Groentesprokkel 15

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Deze week laten we graag eens een abonnee aan het woord over haar ervaringen met onze groentepakketten:

“Ikzelf ben niet van de streek, mijn familieleden zijn geboren en getogen Limburgers. Toen ik zelf de liefde volgde, kende ik dan ook niet zoveel mensen – laat staan boerderijen 😉 – in deze buurt! En, eerlijk is eerlijk, ik was op dat moment nog niet bezig met thema’s als biologische voeding of ecologie… Dit veranderde toch wel toen eind 2011 onze eerste dochter geboren werd. Een zoektocht die startte bij herbruikbare luiers, borstvoeding en geen overbodige babyproducten aankopen, en die stap per stap verder groeide… (wat een cadeau die mijn dochter bracht!) Toen ik via een toevallig contact hoorde over de Zonnekouter, was mijn interesse gewekt. Toch duurde het tot 2015 vooraleer we een abonnement namen.
Ondertussen is ons gezin gegroeid met nog twee dochters erbij, en hebben we al meer dan drie jaar een pakket.

(…) Onze ervaringen?
Het gaat over lekker eten: we genieten echt wel van de lekkere groenten, en we eten gewoon ook veel gevarieerder als je kijkt naar het hele jaar. Natuurlijk eten we in bepaalde seizoenen misschien meer dezelfde groenten, maar daar gaat het natuurlijk ook juist over: dat we meer mee leven met de seizoenen. We hebben veel meer groenten leren kennen, met als gevolg ook veel meer recepten. Als ik andere mensen hoor klagen dat ze “altijd terugvallen op dezelfde recepten”, denk ik tevreden bij mezelf dat dit bij ons niet zo is – dankzij het groentepakket en de inspirerende receptjes!

Het gaat over minder afval: geen appels die nog eens extra verpakt zijn. Geen plastic rond de broccoli. Het inspireerde mij zelfs om ook op andere vlakken verder te gaan nadenken over “afval”. (…)

Het gaat over opvoeding: meestal is er wel één dochter mee- soms twee, soms alle drie- op de wekelijkse uitjes naar de boerderij. Ze kennen hun weg in de winkel, en voelen zich er helemaal op hun gemak. Ada, de jongste van twee, is heel enthousiast als ze eens naar de koeien mag kijken. Martha, de oudste, vond het dan weer super nadat ze op school ook geleerd had over “de plastic soup”. Lea, de middelste, verzamelt gewoon steentjes op het erf (…). Ik preek niet wekelijks tegen hen over de boeren en de groenten, maar we leven voor en we hopen op deze manier zaadjes bij hen te planten. En neen, jammer genoeg eten ze niet alles, maar ze eten wel veel. We kopen soms gewoon wat groenten bij die ze wel graag eten, en andere groenten belanden dan weer stiekem in de soep of een puree (…) .

Het gaat over inspiratie, over groei, over verbinding: we hebben door het pakket gewoon veel geleerd: over groenten, over het leven op de boerderij (door de verhalen in de nieuwsbrief), over de seizoenen, over de natuur en het leven …
En ondertussen, na al die jaren, ken ik wél mensen in de buurt. En het maakt me
blij dat ik nu iemand ben die aan mensen vraagt “Ken je de Zonnekouter al?”. Een andere mama van school is nu regelmatige klant. Ik krijg als cadeau al eens een bon van de winkel. Kleine stapjes, hier zijn we weer!
Dank je wel aan het team van de Zonnekouter, voor al het lekker eten, en voor de inspiratie! “ Jo en David, Martha, Lea en Ada

Samenstelling pakket

Klein: kervel van De Vroente-Zonnekouter; aardpeer en pijpajuin van De Vroente-Kollebloem; witloof van Vanderhauwert; prei en rode biet via Biofresh
Groot: rood mosterdblad, warmoes van De Vroente-Zonnekouter; aardpeer, pijpajuin van De Vroente-Kollebloem; witloof van Vanderhauwert; prei, rode biet en broccoli (It) via Biofresh
Gemengd: warmoes van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van De Vroente-Kollebloem; wortel van het PCBT; prei, appel Braeburn, peer Conference (Nl), kiwi (It), sinaas Navel (It) via Biofresh
Fruit: appel Braeburn, peer Conference (Nl), kiwi (It),sinaas Navel (It) via Biofresh

Recepten

Kervelsoufflé
Nodig: 25 g boter, 25 g ongebuild meel, 1/4 l melk, 4 eieren, 3 el gehakte kervel, 70 g geraspte kaas
Roer de boter met het meel op een zacht vuurtje door elkaar. Voeg de melk langzaam en al roerend toe en laat de saus inkoken. Breek vervolgens de eieren en doe de eidooiers één voor één bij de saus. Roer de kervel door deze massa. Klop de eiwitten stijf en schep ze op het laatste ogenblik samen met de geraspte kaas door de massa. Vet een grote schaal in met olie en giet het soufflémengsel hierin. Laat de soufflé gedurende 1/2 uur rijzen in een oven van 180°C en dien onmiddellijk op.