Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Langzaamaan begint de lente zich ook in jullie pakket te tonen. Het waren magere tijden, de wintervoorraden slonken, de knollen werden ouder, we moesten al eens een beroep doen op een bewaard product zoals zuurkool of vruchtencoulis (om het toch inlands te houden), er kwam af en toe eens iets uit Spanje of Italië, het volk morde (soms)…
Maar sinds enkele weken kunnen we al van alles oogsten in de serre, deze week onze eerste sla en paksoi! ’t Is ook een spannende periode: de vroege teelten zoals raapsteeltjes, paksoi en warmoes schieten nu graag door, dus moeten we nauw kijken hoeveel en wanneer en voor wie we nog kunnen oogsten, zodat we er nog maximaal de vruchten van kunnen plukken. Ook staat het tomatenplantgoed al te wachten om uitgeplant te worden, terwijl de warmoes op die plek nog best wat door wil groeien. Dan wordt het een beetje geven en nemen, zorgen dat we nog goed warmoes kunnen oogsten zonder de tomaten op hun honger te laten zitten.
Onze jonge boer(inn)en zijn nu helemaal in hun element, mooi om zien!
Arne bereidt het buiten-land (dat eindelijk droog genoeg ligt) tot een vruchtbare bodem, voor al wat nog gezaaid en geplant moet worden. Een milde gift compost spreiden en inspitten, bedjes rijden, rollen, rolschoffelen, zaaien… En ondertussen staat Katriens kweekserre vol fiere kleine groentekes, klaar om uit te planten, binnen en buiten. En ze blijft maar zaaien: slaatjes voor de hele Vroente, meloenen (!), boontjes, venkel, komkommer, spruiten (…), nog slaatjes, rucola, straks pompoenen…
Samen voeren ze een jaarlijks weerkerend ritueel uit dat de basis vormt van het nieuwe groeiseizoen. Handelingen die zo heel erg bepalend zijn voor de rest van het jaar, en die ze dan ook met veel aandacht en kunde volbrengen. Met af en toe ook een nieuw experiment, want de ervaring moet ook groeien, al doende lerend. Mei en juni worden erg intense maanden waarin dat startritueel nog even doorloopt, terwijl de eerste gewassen in de serre al volop geoogst worden, en de buitenteelten geplant en gewied : het wordt nu alle hens aan dek!
Smakelijk! An

Samenstelling pakket

Klein: warmoes, paksoi, eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; wortelen, ajuin van ‘t Livinushof; rucola van Goed ter Heule
Groot: paksoi, eikenbladsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer, rode biet van de Vroente-Kollebloem; wortelen, ajuin van ‘t Livinushof; rucola van Goed ter Heule
Gemengd: paksoi, eikenbladsla van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; appelsien moro (It), appel Topaz (Nl), meloen Charentais (Ma)via Biofresh
Fruit: appelsien moro (It), appel Topaz (Nl), meloen Charentais (Ma), kiwi (It), banaan FT (Do) via Biofresh

Recepten

Aardperen-warmoesspaghetti in de wok
Nodig: 1 paprika, 1 gesnipperd teentje look, warmoes, enkele aardperen, champignons, seitan, olijfolie. Gekookte spagetti, pesto.
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes. Snij de witte stengels uit de warmoes, en snij ze in stukjes. Roerbak in een wok de aardperen, de look en de warmoesstengels in olijfolie, tot ze bijna gaar zijn. Snij de paprika, de seitan en de champignons in stukjes, en laat even meebakken. Voeg daarna het gesneden warmoesgroen toe, en roerbak alles gaar. Meng de spaghetti met de pesto eronder. Kruiden met kruidenzout en zwarte peper.

Paksoisalade met scampi’s
Nodig: 1 struik paksoi, 200g sojascheuten, kopje pitten/notenmix (oa pijnboom-zonnepit e.a.), pijpajuin, olijfolie, zout, peper, 20 scampi’s
Voor de dressing: 1 cm verse gember, 1 limoen, 50ml sojasaus, 150 ml olijfolie
Snijd de paksoi in stukjes, en de bosuitjes in ringetjes. Blancheer de sojascheuten. Meng in een kom de paksoi, bosuitjes en sojascheuten door elkaar. Pel de scampi. Verhit olie in een pan en bak de scampi om en om bruin en gaar en breng ze op smaak met zout en peper.
Schil en rasp de gember. Meng in een kom de gember, sap van de limoen, zoute soja en de olijfolie en meng de dressing door de salade. Verdeel de salade over borden en leg de scampi erop.

Tjaptjoi met paksoi in de wok
Nodig: 1 struik paksoi, 2 wortelen, 1 courgette, 150g soyascheuten, 1 ui, 1 teentje look, 2-3 e.l. olijfolie, sojasaus, ½ e.l. geraspte gember
Snipper de ui, pers de look, snij de wortelen in dunne plakjes, courgette in grove blokjes, snij de paksoi in dunne reepjes. Verwarm de olijfolie en roerbak ui, look en wortelen 5’, voeg dan paksoi en kruiden toe. Courgette erbij en 3 minuten stoven, paksoi erbij, nog eens doorroeren en nog 2 minuten laten stoven. Roer de soyascheuten erdoor en roerbak nog een minuutje.
Je kan 5’ voor ’t einde ook stukjes tempé, seitan of gekookte kip toevoegen en laten meebakken.