Groentesprokkel 18

Geestdrift legt kracht in woorden
Geeft een overtuiging voeten in de aarde
Brengt harten en geesten in beweging

Beste abonnee,
Onze geest is nog een beetje op drift, mee met al die herinneringen die almaar binnen waaien.
Het afscheid van onzen boer Walter was mooi en intens, één groot zonnig feest, den hof puilde uit van veel, heel veel schoon volk, allemaal ooit deel geweest van zijn weg. Vol glooiingen, kronkels, wegversperringen, uitschuivers, en soms ook heel recht en breed, volle kracht vooruit…
We konden samen klinken op wat geweest was.
Het was goed zo.
Gelukkig neemt het seizoen ons nu mee, de gewassen roepen om aandacht, we kunnen volop spruiten planten, venkel schoffelen, wortelen en prei wieden, tomaten opbinden, venkel, sla, radijzen, rucola, rode bieten oogsten.
Gelukkig nemen onze handen over, vanuit een jarenlange ervaring weten ze wat gedaan op het land.
Terwijl onze geest nog op drift is.
An

Samenstelling pakket

Klein: venkel, eikebladsla, kropsla, rode biet, radijs van de Vroente-Zonnekouter; rettich van de Vroente-Ourobouros
Groot: venkel, eikebladsla, kropsla, rucola, prei, radijs van de Vroente-Zonnekouter; rettich van de Vroente-Ourobouros; wortel (It) via Biofresh
Gemengd: venkel, eikebladsla van de Vroente-Zonnekouter; rettich van de Vroente-Ourobouros; andijvie van de Vroente-Kollebloem; appelsien moro (It), appel Pinova (Nl), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appelsien moro (It), appel Pinova (Nl), avocado (Es); meloen Charentais (Ma) via Biofresh
Aardappelen: niet iedereen zal deze week aardappelen vinden; ik ben er vergeten bestellen (geest op drift…) . De rest komt volgende week!

Recepten

Sicilaanse pasta met venkel en sardines
Nodig: 1 venkel, een paprika, 1 ajuin, 2 tenen look, 200g gekookte pasta, gemalen venkelzaad, een blikje sardines, olijfolie, zwarte peper, zout; parmesan
Snij de venkel, ajuin en paprika in kleine stukjes, en stoof hem in olijfolie gaar in een wok samen met de gesnipperde look en het venkelzaad. Voeg op het einde wat gesnipperd venkelgroen toe, de sardines in kleine stukjes, en meng met de pasta. Je kan ook nog variëren met bv tomaten erbij, of shitakes.
Bestrooi met parmesan.

Venkelsalade
Nodig: ½-1 e.l. citroensap, 3-4 e.l. zure room of 3 e.l. villi en 1 e.l. olie, 1 mespunt zout.
Meng dit alles tot een fluwelig sausje. Schaaf 100g venkel zo fijn mogelijk en vermeng telkens met de saus.

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, peper, zout, 5 el pijnboom (of zonnebloem)pitten, 75 g rucola
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover. Je kan er ook daslookpesto onder mengen.

Rettich met kruidenkaaskwark
Nodig: 1 rettich, 225 gr magere kwark , 3 el geraspte pittige kaas, 3 el fijngeknipte tuinkruiden zoals bieslook, peterselie, selderij, dragon, dille ; peper & weinig zout, paprikapoeder
Schil de rettich en snij deze in plakjes. Meng de kwark met de kaas, tuinkruiden, peper & weinig zout en paprikapoeder. Leg op elk plakje rettich een rozet kruidenkaaskwark en garneer met een beetje paprikapoeder.

Rettich salade
Nodig: 300g rettich, 50g blauwe kaas, 120g zure room, 1 el. mayonaise
Schaaf de rettich in dunne plakjes. Roer de kaas glad met de room, de mayonaise en zo nodig wat peper, en schep de saus over de rettich