Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,
In mei is ‘t altijd een beetje nijpen; alles groeit rapper dan wij ‘t kunnen bijhouden, zeker ’t onkruid. Alle hens aan dek dus, deze weken wieden tegen de sterren op of ‘t is te laat voor de wortelkes, schorseneren en prei. En water geven op ’t gepaste moment, want de regen blijft maar uit. En paprika’s en tomaten opbinden, komkommers, meloenen, spruiten, pompoenen, sla, venkel planten; zaaien wat aan de orde is, in perspotjes en op ’t land.’t Oog van de meester is nu hard nodig, boer en boerinnen kijken en sturen wat wanneer en hoe moet gebeuren, daar hangt nu alles vanaf! Een week te laat wieden, en je hebt drie keer zoveel werk. Maar gelukkig hebben we goed volk genoeg, en dan is er ook niets leuker dan met een hele bende rijtjes te zitten wieden, gezellig keuvelend, of aan de andere kant van ‘t wortelbed een beetje op je eentje zitten zennen; plaats en keuze genoeg! Ons zandland is deze dagen zo heet als een oven, zo als ge te lang op één plek blijft verbranden handen en knieën (je zou je soms afvragen hoe die tere kiemplantjes dat uithouden!); dus schuiven we gestaag op, en onze vingers doen de rest, die weten hun weg wel. Vreemd hoe je op den duur bijna zonder kijken kunt wieden en wonderwel toch de juiste dingen laat staan, terwijl je vingers vanzelf hun weg vinden naar ’t onkruid.(alhoewel, onkruid is ook zo’n raar woord. Gewoon plantjes op de verkeerde plaats. Voor ons dan toch, zij vinden misschien dat de groenten verkeerd staan). Ogen op je handen, dan kan je hoofd ondertussen lekker wegvliegen…

En vorig zondag onze langste tafel uitgehaald om alle medewerkers van de lousbergmarkt te verwelkomen op een rondleiding en een lekker maal: Hinkelspel-kaasmakers, Dochtersvandejaegher-kokkinnen en Coopain-bakkers. De hele dag op toer naar de verschillende Vroentebedrijven, om meer voeling te krijgen met onze projecten. Heel leuk, verbindend en verwarmend!
Smakelijk! An

Samenstelling pakket

Klein: rode biet, kropsla van de Vroente-Zonnekouter, Chinese kool van Koen Weyers; bosui van Goed ter Heule; cherry tomaat (B), artisjok (F) via Biofresh
Groot: kropsla, groene eikenbladsla, rucola van de Vroente-Zonnekouter, meiraapjes van de Vroente-Ourobouros; rode biet van de Vroente-Kollebloem; Chinese kool van Koen Weyers; bosui van Goed ter Heule; cherry tomaat (B), artisjok (F) via Biofresh
Gemengd: boswortel van de Vroente-Zonnekouter, pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; Chinese kool van Koen Wyers; cherrytomaat, appel jonagold (B), kiwi (It), meloen charentais (Ma) via Biofresh
Fruit: appel jonagold (B), kiwi (It), appelsien (Es), banaan (FT, Do), meloen charentais (Ma) via Biofresh

Recepten

Artisjok met dipsausje (neem je tijd voor een lekkere aperitief!)
Verwijder de buitenste bladeren van de artisjokken. Snij de steel zo dicht mogelijk bij de onderkant af. Kook of stoom de artisjokken gaar (20 – 40 min., ze zijn gaar als je de onderste blaadjes er gemakkelijk kunt aftrekken). Maak intussen een dipsausje van gesnipperde uitjes, olijfolie, kruidenazijn of citroen, geperste look, peper, zout, mosterd. Laat de gare artisjokken ondersteboven uitlekken. Eet het zachte vruchtvlees uit de artisjokken (koud of warm) met het dipsausje. Het hart van de artisjok is het lekkerste, maar je moet eerst het harige gedeelte (het “hooi”) verwijderen.

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, peper, zout, 5 el pijnboompitten, 75 g rucola
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar en strooi de pijnboompitten erover.
Chinese kool met cashewnoten
Nodig: 500 g Chinese kool, 1 rode Spaanse peper, 100 g gezouten cashewnoten, 1 el Chinese sojasaus, 1 el azijn, 1/2 el vloeibare honing, zonnebloemolie
Snij de Chinese kool in repen, was deze en laat uitlekken. Verhit wat olie in de wok en bak de cashewnoten in ± 2 minuten goudbruin, en schep ze uit de pan op een bord. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes., en fruit ze in de resterende olie.Schep de Chinese kool erdoor en roerbak ± 5 minuten tot de kool is geslonken.Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing.Roer dat met de cashewnoten door de kool en verwarm alles goed. Lekker met Chinese eiermie.