Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Beste Walter, stamvader van de Zonnekouter,

5 jaar al dat je van hier bent weggegaan.
Je droomde van een mooie oude dag mijmerend op een bankje, alles overschouwend ; het werk op het land, de manier waarop de wereld draait, …
Het was je jammer genoeg niet gegund, je moest veel te vroeg vertrekken.
We hopen dat je ginder boven een bankje gevonden hebt en met veel voldoening toekijkt hoe An, de nieuwe boeren en alle medewerkers je levenswerk verder zetten en verder uitbouwen tot een prachtig project. Waarschijnlijk kijk je met evenveel trots naar hoe je kinderen Sander en Emma uitgroeiden tot veelzijdige en talentvolle jongvolwassenen, die op hun eigen manier ook hun steentje bijdragen aan je wilde toekomstdromen.

Walter, we blijven je fysieke aanwezigheid missen maar je liet je sporen na.
Mede door je bezieling, technische kunde en visionaire ideeën groeit de Zonnekouter langzaam uit tot een unieke plek van “leven, verbinding en verdieping”. Met veel vallen en opstaan, wilde plannen en dromen, groeien en veranderen, ploeteren, genieten, zoeken hoe het nu alweer moet, experimenteren, denken, voelen, willen en doen, met veel goesting, én met schoon volk met een hart voor de Zonnekouterziel, schrijven we hier dapper verder aan het boeiende landbouwverhaal dat je ooit begon.
Maar waarschijnlijk wist je dat allemaal al wel…

Veel liefs,
Marianne

Samenstelling pakket

Klein: paksoi en snijsla van De Zonnekouter (Vroente); witloof van Vanderhauwert, rode biet van De Blauwe Spie, radijs van Le monde des milles couleurs, bleekselder (Es) via Biofresh.
Groot: paksoi, spinazie en kropsla van de Zonnekouter (Vroente); mosterdblad van De Kollebloem (Vroente); rode biet van De Blauwe Spie, radijs van Le monde des milles couleurs, wortel (Be), bleekselder (Es) en bataat (Be) via Biofresh
Gemengd: paksoi en snijsla van de Zonnekouter (Vroente); rode biet van De Blauwe Spie, knolselder (Be) via Biofresh, peer Lukas van Van Eykeren, jonagored van De Fruittuin, banaan FT (Do) en avocado (Es) via Biofresh
Fruit: peer Lukas van Van Eykeren; conference en jonagored van De Fruittuin, banaan Ft (Do), perssinaas en gedroogde abrikozen (Tr) via Biofresh

Recepten

Lasagne met paksoi en yoghurt

Nodig: 1 gesneden paksoi, 2 gesnipperde uien, een scheutje olie, 9 tot 12 lasagnebladeren, 4dl yoghurt, 1dl room, 2 eieren, 3 geperste teentjes knoflook, kruidenzout, basilicum, oregano, 200 geraspte oude kaas, eventueel een kopje broodkruimels
Stoof de paksoi met de ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagne plakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op. Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 min in een voorverwarmde oven op 200°C.

Roze bieten humus
Nodig: 2 gekookte bieten, 1 blik kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 3 el sesamzaadjes of tahin, 1 el komijn, ½ geperste citroen, 1 el framboos azijn (of andere fruitige azijn), 3 el olijfolie, zout en peper.
Snij de bieten in blokjes en pel de knoflookteentjes. Doe de bieten met de kikkererwten, knoflook, sesamzaadjes of tahin, komijn, azijn en het citroensap in een keukenmachine en mix tot het gehaal een egale massa is. Proef en pas aan naar smaak; voeg olijfolie toe om extra smeuïg te maken en/of azijn, citroensap, zout of peper.