Groentesprokkel 18

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Landbouw…
Het is een hele diverse wereld, een wezen met verschillende verschijningsvormen. Geregeld lees ik nieuwsberichten over allerlei fenomenen die hun oorzaak in dé landbouw vinden: daling van de grondwaterstanden, methaanuitstoot, het verdwijnen van natuurlijke biotopen, uitputting van bodems, de afname van de voedingswaarde van de groentes…
Dagelijks voel ook ik me hierdoor aangesproken; het gebeurt niet zelden dat ik me vragen stel over de manier waarop velen in onze sector met hun omgeving omgaan. Daarenboven vind ik het belangrijk om als biodynamische boer-in-wording ook heel bewust te zijn van alles wat hier op onze boerderij gebeurt.
Er is een regeltje waar ik me aan houd en voorlopig werkt dat nogal goed: het leven als boer is economisch moeilijk. Het is een hele uitdaging om je bedrijf rendabel te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je genoeg verdient om de maand rond te komen. Het is daardoor zeer verleidelijk om enkel naar de boerderij als productieve machine te kijken. Als je dit echter doet als boer, verschrompelt je ziel én de ziel van je bedrijf; daarom is het volgens mij broodnodig om die zielen te voeden (daardoor voed je ook de zielen van de mensen die wekelijks van je groenten kunnen proeven). Deze zielen voed je door zelf gelukkig te zijn en gelukkig zijn, dat is voor mij samenwerken! Samenwerken met mensen die meezingen als je uit volle borst een lied inzet, mensen die net als jij inzien dat we een onderdeel zijn van een groter geheel (noem het de aarde, de natuur of de kosmos…), mensen die even tijd nemen voor het rituele karakter van het toedienen van biodynamische preparaten die op hun beurt energie geven aan de bodem, mensen die bewust door het leven wandelen als was het een dans.
Beste collega-Zonnekouters, deze nieuwsbrief is voor elk van jullie. Ik zou me geen betere plek ter wereld kunnen voorstellen.
Beste abonnee, klant, sympathisant, deze nieuwsbrief is uiteraard ook voor jou. Zonder je engagement kon deze plek niet bestaan, we geloven met z’n allen dat het stukje ziel dat we in onze groenten meegeven ook jouw ziel voedt.
Eet smakelijk deze week en tot schrijfs!
Jan

Samenstelling pakket

Klein: sla, warmoes, paksoi en rucola van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; wortel van het PCBT
Groot: sla, warmoes, paksoi en rucola van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; prei van de Vroente-Kollebloem, wortel van het PCBT en witloof van Vanderhauwert
Gemengd: sla, paksoi en rucola van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros, rabarber van Vandevoorde, appel Jonagold via Biologistic en kiwi (It) via Biofresh
Fruit: rabarber van de Vroente-Kollebloem, appel Jonagold via Biologistic, peer Conference (Nl) en sinaas Lane Late (Es) via Biofresh

Recepten

Paksoirolletjes met (seitan)gehaktvulling
Nodig: 500 g. paksoi, 1 el olie, 200 g (seitan)gehakt, ui, 2 tl chilipoeder, 2 tl zout, 2 el meel gemengd met een beetje water.
Stoom een aantal bladeren (= het gewenste aantal rolletjes) in een vergiet en snij de rest van de paksoi in smalle reepjes. Braad het gehakt in de olie bruin, voeg de ui toe en fruit even mee. Meng daarna de gesneden kool, de chilipoeder en het zout door het gehakt. Laat het mengsel ca. 5 minuten sudderen in een gesloten pan of pot en voeg dan het aangemaakte meel bij.
Schep een lepel van het mengsel in de gestoomde bladeren en maak er een rolletje van (ev. sluiten met een tandenstoker). Laat de rolletjes nog wat sudderen in de pan of stop ze in de oven en dien ze heet op na ca. 10 minuten.

Bloemkoolsteak
Bloemkool, 2 tl olijfolie, Zeste van 2 citroenen, 2 tl knoflookpoeder, grof zeezout, 1 tl cayennepeper, 2 tl shoarmakruiden 2 tl agavesiroop of maple siroop, 2 teentjes knoflook, 1 rode ui, takje verse peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de bloemkool dwars in grote sneden – letterlijk in een steak plakje. Bak ondertussen 2 teentjes knoflook en rode ui in een pannetje tot ze net niet gaar zijn. Meng de olijfolie, shoarmakruiden, knoflookpoeder, cayennepeper, zeezout, citroen en siroop in een klein kommetje. Marineer de bloemkool plakjes met een kwast met het mengseltje. Bak de plakjes een 6-tal minuten, draai ze dan om en bak nogmaals 6 minuten. Herhaal dit tot ze goudbruin zijn gebakken. Serveer met de gebakken knoflook en uitjes on top en werk af met nog een sprenkeltje citroensap en verse peterselie. Probeer dit ook eens op de barbecue!