Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is voorjaar en dat betekent stress, niet per se stress omdat het werk niet rond geraakt maar stress omdat het kriebelt in je vingers. Het weer is omgeslagen en we staan te popelen om buiten aan de slag te gaan. Het bloemkool plantgoed staat ook klaar en die heeft wel wat echte stress. Die plantjes hadden liever al een maandje eerder de grond in gegaan in plaats van in het beperkte kluitje grond. Maar dat het weer omgeslagen is, de zon al wat krachtiger en de lentebries van richting veranderd is betekent nog niet dat het land al droog is en dat we volop aan de slag kunnen. Het is dus nog wat afwachten. Iedere ochtend loop ik een rondje over het land en voel ik hoe het bij iedere voetstap anders wordt. Geleidelijk aan wordt de grond droger en is er meer draagkracht. Ik sta nu aan de start van het tweede seizoen en leer de grond steeds wat beter kennen. Afgelopen week heb ik ook met de stagiaires een paar putten gegraven op het land. Om te kijken naar hoe het er uitziet op diepere lagen. Zo zie je tot waar het nat is, waar het grondwater zit, tot waar de groenbemester geworteld heeft en of er eventueel ondoordringbare lagen zitten. En zo zien we dat op het hoogste deel van het land de grond al aardig droog is. Hier heb ik de grond gespit, de eerste bedden klaargelegd en wortels gezaaid. Het seizoen is begonnen!
Groetjes, Arne

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, rucola van Hebben, wortelen, ajuin van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert, prei (B) via Biofresh
Groot: kervel van de Vroente-Zonnekouter kropsla, rucola van Hebben, wortelen, ajuin van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; witte kool (B), prei (B), courgette (It) via Biofresh
Gemengd: kervel, warmoes van de Vroente-Zonnekouter; rucola van Hebben; appel topaz van Van Eykeren; schorseneren (B), appelsien (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; appelsien (Es), kiwi (It), mandarijn (It); avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 1 april (8 apr voor evenweekse pakketten)

Recepten

Kervelpesto
Nodig: 3 teentjes knoflook, 1 bosje verse kervel,1 el pijnboompitten, 5 el Parmezaanse kaas, 0,5 dl olijfolie, zout & peper
Pel en snipper de knoflook. Pureer de kervel met de knoflook, de pijnboompitten en de kaas in de keukenmachine glad. Meng er zoveel olie door dat een smeuïge saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Rucola pasta
Nodig (2 pers): 200 g pasta, 1 bosje rucola, 2 tomaten (of zongedroogde tomaatjes), 2 teentjes look, oesterzwammen, wat pijnboompitten, 2 el pesto, olijfolie, peper, zout, evt wat feta
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes. Kook de pasta, pers de knoflook of snij fijn.
Wanneer de pasta bijna gaar is bak dan de knoflook even aan in de olijfolie, dan de oesterzwammen, voeg hier de rucola en tomaat bij en roerbak even kort. Voeg dan de pesto erbij en breng op smaak zout en peper. Serveer de saus met de pasta en strooi de pijnboompitten erover met evt wat verbrokkelde feta.

Witlofsoep met garnalen en/of zalmreepjes
Nodig: 500g witlof, 100g garnaal en/of gerookte zalm, 1 kleine ui, 2 e.l. boter, bouillon, 100 ml slagroom, 2 tl. citroensap, zwarte peper, zout, bieslook of peterselie
Fruit de ui in de boter, snij de witlof fijn en kook alles gaar in de bouillon. Mix de soep, voeg de slagroom en het citroensap toe, en breng op smaak. Verdeel garnalen en/of zalm over de soepkommen, en overgiet met de soep op (garnalen niet mee koken, dan worden ze taai); garneren met bieslook of peterselie.
of met blauwe kaas en walnoten
Gelijkaardig recept, maar in plaats van garnalen en zalm: 50 g rocquefort en 4 walnoten verkruimelen en over de soepkommen verdelen.

Ragout van linzen met prei en champignons
Nodig: 100 g groene of bruine linzen, 2 preistengels, 250 g (kastanje)champignons, 1 teentje look, 2 eetl. sojaroom, 1 eetl. olijfolie, een snuifje rozemarijn, een snuifje tij, een snuifje bonenkruid, peper, zout
Maak de groenten schoon. Snij de prei in ringen. Kook de linzen gaar met de preiringen, tijm, rozemarijn en het bonenkruid. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Verwarm olie en bak de champignons op een vrij hoog vuur in enkele minuten goudbruin. Roer de gare, uitgelekte linzen met prei bij de paddestoelen. Breng op smaak met de (soja)room, geperste look en peper en zout.