Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Verrassing! Zondagavond op de Nederlandse VPRO in een reportage in ‘Tegenlicht’ over burgercollectieven (ook ‘Commons’ genoemd), verscheen plots de Gentse Lousbergmarkt in beeld. Voorgesteld door een enthousiaste Tine De Moor, Gentse hoogleraar in sociale en economische geschiedenis aan de universiteit van Utrecht, en zelf lid van de CSA zelfoogstboerderij ‘’t Wijveld’.
Ze had het over de kracht van samenwerken, van het collectieve denken, waarbij ze Gent in de kijker zette als broeinest van ‘Commons’, en als voorbeeld de coöperaties op de Lousbergmarkt vernoemde: naast ‘Het Hinkelspel’ en ‘Coopain’ dus ook ‘De Vroente’ als koepelcoöperatie van onze drie coöperatieve boerderijen. Waarna ze op bezoek ging bij Michiel op ’t Wijveld, waar zowel het principe van de Community Shared Agriculture aan bod kwam, alsook de Landgenoten, de coöperatie die met vereende krachten de grond kocht waar het Wijveld op boert. Je zou van minder warm worden; veel projecten waar we met een groepje pionierende bioboeren al een half leven naar streven, om vanuit een verbinding met de consument nieuw leven blazen in de biolandbouw, worden hier in één adem vernoemd, in beeld gebracht en au serieus genomen. Vanuit Nederland kwamen vooral projecten in de sociale sfeer aan bod: broodfondsen (groepen zelfstandigen die elkaar sociale zekerheid bieden), een dorp dat een afgeschreven bejaardenhuis opkoopt en heropstart, of gezamenlijk voor groene energievoorziening zorgt. Allemaal kleine groepen bewuste burgers die zoeken naar een ander maatschappelijk model, omdat het huidige niet meer beantwoordt aan hun noden.
Wat mij opviel was de grote diversiteit aan burgercollectieven en manieren van aanpak en vormgeving: ieder soort project en iedere groep mensen is anders en vraagt een eigen invulling. Je kunt je er door laten inspireren, maar je kunt niet zomaar kopiëren; om op bekend terrein te blijven: een coöperatieve boerderij waar zowel boeren als consumenten deel van uitmaken vraagt een andere structuur, aanpak en besluitvorming dan een boerencoöperatie waar boeren samen zuivelverwerking opzetten, of een stadslandbouwproject waar volkstuintjes door burgers gezamenlijk terug in ere worden hersteld. Ieder van deze projecten heeft haar eigen functie, noden, behoeften en mogelijkheden; de groep mensen die onder zo’ project de schouders zet moet dit gezamenlijk uitdenken en vormgeven, en oplossingen op maat bedenken die werkbaar zijn en kloppen voor ieder die er aan meedoet.

Het gaat allemaal niet zonder slag of stoot, het vraagt heel wat vergaderwerk, overleg, vingeroefeningen in basisdemocratie, goed leren nadenken over wat je zelf écht belangrijk vindt, en vooral je eigen kleine kantjes en willetjes leren opzijschuiven ten dienste van een groter geheel. Samen leren vrij denken, zoeken waar je eigen grenzen liggen en hoe je die van de ander kunt respecteren, elkaar daarbij helpen (zonder dat je overslaat in overmatige sociale controle), en goede structuren en regels en afspraken bedenken die dit mogelijk maken. We ervaren het hier dagdagelijks op onze boerderijen: samenwerken vraagt veel tijd en energie, maar als je dat kunt opbrengen loont het dubbel en dik op vele vlakken: je groeit er allemaal van, en samen schep je nieuwe mogelijkheden! An

De link naar de reportage van Tegenlicht:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Ons-gemeengoed.html

Samenstelling pakket

Klein: prei van de Vroente-Zonnekouter; rode biet, rucola van de Vroente-Kollebloem; witte kool van de Wassende Maan; veldsla van Koen Weyers; wortelen via Biofresh
Groot: prei van de Vroente-Zonnekouter; rode biet, warmoes, raapsteel, rood mosterdblad van de Vroente-Kollebloem; witte kool van de Wassende Maan; veldsla van Koen Weyers; witlof van Vander Hauwert; wortelen via Biofresh
Gemengd: prei van de Vroente-Zonnekouter; rode biet, raapsteel van de Vroente-Kollebloem; witte kool van de Wassende Maan; veldsla van Koen Weyers; appel Evelina van Warmonderhof; wijnsien (It), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof; wijnsien (It), kiwi (It); avocado (Es) via Biofresh

Recept

Koolcurry van witte kool (bij een rijstgerecht opdienen)
Nodig: een gesnipperde ui, een halve geschaafde kool, een paprika in stukjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en soyasaus of zout.
Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de paprika, curry, soyasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min). Je kunt er ook op het einde blokjes gekookte aardappel onder bakken: een indische delicatesse!