Groentesprokkel 22

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De laatste twee weken zijn wij, Ella en Ella, op boerderijstage geweest bij de Zonnekouter. Wij zijn twee vijftienjarige meisjes die van de Steinerschool in Antwerpen komen (Hibernia).

In het begin van de eerste week was het boerderijleven wel even wennen. Wij zijn nu eenmaal geen boerinnen en dat is nogal lastig op een boerderij. Maar uiteindelijk viel het goed mee en hebben we veel bijgeleerd. We kwamen zondag 29 mei aan. An toonde ons dan de caravan waar we de voorbije twee weken mochten overnachten. Doordat het weer de eerste week tegenviel hadden we een lek in de caravan maar dat probleem losten we op met een emmer. De tweede week was het echter veel beter weer, misschien zelfs te warm om op het land te werken maar we zijn wel gebruind! Op een avond was er een konijntje ontsnapt, we hebben het kunnen vangen en na toestemming van An meegenomen in de caravan. De tweede week is er een nieuwe koe aangekomen! De koe heet Imma en gaat binnen een week werpen.

Toen we op een ochtend uit de caravan kwamen, zagen we dat het kippenhok leeg was en dat de poort openstond. Tijdens het ontbijt werd ons verteld dat de kippen naar het slachthuis waren gebracht. Dit was even schrikken voor ons. Arne vertelde ons dat hij het hier in het begin ook moeilijk mee had maar dat hij de dieren een goed leven wil geven en hij ermee heeft leren omgaan.

We hebben van onze ervaring opgestoken dat de BD landbouw in een kringloop werkt waardoor er zo weinig mogelijk energie en leven verloren gaat. We hebben ook geleerd dat de Zonnekouter veel belang hecht aan de smaak van het gewas. Dit hebben we zelf ondervonden toen we tijdens het middageten een aardbeienproeftest mochten doen. Wij vonden het een heel fijne ervaring en zouden het graag nog eens doen!

Wij wensen u een fijn weekend,
Ella en Ella

Samenstelling pakket

Klein: radijs, kropsla, venkel van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; mechelse vroege bloemkool van Akelei; trostomaat van pcg
Groot: boswortel, kropsla, bataviasla, venkel van de Vroente-Zonnekouter; mechelse vroege bloemkool van Akelei; trostomaat van pcg; courgette (B), komkommer(B) via Biofresh
Gemengd: kropsla van de Vroente-Zonnekouter; trostomaat van pcg; courgette (B), Chinese kool(B) via Biofresh; aardbei, rabarber van Vandevoorde; abrikoos (Fr) via Biofresh
Fruit: aardbei, rabarber van Vandevoorde; abrikoos (Fr), banaan (Do) via Biofresh
Aardappelen : volgende week ! (deze week zijn we niet meer aan Belgische geraakt; de schaarste slaat toe!)

Recepten

Roergebakken Chinese kool met wortel en noten
Nodig: Chinese kool (in reepjes gesneden); 1 wortel (grof geraspt); 1 knoflookteentje (gesnipperd); 500 g gepelde walnoten (grof gehakt); 3 el zonnebloemolie; 2 tl vers geraspte gemberwortel; 4 el ketjap; 0,5 dl slagroom; zout en peper
Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3′. Roer de ketjap, slagroom en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3′ tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de gehakte noten erdoor.

Gegratineerde andijvie met aardappel en rozemarijn
Nodig: 100 g andijvie, grof gesneden, 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden; 2 el olijfolie; 200 g uien, in halve ringen gesneden; 2 teentjes knoflook; ½ tl zeezout & peper; 1 el rozemarijn; 225 ml melk; 25 ml room
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe 1 eetlepel olie in een pan en fruit de ui.Voeg de andijvie en peper toe en bak nog 2-3 minuten. Haal de andijvie van het vuur.
Doe de aardappelschijfjes in een kom en meng ze goed met de resterende olie, rozemarijn, knoflook en zout. Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de aardappels. Doe de andijvie erop en dan weer een laagje aardappels. Dek de schaal af en zet hem ongeveer 20 minuten in de oven. Haal daarna de schaal uit de oven, neem het folie eraf en schenk de sojamelk en -room erover. Bak alles nog zo’n 30 minuten totdat de aardappels mooi bruin worden.