Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,

We zijn weer begonnen met beregenen om de gewassen aan het groeien te houden. Dit jaar lijkt het nog vroeger droog te zijn dan andere jaren hoewel het er hoopvol uitzag na de regen van februari. Toch stopte het plots en sindsdien vielen hier nog 1 of 2 twee regens. “We moeten van onze bodems een spons maken,” zei Dirk Draulans deze week. Het is de humus in de bodem die water absorbeert, ervoor zorgt dat het niet direct wegsijpelt en beschikbaar blijft voor de planten. Het is ook de humus die mede een goede structuur aan de bodem geeft en daardoor water kan opnemen. We hebben al een aantal zomers te weinig neerslag en als er dan wat valt, is het vaak plaatselijk te veel van het goede. Hoe meer humus in de bodem en hoe beter de structuur, hoe meer vocht er kan gebufferd worden. Dit is waar we de komende tijd heel wat aandacht aan moeten spenderen.

Gelukkig doen we hiervoor al 20 jaar ons best op de Zonnekouter door consequent jaarlijks compost op het land te brengen die we zelf maken op basis van stalmest van onze eigen koeien. Die compost is een draaischijf van ons bedrijf waar allerlei ‘afvalstromen’ of voedingsbronnen zoals preiafval, gehakseld hout van de houtkanten, grasmaaisel van langs de serre en dus ook de stalmest van onze koeien, samenkomen. Van daaruit wordt het weer verspreid over al onze akkers en weides. Dat die 20 jaar compost zin heeft, merken we nu doordat we ook nieuw land hebben. De nieuwe akker heeft enkel de helft aan organische stof en valt dan ook nu direct droog. De afgelopen twee jaar teelden we er grasklaver en gaven we telkens een gift compost, maar humus opbouwen is een werk van lange adem. We gaan dan ook verder met compost maken en met de uitbreiding op vlak van grond hoort ook de uitbreiding van onze veestapel zodat we grondstoffen hebben voor de compost.

Maar de droogte kunnen we op meerdere vlak aanpakken. Groenbemesters die de bodem bedekt houden, spelen een belangrijke rol. Ook de bomen die ondergronds water omhoog brengen en bovengronds voor schaduw zorgen zodat de gewassen minder verdampen. Er kan veel gedaan worden, maar de resultaten worden maar op langere termijn zichtbaar. Dat we een verschil zien tussen onze akker die we al lang compost geven en de nieuwe akker waar kunstmest en drijfmest de basis van plantenvoeding waren de afgelopen jaren, wil niet zeggen dat het huidige extreme weer geen gevolgen heeft en ondertussen zijn we dan ook volop aan het beregenen met een mooie oogst voor ogen.

Groetjes
Arne

Ondertussen begint het hier in de Zonnekouter bureau al zalig te ruiken. Hanne en Jelmer zijn, hiernaast, reeds vol passie aan het koken voor het Take Away pretpakket. Dankbaar voor de vele inschrijvingen! Voor zij die zich hebben ingeschreven, laat het jullie smaken vrijdag of zaterdag. Voor zij die het net gemist hebben, laten we hopen dat we Hanne en Jelmer kunnen warm maken voor een volgende editie!

Samenstelling pakket

Klein: chinese kool, kropsla, radijs, busselbieten, venkel met ‘coupe corona’ van de Vroente-Zonnekouter; witte busselui van ‘t Goed ter Heule
Groot: chinese kool, kropsla, radijs en venkel met ‘coupe corona’ van de Vroente-Zonnekouter; peultjes en witte busselui van ‘t Goed ter Heule; courgette en knolselder via Biofresh
Gemengd: kropsla en venkel met ‘coupe corona’ van de Vroente-Zonnekouter; meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; courgette, appel Natyra (Nl), abrikoos (Es), sinaas Ovali (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Natyra (Nl), abrikoos (Es), appelsien Ovali (It), kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Groentecurry met chinese kool, venkel en champignon
Nodig: 1 chinese kool, 1 wortel, 1 venkel (met loof), 1 courgette, 1 ajuin, 1 teentje look, 5 champignons, 1 bokaaltje kikkererwten, 200ml (soja, amandel of kokos)room, basmatirijst, kerrie, gember, curcuma, peper en zout, verse kruiden naar wens
Snij elke groenten in fijne reepjes of blokjes. Fruit de ui met het teentje look, een beetje kerrie, curcuma en gember in olijfolie in een wok. Roer dit enkele minuten tot de uit glazig is. Doe er vervolgens de reepjes groenten bij. Voeg eerst de hardere groenten toe en nadien de zachtere. Wok op een hoog vuur maar blijf roeren om aanbakken te vermijden. Kruid met peper en zout en voeg de (uitgelekte) kikkererwten toe. Laat nog eventjes sudderen. Voeg de room toe. Werk af met de verse kruiden. Gebruik zeker ook het loof van de venkel, deze geeft een anijsachtige smaak aan jouw gerecht. Serveer bij de gekookte rijst.