Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Elk jaar vertel ik wel eens hetzelfde verhaal. Over de mooiste weken van het jaar en zo…
Ook deze week wil ik even stilstaan bij wat ons allen overkwam.
De Aarde ademt weer duidelijk alle leven uit. Plotseling zijn alle vogeltjes wakker geworden; de tjiftjaf en de zwarte roodstaart voelen zich net zo vrolijk als de geitenlammetjes die onhandig over het jonge gras dartelen.
Langzaamaan toont ook de fascinerende en kleurrijke wereld van de insecten zich. Ze gaan de lente-fee vooraf die over enkele dagen plotsklaps alle bomen vol blaadjes zal toveren.
Mijn verwondering voor het wisselen van seizoenen wordt steeds groter, ik kan aan de grond genageld staan van de haast magische krachten die ons nu omringen en doordringen.
De lente manifesteert zich immers ook in mijn innerlijke zijn: deze week keerde mijn aandacht uitwaarts. De mooie wintermaanden van overpeinzingen, poëzie en innerlijke reflectie liggen achter me. Nu heb ik zin om te zaaien, te verspenen, te planten en te oogsten én om het gras te zien groeien, om in het geluk van de koeien te delen als ze na die lange winter alweer hun vertrouwde weides op mogen.
Thuiskomen in de uitbundigheid van het leven…
Dat is ook wat ik je wens deze lente.

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: radijs van de Vroente-Zonnekouter; rode biet en mizuna via Monde des Mille Couleurs; witloof van Vanderhauwert; bataat van Moeyaert; kastanjechampignons van Braekevelt; wortel via BBO
Groot: radijs, rucola en kervel van de Vroente-Zonnekouter; rode biet en mosterdblad van Monde des Mille Couleurs; prei van ’t Goed ter Heule; pastinaak van Moeyaert; bataat van Staelens; kastanjechampignons van Braekevelt; wortel via BBO
Gemengd: radijs van de Vroente-Zonnekouter; prei van ’t Goed ter Heule; kastanjechampignons van Braekevelt; wortel via BBO; appel Elstar (Nl), sinaas Lane Late (It) en banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh
Fruit: peer Lucas via BBO; appel Elstar (Nl), mandarijn (Es), kiwi (It) en sinaas Lane Late (It) via Biofresh

Recepten

Tagliatelle met pesto van radijsloof en gekonfijte radijsjes
Nodig (voor 2p): 1 bussel radijs, 250g tagliatelle, 1 teentje look, 15g boter, 1el rode wijnazijn, 1el rietsuiker, 1,5el geraspte parmezaanse kaas, 20g pijnboompitten, 3 a 4 el olijfolie, peper en zout
Snij het loof van de radijzen en was de radijzen en het loof apart. Zwier het loof droog. Smelt de boter in een pan en voeg de radijzen toe, bestrooi met de suiker en laat zachtjes stoven tot ze glazig worden. Voeg de rode wijnazijn en wat water toe. Zet een deksel op de pan en laat de radijsjes op een zacht vuurtje garen. Voeg nog wat water toe indien het te droog zou worden. Rooster de pijnboompitten. Mix het radijsloof met de olijfolie, parmezaanse kaas, look en de pijnboompitten tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta gaar en roer de pesto door. Werk af met de gekonfijte radijsjes. 4

Bietensalade met appel, feta en walnoten
Nodig: 4 gekookte bietjes, 1 appel, 12 walnoten, 150g feta, balsamicoazijn, eventueel verse munt
Snij de bietjes en de appel in dobbelsteentjes. Hak de walnoten grof en brokkel de feta. Mix alle ingrediënten door elkaar en giet er balsamicoazijn over naar smaak.