Groentesprokkel 20

Beste abonnee,
Amai wat een weelde daarbuiten! ’t Is jaren geleden dat de lente zich zo vruchtbaar heeft aangediend. Iedere groente zijn natje en zijn droogje, regelmatig een lekker zonnetje, en zachte nachten. Wat kun je meer willen als plant, zo met je wortels in de grond, overgeleverd aan de elementen en de kosmos?
Al tien jaar geleden dat we nog zulke schone spinazie hebben gehad. De eerste jaren op de Zonnekouter lukte dat heel goed, maar daarna werd jaar na jaar de aprilmaand droog en schraal. Het bodemleven kwam hierdoor laat op gang, de stikstof kwam maar met mondjesmaat vrij, en daar kon de spinazie (slokop als hij is), helemaal niet tegen. Met daarbij nog onze magere zandgrond, geen regen, die schrale wind, en dan krijg je kleine gele plantjes die graag opschieten…. Niet dus dit jaar!
De kropsla kunnen we ook al bijna per kilo gaan verkopen, een plezier om te oogsten, ook Katrien haar boerinnetrots groeit er zienderogen van!
Zelfs de hopeloze gevallen doen het nog niet zo slecht. Onze proef met Mechelse vroege bloemkool, die we niet op tijd geplant kregen omdat het op het land buiten te lang nat bleef, is in de groei geschoten. Een deel dan toch: de achterblijvertjes maken nu minikooltjes; erg klein maar fijn, iets voor de gemengde pakketten. Of voor de Flemish Foodies : ‘Machelse zeer vroege minibloemkool’. 5 minuutjes stomen en klaar! Maar een deel is mooi groot blad aan het vormen en schuift de bloei nog wat voor zich uit, dus dat wordt waarschijnlijk toch echt wel iets.
En de serre bulkt momenteel van verse knapperige wortelen en malse bietjes: deze week dus ook volop lente in jullie pakket!

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, boswortel, kropsla, rode biet van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; koolrabi (B) via Biofresh
Groot: spinazie, boswortel, kropsla, eikenbladsla, radijs van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; koolrabi (B), champignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: spinazie, boswortel, kropsla, bloemkool (mini) van de Vroente-Zonnekouter; wijnsien moro (It), meloen galia (Es) via Biofresh
Fruit: aardbei van Vandevoorde; meloen galia (Es), wijnsien moro (Es), appel jonagold (Nl), banaan FT (Do) via Biofresh

Recepten

Gestoofde koolrabi met pijpuitjes
Nodig: 2 kleine koolrabi’s – 10 pijpuitjes – 1 e.l. olijfolie –eventueel een snuifje (kruiden)zout.
Snij de geschilde koolrabi in reepjes. Het kleine blad kan je mee fijnsnijden. Snij de pijpui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten toe. Voeg een scheutje water toe en stoof zachtjes gaar.

Spinazieraita
Nodig: 15 spinaziebladen, 2dl yoghurt, snuifje gemalen komijn en paprikapoeder, zout en peper.
Snij de spinazie in smalle reepjes, kook ze 3-4 min in 2dl water en laat goed uitlekken. Klop de yoghurt met zout, peper en komijn erdoor. Doe de spinazie erbij. Bestrooi met paprika.

Rode bietenslaatje
Nodig: een bosje rode biet, citroen, olijfolie, most’erd, 1 ajuin, tuinkruiden (dragon, bieslook, peterselie of dille).
Borstel het zand van de bieten, en kook ze in genoeg water (bij de jonge bietjes een halfuurtje). Wrijf de schil eraf onder stromend water. Snijdt de nog warme bietjes in kleine blokjes en meng ze met wat kruidenazijn of citroen, mosterd en olijfolie. Laat ze afkoelen en meng met een gesnipperd uitje, tuinkruiden. Je kan ook gekookte boontjes of zure augurkjes toevoegen.
In plaats van vinaigrette kan je ook pesto (bv daslook) gebruiken

Koolrabisoep met landkers (of waterkers)
Nodig: pijpajuin, koolrabi, landkers, bouillon, peper, olijfolie, sojasaus.
Fruit de ajuin in olijfolie, voeg er de in blokjes gesneden koolrabi bij, met water en bouillon, kook gaar, mix de soep, en breng op smaak met peper en sojasaus. Snij de landkers in dunne reepjes en strooi ze in de soep (niet meer laten koken).