Groentesprokkel 19

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Buiten op het land ontplooit de lente zich gestaag, na een eerste veel te vroege spurt. Eindelijk regelmatig wat milde regen (genoeg voor nu, maar nog niet om de zomer mee rond te komen), de gewassen ontspannen zich, de droogtekramp voorbij. Maar de echte lenteweelde laat nog op zich wachten, de nachten te koud, de wind te guur. Het toont zich in de spinazie, die twijfelt of hij groot en lustig groen of eerder klein en groengeel zal blijven. Moeilijk om te beslissen of we beter nu te klein oogsten dan straks helemaal niets, of nog wat wachten tot ie er misschien doorkomt… Onze eerste keer tuinbonen is ook verrassend; die staan al enkele weken te bloeien in plaats van echt uit te groeien. En de radijsjes wilden niet goed dikken. Maar sla en venkel doen het goed, en worteltjes, schorseneren en prei staan mooi gekiemd. Het (on)kruid trekt het zich niet zo aan, na de eerste regenbui kiemt het spontaan en massaal, in een verwoede poging om de aarde te bedekken. Een mooi gebaar waar we als boer toch bijtijds paal en perk aan moeten stellen, willen we onze groenten nog oogstrijp krijgen. Want het blijft een ongelijke strijd: veredelde gewassen hebben tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen tot krachtige voeding voor mens en dier, hun kiemplantjes hebben niet die vroege groeikracht van wilde pionierskruiden. Die zijn er immers vooral op gericht om zo vlug mogelijk hun plaats in te nemen, de aarde te beschermen en zich voort te planten, wat ze dan ook in ijltempo doen. Aan ons boeren om omze gewassen de nodige groeiruimte te geven, maar ook wel te zorgen dat onze grond niet te lang onbedekt blijft. Vooral een kwestie van goede timing en geschikt materiaal, dat spaart hopen werk. En dan blijft er (gelukkig) ook nog wat handwiedwerk over: wat is er zaliger dan eens een hele dag je gedachten de vrije loop te kunnen laten, met je neus tussen de worteltjes en je vingers in de grond, tussen aarde en wortels en hemel? Zolang ze niet overdrijven en het einde in zicht blijft…
In de beschutting van de serre groeit alles dan weer volop, en zijn er minder verrassingen. Behalve dan de rode sla, die bij het uitgroeien een ander type blijkt te zijn dan we besteld hadden: pluksla in plaats van kroppende eikenblad (het eerste plantgoed kweken we niet zelf op, omdat dat nog verwarming vraagt, maar dan loopt het dus heel soms wel eens mis…). In plaats van een dichte krop te vormen, groei hij meer in de hoogte met malse bladeren langs de stengel. Het blad is dus even lekker, de steel is minder mals. Maar in plaats van ze te plukken verkiezen we dan toch maar om ze als plant te oogsten: minder werk, bewaart beter, en we kunnen ze toch niet laten staan: ze moeten plaats ruimen voor de snijbonen. Zelfpluk-sla dus voor jullie in de keuken … Maar er is schone venkel, de fiere zelf opgekweekte tomaten zijn geplant, de courgetten staan in bloei, de snijbonen kruipen langs de touwtjes naar boven, de rode bietjes zijn aan het dikken, de wortelen komen eraan (heel beperkt dit jaar).
En dan nog de aardappelen… de inlandse zijn op, niet meer te vinden, de droge zomer laat nog haar sporen na. Onze patatjes staan al boven, maar ’t is nog even wachten op de oogst. In afwachting komen ze uit Italie…
Laat het jullie smaken!
An

Samenstelling pakket

Klein: rode pluksla, venkel van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; koriander van ’t Groenlofhof; wortel van PCBT, witloof van Vanderhauwert, prei via Biologistic
Groot: rode pluksla, venkel, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; rode rammenas van ’t Groenlofhof; wortel, rode biet van PCBT, kastanjechampignons via Biofresh
Gemengd: rode pluksla, venkel van de Vroente-Zonnekouter; wortel van PCBT, witloof van Vanderhauwert; appel Topaz van Warmonderhof; peer Xenia (Nl), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: ; appel Topaz van Warmonderhof; peer Xenia (Nl), appelsien (Es), avocado (Es), kiwi (It) via Biofresh
Aardappel: Nicolas (It) via Biofresh

Recepten

Deze eerste primeurgroenten dragen de tere smaak van de lente in zich; enkele eenvoudige recepten dus waar de smaak volop tot haar recht komt.
Gestoofde koolrabi met pijpuitjes (rauw in reepjes is ook een lekker hapje)
Snij de geschilde koolrabi in reepjes. Snij de pijpui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten toe. Voeg een scheutje water toe en stoof zachtjes gaar. Als je de bladeren in flinterdunne reepjes snijdt, kun je ze ook roerbakken in de wok
Gestoofde venkel basisrecept (rauw geraspt in een slaatje is ook lekker!)
Vierendeel de knollen, en stoof ze gaar (een half uurtje) in olijfolie en een weinig water. Kruid met peper en zout of sojasaus, eventueel met wat room. Een eenvoudig lekker sausje hierbij : meng in een pannetje 3 eetlepels zure room of villi met drie eetlepels sinaasappelsap en 3 theelepels arrowroot, en laat even koken om de saus te binden.