Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Op deze eerste echte lentedag van de lente, toch een maand later dan gehoopt, is ’t eindelijk gelukt: de serre staat toegedekt! Heel maart wilde het weer niet mee: of het waaide te hard (zodat de wind iedereen zou meevoeren die zo’n metersgroot vel plastic in zijn handen had), of het was te koud (en bij vriestemperaturen is de plastic niet gewillig genoeg), of het was mooi weer maar de serrebouwers hadden elders werk…
Het was een maand creatief zijn en proberen het beste ervan te maken. De tomaten en paprika’s hebben we aan ‘t venster in de bureau voorgezaaid, wat op zich ook wel gezellig was. We zaten er hele dagen met onze neus op en hebben ieder kiemend zaadje uit de grond gekeken; ook voor de tomaten zelf waarschijnlijk een heel aparte ervaring. De aardappelen kiemden we voor in de glasserre bij Joachim. Zaaien hebben we gedaan op de geplande dagen alsof er niets aan de hand was, en het bestelde plantgoed hebben we ook maar in de open serre geplant, en dan alles tegen de vorst beschermd met vliesdoek. Het meeste heeft het overleefd, maar het bleef een maand lang lijdzaam toekijken op verkleumend plantgoed en terug in de grond kruipende zaailingskes. Maar sinds vandaag staat alles terug beschut onder dak, na een maandenlange krachttoer van Arne, Jan, Mark, Lukas, enkele vrijwillige handen en de twee serrebouwers. De prille lentezon zorgde meteen voor een aangename warmte die al die lilliputterplantjes uit hun winterslaap wekte en al wat meer kleur in hun blaadjes bracht; ze kregen al direct goesting om te beginnen groeien. Kim, Lukas en Wivine konden de tomaten verspenen en samen met het andere zaaigoed in de opkweekserre zetten, met de voetjes op warm zand.
Met een beetje geluk en mooi weer gaat alles misschien wel een inhaalbeweging maken, zodat onze teeltplanning niet te zwaar overhoop wordt gehaald.
Maar hoe dan ook begint ons teeltseizoen dit jaar dus een maandje later, en hebben we de hele winter maar bitter weinig kunnen oogsten. Dat liet zich al merken in jullie pakketten (gelukkig konden we ons toch wat bevoorraden van fris lenteblad bij onze collega’s), en ‘t zal zich ook wel laten voelen in de opbrengsten van dit jaar…
Maar niet getreurd, het leed is geleden, de horizon schijnt, nu is ons seizoen écht begonnen, eindelijk kunnen de boeren terug boeren!
An

Samenstelling pakket

Klein: schorseneren van de Vroente-Zonnekouter, postelein van Goed ter Heule; mizuna van Groenlof (Koen Wyers); witlof, pastinaak van de Wassende Maan; champignons via Biofresh
Groot: schorseneren, prei van de Vroente-Zonnekouter, postelein van Goed ter Heule; rode zuurkool, pastinaak van de Wassende Maan; groene eikenbladsla, rucola van Hebben; wortelen van PCBT; champignons via Biofresh
Gemengd: schorseneren van de Vroente-Zonnekouter, postelein van Goed ter Heule; witlof, pastinaak van de Wassende Maan; appel Evelina van Warmonderhof; peer conference (Nl), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof; peer conference (Nl), kiwi (It), pompelmoes (Es) via Biofresh

Recepten

Recept mizuna (kan je ook rauw eten in slaatjes, of mengen in stamppot)
Mizuna verwend door kerriechampignons voor 2 personen
Nodig: een bosje mizuna, 1 bakje champignons, 1 tl. kerriepoeder, zeezout naar smaak, olie om in te bakken
Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje, in dunne plakjes snijden en in olie goudbruin bakken. Kruiden toevoegen. Mizuna wassen, in reepjes snijden, toevoegen en 5 min. roerbakken.