Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er was eens, zo’n twintig jaar geleden, een jonge en ambitieuze kabouter. Hij zou zich nooit overgeven aan de lethargie van enkele van zijn soortgenoten. Kabouters zorgen voor alles wat leeft en beweegt op onze aarde. Aangezien de reis naar een geschikte werkplek de laatste jaren steeds langer duurt (er is steeds minder natuur om voor te zorgen), staken vele kabouters de strijd vroegtijdig. Niet deze dus! Onze kabouter ondernam de reis; op zijn pad vond hij spoorwegen, gewestwegen, kale akkers en overvolle stallen. Net toen hij zijn geloof dreigde te verliezen, voelde hij zijn vingers kriebelen (dat is altijd een goed teken in kabouterland). De kabouter trof de Zonnekouter aan: een akker, omzoomd door hagen, middenin prachtige weilanden. De kabouter bouwde er zijn huisje en begon zijn werk. In het begin verzorgde hij de vele insecten, lokte hij koppeltjes patrijzen en zorgde hij voor het overvloedige bodemleven. Sinds wij, boeren, weten dat hij er woont, doen we ons best om hem zijn zinnetje te geven; we verzorgen niet alleen onze groenten en dieren. Ook onze hagen, bijen, bomen en bodem, worden verwend. Onze kabouter bedankt ons door een deel van ons werk over te nemen en dat doet hij steeds meer (we oogsten soms ‘toevallig’ de precieze hoeveelheid prei die we nodig hebben om onze kisten te vullen en als iets toch tegenvalt, maakt hij ons weerbaar en vult hij ons met vertrouwen).
Elk mens heeft zo ergens wel een kaboutertje wonen dat het goed met hem voorheeft; meewerken met de natuur biedt je meer voordelen dan je zou verwachten.
Jan

Samenstelling pakket

Het aanbod wordt schaarser, in afwachting van betere tijden hebben we uitzonderlijk eens buitenlandse broccoli in jullie pakket gestoken
Klein: rode biet chioggia, aardpeer van de Vroente-Kollebloem; prei, postelein van Goed ter Heule; wortelen van PCBT; broccoli (It) via Biofresh
Groot: rode biet chioggia, aardpeer van de Vroente-Kollebloem; prei, postelein van Goed ter Heule; wortelen van PCBT; witlof van Vander Hauwert; spinazie van Hebben
Gemengd: rode biet chioggia, aardpeer van de Vroente-Kollebloem; wortelen van PCBT; appel Evelina van Warmonderhof; broccoli (It), pompelmoes (Es), banaan (Do, FT) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof; peer conference (Nl), appelsien (It), banaan (Do, FT) via Biofresh

Recept

Chioggiabieten
De Chioggia biet heeft een zacht zoete smaak en kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt of geroosterd in de oven. Bij rauwe bereidingen kun je de bietjes in brunoise of julienne snijden. Of je maakt er dunne plakjes van. Zo accentueer je de bijzondere kleurschakering. Het voordeel van de bietjes rauw te verwerken is dat de kleur intact blijft. Als je ze kookt of roostert, dan is de kans reëel dat ze hun prachtige kleur verliezen (in de schil koken zorgt voor minder kleurverlies). De kooktijd varieert van 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot ze zijn.

Ovenschotel van aardperen

Nodig: 500g aardpeer, ½ l lichte room ¼ kg spekreepjes, tijm, zout & peper, parmezaanse kaas, paneermeel
Was de aardperen goed, de schil hoeft er niet af maar het mag wel.Snij de aardperen dwars door het midden in 2 stukken en leg ze in een ovenschotel. Leg daar bovenop de spekreepjes. Giet de room erover heen tot de aardperen en de spekjes net helemaal in de room liggen. Strooi dan wat zout en wat peper eroverheen en voeg de tijm toe. Strooi de parmezaanse kaas voor de helft erover heen en meng dan de room, aardperen en spekjes door elkaar. Strooi de andere helft van de parmezaanse kaas erover heen en het paneermeel. Zet 45′ in een voorverwarmde oven op 225 °C en dit gerechtje is klaar.

Salade van prei met rode biet

Nodig: 1 gekookte rode biet, 4 preien, 50 g gehakte walnoten, 1 el notenolie, 1 el wittewijnazijn, 1 el mosterd
Pel de rode biet en verdeel ze in kleine blokjes. Haal het groen van de prei en snij het wit overlangs in tweeën. Was de helften goed, dep ze droog met een keukendoek en snij ze in fijne schijfjes. Stoom de prei gaar in 15 minuten en laat afkoelen. Doe de rode biet in een slakom en voeg er de prei bij. Meng de mosterd, de azijn en de walnoten in een aparte kom. Voeg er de notenolie bij en kruid met zout en peper. Meng goed en giet de vinaigrette over de salade. U kunt deze salade zowel lauw als koud eten. Gooi het groen van de prei niet weg, maar gebruik het in een soep.