Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Allereerst enige duiding rond het verschijnen van een foto in de verkiezingscampagne van Joke Schauvlieghe, waarop Arne met Joke in onze Zonnekouterserre te zien is. De foto is niet getrukeerd, maar werd vorig jaar genomen als promotie voor de week van de korte keten. Mevr. Schauvlieghe vond onze Arne zodanig aantrekkelijk (dat neem ik hier eventjes stoutmoedig aan), dat ze hem (ongevraagd!) voor haar campagne gebruikte. Een zoveelste blunder? En nogal vervelend, want we wensen als Zonnekouter niet echt zomaar met een verkiezingscampagne geassocieerd te worden. We hebben haar daar ook op aangesproken, maar de folders waren al de deur uit…?
Hoe dan ook, laten we zondag stemmen voor wat er écht toe doet!

Wat deze week wél de bedoeling was, was oogsten. Je ziet het waarschijnlijk wel aan de inhoud van je pakket: sla, radijs, venkel, biet, busselwortel, courgette… Dat is een hoop werk! Ondertussen plantten we ook spruitjes, venkel en sla, er gebeurden een paar zaaiingen, een klas uit Zulte kwam op bezoek… Ik zou vermoeid moeten zijn bedenk ik net. Het tegengestelde is waar; de veelheid aan werk geeft een energie die onbeschrijfelijk is. Misschien is het een soort farmers-high waarin ik me bevind: de schoonheid van al dat lekkers, van de tomaten die schreeuwen om gediefd te worden en de focus op het werk. Wegmijmeren is eventjes niet van toepassing tijdens de werkuren, dat gebeurt nu na 18 uur, samen op het bankje onder de linde op het erf.

Het was deze week trouwens de eerste dag in jaren dat er vier gekromde mannenruggen over het veld vooruit kropen (radijzenoogst), zonder vrouwen in de buurt. Het voelde vreemd aan, maar misschien zouden sommige politica wel genieten van dat beeld 😉

Vele groeten,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: sla, radijs en venkel van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van Hebben; wortel van het PCBT; chinese kool via Biofresh
Groot: sla, radijs, venkel, bosbiet, busselwortel en courgette van de Vroente-Zonnekouter; groene selder en rucola van het Groenlof Hof; broccoli (It) via Biofresh
Gemengd: sla, radijs en bosbiet van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool via Biofresh; aardbei van Daniel Vandevoorde; appel Topaz van Warmonderhof (Nl); kiwi (It) via Biofresh
Fruit: aardbei van Daniel Vandevoorde; appel Topaz van Warmonderhof (Nl); pompelmoes (Es) en kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Geroosterde radijs
Nodig: 2 bussels radijs, olijfolie, 2el agave, sap van een halve citroen, voor wat extra pit kan je ook de schil toevoegen, zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het blad van de knolletjes en was beide grondig. Hou het blad apart. Halveer de radijzen, meng er de overige ingrediënten door en leg met de snijkant naar beneden in een ovenschaal. Door ze met de snijkant naar beneden te leggen drogen ze minder uit. Rooster een 15 tal minuten in de oven tot ze gaar zijn en lichtjes bruin beginnen kleuren. Haal uit de oven en meng het loof erdoor, kruid bij naar smaak. Lekker als bijgerecht.
Het loof van de radijzen is ook heel lekker in pesto of soep, de knolletjes combineren ook goed met kwark of een vers kaasje met frisse lentekruiden..

Venkelterrine
Nodig: 1ui, 1 venkel (fijngeschaafd), ½ dl water met 2 theelepels zout, 5 eieren geklutst met 1 dl room of melk
Smoor de ui glazig in boter. Smoor ook de venkel even mee en voeg het zout water toe. Doe het deksel op de pan en kook de groente gaar. Pureer de groente in de mixer of wrijf door een zeef. Meng het eimengsel erdoor en doe de massa in een vuurvast, gevet kommetje. Dek af en laat 30-40 minuten ‘au bain marie’ stollen (in een pan met zachtjes kokend water).

Rode bieten dip als aperitief
Nodig: 300g rode biet, 25g walnoten, 1 teentje knoflook, 50ml olijfolie, 1el olijfolie, 2el geraspte parmezaan, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de partjes biet op een bakplaat en besprenkel met 1 el olijfolie. Kruid met peper en zout. Rooster de bieten 30 minuten of tot ze zacht zijn.
Doe de geroosterde bietjes en de andere ingrediënten in een blender en mix goed. Kruid met peper en zout. Serveer de dip als aperohapje met crackers.