Groentesprokkel 20

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Veel zieken hier de laatste week, en nog meer werk voor wie nog recht blijft… Dus deze week veel receptjes, volgende week meer nieuws van het land!

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, venkel van de Vroente-Zonnekouter; spinazie, busselrammenas van Groenlof Hof; rode biet en champignon via Hebben; asperge via Biofresh
Groot: kropsla, venkel, koriander van de Vroente-Zonnekouter; spinazie, chinese kool en mizuna van Groenlof Hof, aubergine van Hebben; asperge wit (Nl) via Biofresh
Gemengd: venkel, rode krulsla van de Vroente-Zonnekouter; spinazie van Groenlof Hof; ajuin van ’t Livinushof; aubergine van Hebben; appel Evelina van Warmonderhof (Nl); rabarber van Daniel Vandevoorde; peer Conference (Nl) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof (Nl); rabarber en aardbei van Daniel Vandevoorde; peer Conference (Nl) via Biofresh

Recepten

Omgekeerde rabarbertaart
4 eieren, 110 g suiker, 100 g patentbloem, ½ tl bakpoeder, 450 g rabarber, 70 g kokosbloesemsuiker
Verwarm de oven op 180°. Snij de rabarber in lange dunne reepjes en schep ze om in de kokosbloesemsuiker.
Klop de eieren en de suiker ongeveer 8-10 minuten in een keukenmachine tot je een dikke romige massa hebt die verdriedubbeld is in volume. Spatel de helft van de bloem en het bakpoeder door het eimengsel. Spatel vervolgens de andere helft erdoor.
Verwarm de boter in een pan en schenk door het beslag. Meng het kort door elkaar.
Leg de rabarber reepjes op de bodem van een ingevette, met bakpapier beklede ronde bakvorm. Schenk het beslag over de rabarber.
Bak de taart 20-25 minuten in de oven tot het gebak veerkrachtig aanvoelt en loskomt van de randen van de vorm. Laat het een paar minuten afkoelen en keer dan de taart voorzichtig op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en smakelijk!

Paccheri gevuld met spinazie en ricotta
500g paccheri, 400g spinazie, 1tl nootmuskaat, peper en zout, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakt/geperst teentje knoflook, 800g tomatenpassata of ingemaakte tomaten, 1 blaadje laurier, oregano/basilicum, 250g ricotta, 1 opgeklopt ei, mozarella of andere kaas voor afwerking
Verwarm de over voor op 180°C. Doe de spinazie met wat olijfolie in een grote pan op een laag vuurtje. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Met het deksel op de pan kan spinazie snel slinken. Laat de spinazie in een kom afkoelen.
Fruit de ajuin en de knoflook in een pan. Voeg de tomaten, het laurierblaadje toe en laat de saus indikken. Kruid met peper en zout, oregano en eventueel basilicum.
Knijp ondertussen het vocht uit de spinazie zo kan die gemakkelijk fijn gehakt worden. Meng de ricotta met het ei en eventueel wat parmezaan en kruid met peper en zout. Meng er ook de spinazie onder. Het mengsel is gemakkelijker met een spuitzak in de paccheri te spuiten. Leg de opgevulde paccheri in een ovenschaal.
Verdeel de tomatensaus over de paccheri. De pasta mag goed bedekt zijn met de saus, zodat deze kan garen. Werk af met plakjes mozzarella of andere geraspte kaas. Zet de schotel voor een 30 à 40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de pasta gaar is (als het bruinen te snel gaat, leg er dan aluminiumfolie op).

Gewokte asperges met pijpajuin
Nodig: ½ kg witte asperges, 1 busseltje pijpajuin , 2 e.l. olijfolie, 50 g cashewnoten, scheut witte wijn, zout & peper, pasta naar smaak.
Schil de asperges met een dunschiller (de punt hoeft niet geschild te worden), en snij de houtige onderkantjes eraf. Doe koud water in een ruime pan en voeg wat zout, de schillen en de onderkantjes van de asperges toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook, en laat de aspergeschillen een tijdje trekken. Zeef de bouillon, voeg de asperges toe en kook ze zachtjes 7 tot 10 minuten (de dikkere iets langer). Snij de pijpajuin in kleine stukjes, hak de noten fijn, en snij de asperges in schuine kleine stukjes. Verhit de olie in de wok zeer heet, bak hierin de asperge en de pijpajuin opscheppend op een hoog vuur gedurende ± 4 min. Doe daarna de gehakte cashewnoten erbij en verhit even mee; meng de pasta eronder. Voeg zout en peper toe naar smaak en blus dit geheel af met de witte wijn.