Groentesprokkel 22

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De Zonnekouter is het voorbije jaar fors uitgegroeid. We kregen er als pachtland 1,2 ha zandlemig akkerland en 0.8 ha kruidigemeersen bij in Gottem aan de Oude Mandel (waar we nu al een eerste snede schone grasklaver van hebben geoogst) en kochten met vzw Land-in-zicht 2,3 ha land bij in de Bunderstraat. In totaal dus 4.3 ha erbij, wat bijna een verdubbeling is van ons huidige areaal.
En dan nog 4ha grasland waar onze koeien mogen grazen, bij Joachim en Daniel.
Het is meer dan gewoon een antwoord op ‘wat meer adem voor onze 2ha akkerland op de Zonnekouter’, het zet ons boeren zwaar aan het dromen!
Naar aanleiding van onze Algemene Vergadering vorige week hebben we dan ook onze dromende koppen bij elkaar gestoken, en in grote lijnen een toekomstplan neergetekend. Een nieuwe compositie, waar we al de akkoorden voor bedacht hebben.
Op basis van enkele grondnoten:

– We worstelen met droogte: ons land heeft meer bomen nodig, om meer water te kunnen vasthouden en het klimaat op het land minder schraal te maken.
– De percelen mogen kleiner, zodat al onze groenten beter bereikbaar zijn voor onze natuurlijke vrienden vanuit de grazige randen
– Arne wil graag in de toekomst koeien melken en kaas maken
– Voor onze abonnementen en markt, binnen de hele Vroente, hebben we nog een groter aanbod aan groenten nodig
– Er is vraag naar eieren, kippen en varkensvlees, en er staat een grote stal op het land in de Bunderstraat
– We moeten de drie lokaties kunnen verbinden, hoe doe je dat?

En de akkoorden verschenen als vanzelf:
Op de Zonnekouter telen we (naast de serre) enkel nog de fijne groenten, die permanente zorg nodig hebben. Het verste perceel dat in ’t voorjaar vaak te nat ligt gaat over in weiland en waterberging; het overige akkerland krijgt een andere indeling. De bedden halveren we met een overlangse strook struiken (olijfwilg, gele kornoelje) en kruidig gras voor loopkevers en spinnerij. Het weiland wordt kleiner opgedeeld zodat de koeien minder lang op één perceel doorbrengen en vlugger verhuizen naar het volgende, wat de grasgroei minder onder druk zet. We zetten ook in op meer voederbomen, waarmee we ook in de winter de dieren de nodige mineralen kunnen bezorgen. Rond de bijenhal komt een bijentuin met aangepaste begroeiing.
De meer akkerbouwmatige gewassen (aardappel, pompoen, kolen, prei, voederbiet,… ) gaan naar de zwaardere grond in Gottem en op 1ha in de Bunderstraat.
Aan de rand van het perceel in Gottem voorzien we struikbeplanting (aan twee zijden staan al veel bomen). En in de meers kijken we of we een poel kunnen graven (de kwaliteit van het Mandelwater is er niet naar om onze koeien te drenken)
De akker in de Bunderstraat willen we agroforestry-gewijs indelen in 20 meter brede stroken tussen rijen vruchtbomen. Het overige land (aanpalend aan de stal) wordt weiland met een bosrand met voederbomen, waar het jongvee zal grazen, en op termijn kippen en/of varkens zullen struinen.
Er komt ook een regenwaterreservoir, om al het dakwater op te vangen.
En die verbinding? Daar zorgen onze Zonnekouterkoeien nu al voor: in de zomer zijn ze overal aanwezig, en begrazen en proeven en bemesten ze alle verschillende percelen, in de winter komen ze terug samen op de Zonnekouter, en in de lente bemesten we al het land met de kompost gemaakt met hun potstalmest.
En dat melken? De kudde ontwikkelt zich gestaag naar Oost-vlaams met nog goeie Main-Anjou kwaliteiten, de melkmachine van Widar ligt te wachten op zolder, deze zomer organiseert Lotte hier een kaasmaakcursus… ooit wordt het wel een feit.
Om te beginnen zal er deze zomer vooral veel opruimwerk moeten gebeuren in de Bunderstraat (gezamenlijke opruimdag op 13-14 juli!) , in ’t najaar moeten werken aan de stal verricht, en in de herfst zullen er veel bomen geplant worden ! An

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, spinazie, busselbiet en courgette van de Vroente-Zonnekouter; meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; koolrabi en andijvie van de Vroente-Kollebloem
Groot: kropsla, spitskool van de Vroente-Zonnekouter; meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; koolrabi, curry courgette en andijvie van de Vroente-Kollebloem; pijpajuin van ’t Groenlof Hof; wortel van het PCBT ; komkommer via Biofresh
Gemengd: kropsla, spinazie en courgette van de Vroente-Zonnekouter; meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; appel Evelina van Warmonderhof (Nl); peer Conference via Hebben; perzik plat (Es) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof (Nl); peer Conference via Hebben; perzik plat (Es) en meloen Galia (Es) via Biofresh

Recept

Meiraapsalade
Nodig: een bussel meiraapjes, een zoete appel, 1 stengel pijpajuin, 50g noten naar keuze, peper, 2el yoghurt, 1 el mayonaise, 1 el fijngehakte bieslook
Was de meiraapjes goed en snij het loof er af. Snij de raapjes doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Snij de appels doormidden, verwijder het klokhuis en snij ook in dunne plakjes. Meng de appel en meiraapjes in een kom.
Meng de yoghurt, mayonaise, bieslook in een kommetje en schep vervolgens door de salade. Werk de salade af met in ringetjes gesneden pijpajuin en grof gehakte noten en eventueel wat versgemalen peper