Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week werd hier de week van De Radijs. De rondborstige ‘Celesta’, een licht pikant, krokant hybride helderrood gevalletje dat het graag vooruit doet gaan; ze zwelt bolrond bij het uitgroeien, als we niet opletten barst ze nog uit haar vel! En vooral onze favoriete rode ‘Rudi’: uitnodigend mals om in te bijten, vol, rijk en zacht pittig van smaak en nasmaak, allround voor binnen en buiten, van lente tot herfst. En zaadvast: een radijs uit één stuk, die lichtjes afplat bij het ouder worden, wat overigens niets afdoet aan zijn kwaliteiten, integendeel!.
Alle twee hebben ze het schitterend gedaan, we blijven hier maar busselen. Voor onze eigen pakketten, voor de andere Vroenteboeren, en uitzonderlijk ook eens voor groothandel Biofresh (dus verspreid in half Vlaanderen). Die zaten per toeval net zonder, en bij ons was er overvloed. Een extraatje waar we niet echt op rekenen, maar wel eens leuk als het erbij komt! Geniet dus mee van die eerste pareltjes, laat u bekoren door hun karakter, hun pit, hun eenvoud.
Ook de eerste lente‘blaarkes’ zijn klaar voor de oogst: raapsteeltjes en rood mosterdblad. Ze groeien zoals een kool betaamt: een plezier om te zien. En ook om op te eten, lekker fris en groen! (en rood).

Tussen de regenbuien door is er buiten genoeg bemest en gespit geraakt om alle plantgoed dat naar de buitengrond hunkerde uit te planten: de eerste sla, venkel én (eindelijk!) onze bloemkoolproef. Die laatste sloegen de laatste maand in hun perspotten alle kleuren van de regenboog uit van de honger. Een maand te lang, maar er was geen lievemoederen aan, het bleef wachten op drogere tijden om het land te kunnen klaarleggen. Als boer heb je op zo’n momenten niet te kiezen, je moet mee met het weer, een oefening in geduld! Hopelijk was de stress voor de planten niet té groot, en willen ze misschien zelfs nog uitgroeien tot een lekkere (misschien dan wel kleine) bloemkool! Aan liefde en aandacht zal het hen in ieder geval niet ontbroken hebben: eerst van Katrien en Arne bij het zaaien en opkweken, daarna ook van Jana, Koen en Ben bij het planten. We blijven dus toch in blijde verwachting!
Smakelijk,
An

Samenstelling pakket

Klein: raapsteel, rood mosterdblad, radijs van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; spinazie van De Wassende Maan; wortelen van ‘t Livinushof; oesterzwam van Pleurico
Groot: raapsteel, rood mosterdblad, radijs, kervel, postelein van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; spinazie van De Wassende Maan; wortelen van ‘t Livinushof; oesterzwam van Pleurico; rode kool via Biofresh
Gemengd: raapsteel, radijs van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; spinazie van De Wassende Maan; oesterzwam van Pleurico; appel Topaz van Van Eykeren; wijnsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz van Van Eykeren; appel elstar (Nl); wijnsien (It), kiwi (It), banaan FT (Do) via Biofresh
Aardappelen: juliette voor de evenweekse pakketten

Recepten

Komatsunasalade met warme paddenstoelen voor 2 personen
Nodig: 100 g raapsteeltjes en/of mosterdblad fijngesneden; 175 g paddenstoelen naar keuze (oesterzwammen en/ of champignons in plakjes); 1 teentje knoflook; 2 sneden oud brood, ingewreven met de knoflook, daarna in dobbelsteentjes; 2-3 el. Extra Vergine Olijfolie, (kruiden)zout en peper
voor de basisvinaigrette: 1-2 el. azijn, zout , peper, 1 tl. mosterd, 6 el. Extra Vergine Olijfolie : alles goed mengen
Olie verwarmen en de brood- dobbelsteentjes goudbruin bakken. Ze uit de pan halen. Opnieuw olie verhitten. Op een vrij hoog vuur de paddenstoelen bakken. Kruiden met zout en peper en look. De broodkorstjes bij de paddestoelen voegen om ze weer op te warmen. De vinaigrette over de salade schenken. De paddenstoelen en het brood vervolgens op de salade serveren.

Stamppot komatsuna/mosterdblad voor 2 personen
Nodig: 700 g aardappelen, 1 of 2 bossen raapsteeltjes/mosterdblad in stukjes, 1 ui, gesnipperd; klontje boter, scheutje melk, snufje kruidenzout, peper, 1 tl. mosterd, kaasblokjes of uitgebakken spekjes
Kook de aardappelen met een snufje zout gaar en stamp ze fijn met een scheutje melk, mosterd, kruidenzout en peper. Fruit de uisnippers in boter, roer ze door de aardappelpuree en schep beetje bij beetje de gesneden raapstelen er door. Laat even goed doorwarmen. Roer er de blokjes kaas of de uitgebakken spekjes door en serveer.