aubergine van Hebben; ajuin van ’t Livinushof
Gemengd: spinazie en venkel van de Vroente-Zonnekouter; sluimerwt van ’t Goed ter Heule; busselwortel van Cambie; appel Evelina van Warmonderhof (Nl); aardbei van Daniel Vandevoorde
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof (Nl); aardbei van Daniel Vandevoorde; pers appelsien (Es) en abrikoos (Fr) via Biofresh

Recepten

Sluimerwtjes uit de wok
Nodig: 1 gesnipperde ui, 2 geperste tenen look, sluimerwtjes (hoeveelheid naar wens), zout, sojasaus, 1 cm geraspte gember, kerriepoeder, rijst, cashewoten en koriander ter afwerking
Kook de rijst. Verwijder het steeltje van het sluimerwtje. Roerbak de ui en knoflook in een scheutje olie. Voeg de sluimerwtjes toe en schep het geheel om op een hoog vuur. Breng op smaak met het zout, de sojasaus, de gember en wat kerriepoeder. Bak het geheel totdat de sluimerwtjes gaar zijn. Rooster intussen een handjevol cashewnoten of andere noten. Gebruik deze samen met wat gehakte koriander of pijpajuin als garnering.

Geroosterde busselwortel op de barbecue
Nodig: 1 bos busselwortel, rozemarijn, 2 sinaasappels en olijfolie voor een vinaigrette
Snij het loof van de wortelen. Verwerk het loof gerust in een pesto, soep of versnipperd door jouw salade. Smeer de wortelen in met wat olijfolie en leg ze op het barbecuerooster. Draai ze regelmatig om om aanbranden te voorkomen. Strooi wat rozemarijn over de wortelen. Pers intussen de sinaasappel uit en leng al roerend aan met wat olijfolie, tot je een lekkere vinaigrette hebt. Serveer deze samen met de gare, geroosterde wortelen. Werk de wortelen eventueel af met wat grof zout.