Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Enkele weken terug las ik een boeiende uiteenzetting over voeding van Tim Spector, prof genetische epidemiologie in Londen; die na jarenlang onderzoek bij duizenden mensen tot de volgende besluiten kwam:

‘Zeer belangrijk is de ontdekking van het microbioom, een paar honderd biljoen bacteriën, schimmels en virussen die in onze darmen leven en een grote invloed op ons lichaam uitoefenen. Alsof we een nieuw orgaan ontdekt hebben waarvan we niet wisten dat het bestond en waar we lang nog niet alles van weten. In combinatie met de duizenden stoffen die onze voeding bevat, worden er zo vijftigduizend stoffen aangemaakt die voortdurend processen in ons lichaam beïnvloeden, tot zelfs in onze hersenen toe, en onze immuniteit versterken. Die mengeling van darmmicroben, net als de stoffen die ze produceren, is voor iedereen verschillend. Deze variatie aan darmbacteriën heeft een grote impact op de hoeveelheid calorieën die we opnemen en in energie omzetten; iedereen reageert daardoor anders op voeding, en heeft andere dingen nodig. Algemene voedingsrichtlijnen en diëten zijn dus niet zo zinnig.

 De voedingsindustrie promoot onder verleidelijke namen als ‘light’, ‘suikervrij’, ‘rijk aan vitamines en mineralen’ producten die tjokvol chemicaliën zitten, geen  enkele echte voedingswaarde hebben en ons microbioom grondig verstoren. Calorieën uit sterk bewerkte producten worden namelijk minder gunstig omgezet door ons microbioom; kunstmatige zoetstoffen, synthetische vitamine- en mineralensupplementen hebben verstorende effecten op onze stofwisseling en zijn ronduit een ramp voor de volksgezondheid.’

Waaruit zijn algemene regel volgt: eet dingen waarmee je je darmbacteriën een plezier doet. Een groot pleidooi voor verse en gevarieerde voeding, waar het leven nog in aanwezig is. Biologisch(dynamische) verse producten dus, die zowel op microbieel vlak als naar inhoudsstoffen toe een veel diversere levende samenstelling en meer ‘inhoud’ hebben.

Het verhaal is niet nieuw voor mij, maar wel goed dat het eens uit een erkend wetenschappelijke hoek komt. En het doet me ook heel sterk aan het bodemverhaal denken, en de manier waarop hier gangbaar en bio mee wordt omgegaan. Vervang eens in bovenstaande tekst: ‘mens’ door ‘bodem’; ‘voedingsindustrie door agroindustrie’, en ‘kunstmatige zoetstoffen, vitaminen en mineralen’ door ‘kunstmest’, en je krijgt hier net hetzelfde verhaal. Ook in onze bodem is zo’n microbioom actief: miljarden bacteriën en schimmels zorgen voor de stofwisseling van de bodem, fixeren voedende stoffen uit de lucht, en maken op vraag van de plant de voedingsstoffen vrij die die plant nodig heeft. Door de bodem te verstoren met chemische stoffen maken we haar minder levend en ontnemen we haar die ongelooflijke potentie. Ze kan de gewassen niet meer de voeding bieden die ze echt nodig hebben, zodat die minder weerbaar worden en ons op hun beurt ook niet goed meer kunnen voeden. We verstoren hierdoor ons eigen microbioom en ondermijnen uiteindelijk onszelf.

Er zit een grote wijsheid in de complexe natuurlijke samenhangen waar wij deel van uitmaken, en veel van wat er echt toe doet is voor ons echter niet direct zichtbaar. Hoog tijd dat we ons hier terug bewust van worden (zeker in deze ‘steriele’ tijden, waar alles maakbaar lijkt en we zo graag voor god spelen), en er met gepaste eerbied mee omgaan. We moeten terug leren die complexe systemen op de juiste manier voeden, zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en in balans brengen. Dit vraagt een nieuwe nederigheid in onze omgang met natuur, landbouw en voeding, en ook voor ieder van ons wat meer moeite doen. Maar de wereld, en daarmee ook wij, zullen er enkel maar beter van worden.

Geniet van al deze verse levende groenten (en laat uw microbioom volop meegenieten)!

An

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, kropsla van de Vroente-Zonnekouter; radijs, prei van mille couleurs; wortelen (BE), broccoli (Es) via Biofresh

Groot:  warmoes, kropsla, postelein van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; andijvie van de Vroente-Kollebloem; prei, lenteraapjes van mille couleurs; kastanjechampignons (Braeckevelt/Chamrova), broccoli (Es), knolselder (Nl) via Biofresh

Gemengd: spinazie, kropsla van de Vroente-Zonnekouter; radijs van mille couleurs; appel Elstar (De Fruittuin); wortelen (B), kiwi (It), sinaas Valencia (iT) via Biofresh

Fruit: appel Elstar (De Fruittuin); peer conference (Nl), avocado (Es), sinaas Valencia (Es) via Biofresh