Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het voorjaarswerk op het land heeft iets spannends omdat alle oude gewasresten weggewerkt worden en het land klaargelegd wordt voor al het nieuwe. De spruiten en savooien die ons de hele winter een vertrouwd beeld en gevoel gaven zijn plots weg. Het land ligt er nu kaal bij en het is aan ons om van dat kleine zaad weer mooie weelderige gewassen te maken. Je voelt je wat nederig als je daar midden op de akker staat, op zo’n enorme massa aarde met je zaaimachientje en wat zaad in de hand. Gelukkig is ook dat vertrouwd en zijn we vol verwachting van het land dat weer groen kleurt. Het is een beetje een laat jaar door de vele regen in februari en begin maart. Maar het sloeg mooi om en we hadden gunstig drogend weer. Nu is het land bemest en grotendeels klaargelegd. Jan en ik liepen vandaag verschillende keren over het perceel in alle mogelijke richtingen met een lintmeter in de hand. We kiezen dit jaar voor een andere indeling van de akker met een bloemenstrook middendoor. Als het ons bevalt dan zullen we op de plek van de bloemenstrook een haag planten.
Vele groetjes

Arne

Ter herinnering: normaal ontving je reeds een mail waarin we lieten weten dat de kleuren van de kisten deze week anders is. Door de grotere vraag hebben we kisten te kort. We hebben nieuwe bakken besteld (een nieuw model, hoera!), maar deze zijn nog helaas nog niet toe gekomen, dus hebben we het deze week als volgt geregeld:

FRUITPAKKET: in een lage (zoals gewoonlijk) of een hoge grijze bak
GEMENGD GROENTE-FRUITPAKKET: in een groene bak (enkele in een roze bak)
!! KLEIN PAKKET: in één blauwe kleine bak (waar vroeger de grote pakketten in zaten)
!! GROOT PAKKET: in één blauwe grote bak

Samenstelling pakket

Klein: snijsla, radijs, prei, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; Chinese kool (Nl) via Biofresh
Groot: snijsla, radijs, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; zurkel van de Blauwe spie; wortelen van ’t Livinushof; zoete bataat (Nl), Bloemkool (F), Chinese kool (Nl) via Biofresh
Gemengd: snijsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van de Blauwe spie; wortelen van ’t Livinushof, appel Novajo via BBO; Chinese kool (Nl), appelsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Novajo, peer Conference via BBO; mandarijn (It), appelsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Aardappel: aardappel Connect (bloemig, ideaal voor puree)

Recepten

Pesto van radijsloof
Nodig: loof van 2 bussels radijs, 3 à 5el olijfolie, zout en peper, 20g geraspte Parmezaan of 1el edelgistvlokken (plantaardig) , 3el geroosterde cashewnoten of andere noten of pitten , 1 teentje knoflook / 1 pijplook / 8-tal bladeren daslook
Mix alle ingrediënten tot een romige pesto. Begin met 3 el olijfolie, radijsblad mixt vrij makkelijk en heeft niet zo veel vloeistof nodig. Proef en kruid bij naar smaak.

Ragout van linzen met prei en champignons
Nodig: 100 g groene of bruine linzen, 2 preistengels, 250 g (kastanje)champignons, 1 teentje look, 2 eetl. sojaroom, 1 eetl. olijfolie, een snuifje rozemarijn, een snuifje tij, een snuifje bonenkruid, peper, zout
Maak de groenten schoon. Snij de prei in ringen. Kook de linzen gaar met de preiringen, tijm, rozemarijn en het bonenkruid. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Verwarm olie en bak de champignons op een vrij hoog vuur in enkele minuten goudbruin. Roer de gare, uitgelekte linzen met prei bij de paddestoelen. Breng op smaak met de (soja)room, geperste look en peper en zout. Laat het geheel al roerende nog even goed verwarmen.

Pastinakenkoekjes
Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 eetlepel olie en 2 eetlepels kwark; 2 eetlepels meel, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 mespunt zout
Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.