Groentesprokkel 17

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het groentenabonnement: een schitterend, transparant en eerlijk systeem waar we 20 jaar geleden mee startten in Gent, en dat aan de basis ligt van het Zonnekouterproject. In de loop der jaren hebben we het systeem verder en verder uitgebreid, maar Gent is wel steeds onze vaste stek gebleven. Het abonnement biedt onze boeren oogst- en inkomenszekerheid, doordat het zo nauw aansluit bij de oogst op het land, en door het vaste engagement van de groep abonnees. Het brengt klanten dichter bij de boerderij, waardoor we ons project ook gedragen voelen.

De groep abonnees is de laatste jaren echter kleiner geworden, mede door de vele toffe bio-initiatieven in het Gentse. We willen de basis van de Zonnekouter echter gezond houden; zonder abonnementen geraakt onze oogst immers nooit zo goed verkocht. De bestaande depots willen we terug aansterken; daarnaast starten we ook enkele nieuwe afhaalpunten in Nokere (op het Voedselbos), in Wakken (tearoom Baliekouter), we zoeken ook nog een afhaalpunt in Waregem en in Kruishoutem (iemand suggesties?).

Vanuit de ervaring dat mond-aan-mondreclame de beste manier is om trouwe abonnees bij te vinden, doen we deze week een beroep op jou. In je pakket vind je een folder, om door te geven aan iemand in je kennissenkring die hier interesse voor heeft. Als een nieuwe abonnee zich door jou aanmeldt krijg jij een fles lekkere olijfolie van Antico Sapore cadeau!

Voor wat extra reclame op onder meer facebook en website zijn we op zoek naar verhalen over het abonnement; hoe jij het ervaart, wat je ertoe gebracht heeft, hoe jij het contact met de boer en de boerderij ervaart, …. Wie iets leuks en zinvols te vertellen heeft; we horen het graag!
En geniet vooral van je pakketje lentegroenten van deze week.

Samenstelling pakket

Klein: raapstelen, paksoi van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; radijs van ’t Groenlof; oesterzwam (op hout gekweekt!) van Pad-en-Stoel; wortelen via Biofresh
Groot: raapstelen, paksoi, rood mosterdblad, eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; radijs van ’t Groenlof; oesterzwam (op hout gekweekt!) van Pad-en-Stoel; wortelen via Biofresh
Gemengd: paksoi, rood mosterdblad van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; appel cripps pink (F), kiwi (It), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: rabarber (B), appel cripps pink (F), kiwi (It), appelsien (Es), avocado (Es) via Biofresh

Recept

Roergebakken raapsteeltjes of paksoi
Nodig: raapstelen 400g, tomatensap 1/2 dl, knoflook 1 teentje,olie 2 el, gemberpoeder mespunt, sojasaus 1/2 dl, zout en peper snufje
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze gaan slinken. Voeg de gemberpoeder, het tomatensap en sojasaus toe en bak het geheel op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng de raapstelen op smaak met zout en peper, en doe ze in een schaal. Serveer met aardappelen, rijst of pasta.

Gegratineerde oesterzwammen met mozarella
Nodig: 250g oesterzwammen, 1 teentje knoflook, 1 e.l. gehakte peterselie, 2 e.l. olijfolie, 2 tomaten, 70g mozarellakaas, peper,zout
Wrijf de oesterzwammen schoon, verwijder te dikke stelen, leg ze in een slakom en pers de look er op. Meng er de olie, de tomaten (in stukken) en de helft van de peterselie onder. Kruid met peper en zout en laat 10 min in de koelkast trekken. Schik op twee borden, leg er schijfjes mozarella op, en gratineer onder een hete grill. Bestrooi met de rest van de peterselie.