Groentesprokkel 21

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Halve dagen onkruid wieden voelen aan als een geschenk uit de hemel…
De nog niet zo lang gekiemde zonnekoutergeselecteerde prei had moeite met het tempo van knopkruid en gras die genoten van de frisse regen van de laatste tijd, en dus brachten wij heel wat tijd door dicht tegen de grond en dichtbij het tempo van de Aarde.
Het is een geschenk om op die manier tijd door te brengen, geconcentreerd en met mooie prei voor deze herfst in gedachten, in stille reflectie. Gedachten komen en gaan zoals de wolken boven ons hoofd. Af en toe breekt de zon door en maken gedachten plaats voor de kracht van het Nu. Als de zon zich weer achter de wolken begeeft, worden mijn gedachten zorgen. Zorgen over de verhalen die ik opving vorige week over vluchtelingen die wanhopig aan land proberen te geraken en terug in zee geduwd worden, over hoe weinig we luisteren naar ziekte als signaal, over hoe er soorten uitsterven en we daarmee een stukje van ons ‘verhaal’ misschien wel voorgoed kwijt zijn, … De zon blijft een tijdje weg en…
Met al die wolken in mijn hoofd, vraag ik mij af of ik dan niet meer in actie moet komen om al die ‘problemen’ te veranderen..
Als een soort antwoord op die vraag valt het woord ‘delicaat’ mij binnen; waarschijnlijk omwille van het delicate werkje dat onkruid wieden is, maar ook omdat ik ooit geïnspireerd werd door een boekje dat de titel ‘Delicaat activisme’ draagt. Daarom vraag ik het mij af;
Kan het wieden van prei mijn activisme zijn? Mijn bijdrage aan deze wereld gevuld van enge én mooie dingen? Of zelfs, mijn delicaat activisme? De aandacht die het van mij vraagt, maakt mij aanwezig voor de wereld op een heel specifieke manier, en de zorgen die mij ‘problemen lijken’ maken mij minder beschikbaar voor diezelfde wereld. Ooit zei Ian McGilchrist “The kind of attention we pay to the world changes the world we pay attention to.”
Daarmee wied ik voort met een lach, in de zon, als activist.
Eet smakelijk, Jana.

Samenstelling pakket

Klein: kropsla en pijpajuin van de Zonnekouter (Vroente); meiraapjes van Ourobouros (Vroente); spitskool van De Wassende Maan, koolrabi van mille couleurs, komkommer via Biofresh en wortel via BBO.
Groot: kropsla van de Zonnekouter (Vroente); radijs lange witpunt van Ourobouros (Vroente); raapsteeltjes van De Kollebloem (Vroente); witloof van Vanderhauwert, sluimererwten van ’t Goed ter Heule, koolrabi en kervel van mille couleurs, courgettes en kastanjechampignons via Biofresh.
Gemengd: eikenbladsla (of kropsla) van de Zonnekouter (Vroente); spitskool van De Wassende Maan, wortel via BBO, courgettes via Biofresh, aardbeien van ’t Goud ter Heule, jonagored van de Fruittuin, conference (NL) via Biofresh
Fruit: aardbeien van ’t Goed ter Heule, jonagored van De Fruittuin, banaan (FT, DO) en conference (NL) via Biofresh

Recepten

Spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing
Spitskool in dunne reepjes gesneden, komkommer fijn gesneden, appel in dunne plakjes, 1 pijpajuintje in fijne ringetjes.
Voor de dressing: 2 tl gembersiroop of honing, 2tl mosterd, 4 tl appelazijn, 4 tl olijfolie, 1 tl geraspte gember. Eventueel 1 el amandelen of andere noten, 1 el fijngehakte bladpeterselie. Meng alle groenten en overgiet met de dressing.

Gesmoorde meiraapjes
Nodig: 500gr meiraapjes, 250gr kastanjechampignons, 1 rode ui, 2 takjes platte peterselie, 2 takjes dragon, roomboter, balsamico-azijn, peper en zout
Was de raapjes en snij ze in partjes. Snij de rode ui in kleine stukjes en verdeel de gesneden ui in twee aparte schaaltjes. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukjes. Doe een klontje roomboter in de pan en fruit hierin de rode ui glazig. Voeg dan de meiraapjes toe en samen met circa 50 cc water en doe een deksel op de pan. Smoor de meiraapjes in 6-10 min beetgaar (de meiraapjes moeten niet te zacht worden). Doe ondertussen in een andere pan een klontje roomboter, voeg hieraan de rest van de rode ui toe en fruit de rode ui opnieuw glazig. Voeg de kastanjechampignons toe, bak ze totdat ze gaar zijn en blus af met een scheutje balsamicoazijn. Als de meiraapjes bijna beetgaar zijn, voeg dan de peterselie en de dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de kastanjechampignons toe. Dit gerecht past perfect bij pasta, gnocchi, risotto en aardappelpuree