Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Misschien vreemd dat ik een nieuwsbrief aan ‘de schorseneer’ wil wijden, maar het is mijn laatste kans. Nog één keer zit het in jullie pakket en dan zijn de laatste wintergroenten op. Ik had het misschien allemaal veel beter vroeger op het jaar geschreven, maar toen kon ik het nog niet. Pas nu, nu het einde in zicht is en ik een winter lang aan de slag geweest ben met deze groente, besef ik het pas ten volle: een ware liefde voor de schorseneer.
De term ‘keukenmeidenverdriet’ staat dan ook volledig misplaatst. Waarschijnlijk staat het verdriet voor het melksap dat vrijkomt bij het schillen van de schorseneer, gecombineerd met de aarde aan de wortel. Inderdaad, je handen blijven er niet proper bij, maar met wat water en wat zeep kan er heel wat gebeuren. De aarde beschermt de wortel tegen het uitdrogen. Het heeft iets ‘oer’ in zich, een verwijzing naar de aarde waarin dit gewas een ganse zomer gegroeid heeft en verzorgd werd. Aarde klaarleggen voor het nieuwe seizoen, bemesten, zaaien, wieden, schoffelen en (niet in het minst) oogsten en selecteren. Latexhandschoenen zouden een affront zijn voor al de zorg, de aandacht en het werk dat dit gewas van ons gevraagd heeft. Zijn je vuile handen dan iet net het bewijs dat het hier om echte, volwaardige voeding gaat? Met een scheutje azijn of citroensap voor de kleur kan ik nog net leven, al moet ikzelf eerlijk bekennen dat ik het liever heb zonder; de romige, zoete smaak komt beter tot uiting zonder het zure erbij. Of je kan de zwarte schil er ook gewoon aanlaten. Helaas hebben wij, mensen, niet graag zwart op ons bord. Het doet ons eraan denken dat de wortel niet proper is en dat er nog aarde zou kunnen aanhangen.
Ik geef het toe: het was geen liefde op het eerste gezicht. Als kind heb ik de schorseneer dan ook niet anders gekend dan met witte saus en wat citroensap. Maar helaas komt op deze manier de boterromige, zoete smaak niet het best tot z’n recht. Pas gaande weg en door wat te experimenteren en combineren heb ik de romigheid ontdekt en leren appreciëren: in een ovenschotel gecombineerd met knolselder en aardappeltjes (afgewerkt met peterselie, anders lijkt het maar een fletse bedoening), gesmolten kaas en geroosterde noten erover, in een warme tomatensaus, in een gemengde groentenschotel, een tagine, risotto met prei een schorseneer, een romige soep, gecombineerd met warmoes (ook al zo een van mijn lievelingen), bladerdeeg gevuld met een saus met paddestoelen en schorseneren, … Het kan niet op. Altijd scoren op voorwaarde dat je er je tijd voor neemt: de smaak is het best wanneer deze wortel door en door gaar is (en niet platgekookt) en liefst afgewerkt met peterselie.
Zouden we de naam keukenmeidenverdriet niet veel beter vervangen door ‘winterasperge’. Bij asperge worden er allerlei zinneprikkelende associaties wakker, die evengoed aan de schorseneer te linken zijn. Maar helaas tot dusver kan deze groente bij het grote publiek deze eer niet verzilveren. Bij deze roep ik je om op zoek te gaan naar een goed recept, je tijd te nemen om het met je volle aandacht klaar te maken en te proeven met al je zintuigen.
Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, paksoi en radijs van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; prei van de Vroente-Kollebloem; schorseneer van Akelei
Groot: kropsla, paksoi en rucola van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; prei van de Vroente-Kollebloem; lenteraapjes van Groenlof Hof; schorseneer van Akelei en ajuin van ‘t Livinushof
Gemengd: kropsla en paksoi van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; schorseneer van Akelei; peer Conference (Nl), sinaas Tarocco (It) en banaan (Do) via Biofresh
Fruit: peer conference (Nl), sinaas Lane Late (It), kiwi (It), banaan (Do) via Biofresh

Recepten

Deze week een creatieve verwerking van schorseneer door abonnee Vanessa ter inspiratie:

Ovenschotel met schorseneer, aardappel en spinazie
Nodig: 1kg schorseneer, ½ kg aardappelen, 1kg spinazie (de spinazie kan je deze week vervangen door de paksoi uit het pakket!), klontje (soja)boter, 3el bloem, (haver)melk, look, pijnboompitjes

Maak de schorseneren schoon en kook ze in water tot ze beetgaar zijn.
Snij de aardappelen in schijfjes en kook ook beetgaar. Leg de aardappelen, de schorseneren en de rauwe spinazie (of fijngesneden, kort aangestoofde paksoi) stapelsgewijs in een ovenschaal. Maak een bechamelsaus van sojaboter, bloem en havermelk en strooi over de groenten. Werk af met pijnboompitjes en look voor de crunch. Zet de ovenschaal in de oven tot alles goed warm is en de pijnboompitjes geroosterd zijn.