Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dit jaar hebben de ijsheiligen ons malse regen en onweders gebracht. De koude van april is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor soms zelfs al zwoele warmte. Want wanneer de zon erdoor komt is het meteen goed raak. Nu wordt het tijd om aan het echte (hand)werk te beginnen en ons te verlekkeren op de volle zomer. De serre werd afgelopen dagen verrijkt met heerlijk geurende tomatenplantjes. En ook de paprika’s werden geplant. Het aftellen naar de zomer en het dagelijks verzorgen van de tomatenplanten kan van start gaan.

Wanneer de roep van de koekoek over het land galmt, is het tijd om aan het wiedwerk te beginnen. Allemaal poepjes in de lucht, in rijtjes naast elkaar, liefst zoveel mogelijk tegelijk. Anders dreigt er wel eens iemand de moed te verliezen. Handen die razendsnel en uiterst precies over het land bewegen op zoek tot het laatste kruidje tussen de prei en de wortelen verdwenen is. Het resultaat is prachtig om zien; mooie rechte rijen van ontspruitende gewasjes.

En de regen? Die wordt ondertussen blij verwelkomd; een welgekomen natte spetter die het land doordringt. Deze regen brengt warmte en leven, hij voedt wat onderhuids aanwezig is; doet leven wat leeft en kloppen wat klopt, vrolijk en optimistisch. De aarde gonst!

De weiden worden kaas, de bloemen worden honing en de bomen confituur…

Eet smakelijk, Lien

 

Samenstelling pakket

Klein: venkel, radijs en kropsla van de Zonnekouter (Vroente); Chinese kool en pastinaak van Mille couleurs, champignons van Chamrova, courgettes (Es) via Biofresh

Groot:  venkel, koriander, radijs en eikenblad van de Zonnekouter (Vroente); andijvie van de Kollebloem (Vroente), paksoi van Mille coukeurs, bloemkool (Nl), courgettes (Es) en wortel (Be) via Biofresh

Gemengd: venkel en kropsla van de Zonnekouter (Vroente), andijvie van de Kollebloem (Vroente), prei van Milles couleurs, rabarber van Daniël Vandevoorde, appelsien (Es) en Mairac appel (Be) via Biofresh

Fruit:  rabarber van Daniël Vandevoorde, aardbeien van Van der Hauwert, appelsien (Es) en Banaan (FT Do) via Biofresh

Recepten

Venkelpesto

Nodig: 25 g Pecorino kaas, 25 g Parmezaanse kaas, 25 g pijnboompitten, 50 g venkelgroen, 50 ml olijfolie (basilicum), 25 ml water, 1 teentje look; peper van de molen

Rasp de kazen fijn. Snijd het venkelgroen even door. Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed door. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie of water toe als de pesto niet smeuïg genoeg is.  Proef en kruid bij met zwarte peper van de molen.

Geitenkaasje met gegrilde rabarber: een aanrader van een collega-abonnee voor barbecuefans

Nodig: 4 geitenkaasjes gewikkeld in spek, 3dl  water, 1 kanaalstok, 2 takjes munt, 300g rietsuiker, 700g rabarberstengels, Provençaalse kruiden

Breng water in een pannetje aan de kook met kaneel, munt en rietsuiker. Laat 5min koken en doe er 300g stukjes rabarber bij. Laat daarna sudderen tot je een sausje hebt.

De andere rabarber dompel je 1 min in kokend water en daarna onmiddellijk in koud water om verder garen te voorkomen. Leg de rabarberstengels tussen een grillklem, wrijf in met olie en kruid met Provençaalse kruiden en barbecuekruiden. Wrijf de geitenkaasjes in met olie en Provençaalse kruiden. Grill de kaasjes 5 min. en de rabarber 4 min. op een matige grill. Dien de geitenkaasjes op met de saus. Zuurzoet!