Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

We zijn weer vertrokken. Het is lente, het weer zit mee en we hebben er zin in!
In de serre staat alles al mooi groen met bladgewassen. De worteltjes en de bietjes staan al mooi boven. In de warme opkweek is de tomaat en de paprika goed gekiemd en gisteren werden alle tomaten verspeend naar grotere potten vooraleer ze over een goeie maand geplant worden. Moest u denken dat het goede weer gelijk tomaten met zich meebrengt dan heeft u het goed mis, want ze moeten eerst gezaaid, verspeend en geplant worden en nog wat tijd gegund om te groeien en te bloeien. De prei in de serre staat ook net boven (nu nog kleine groene gebogen krammetjes die zich straks uitstrekken tot onooglijke maar trots rechte sprietjes; precies een ontwaken, alleen de geeuw ontbreekt nog), terwijl we deze weken op het land de laatste winterprei oogsten. Ze is lekker, mooi de winter doorgekomen en we zijn er trots op. Ik vroeg het net even aan An, en het is een van de eerste teelten hier op de Zonnekouter. Moet je nagaan: al meer dan 15 jaar staat er hier prei op het land. Als kiemplantje, als doorwinterde prei en alle stadia daar tussen.

Niet enkel in de serre maar ook buiten is het lente. Het land droogt snel. Door de relatief weinige regen afgelopen winter kunnen we nu vroeg het land op met de tractor. Bemesten, groenbemester infrezen, spitten en bedden rollen. Dit staat de komende dagen allemaal te gebeuren zodat we spinazie, radijs, wortelen en prei kunnen zaaien. De eerste sla en venkel staan klaar om geplant te worden. Maar een primeur op het land hadden we al! Afgelopen week werden de aardappelen geplant. Vroege aardappelen willen we en meteen na het planten hebben we ze afgedekt met klimaatdoek zodat de grond sneller opwarmt en de aardappelen beschermd zijn tegen de koude nachten.

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: kervel, warmoes, gefermenteerde daikon van de Vroente-Zonnekouter; rode kool van de Wassende Maan; rucola van Hebben, prei van PCBT
Groot: postelein, kervel, spinazie, gefermenteerde daikon van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van ‘t Livinushof; rode kool van de Wassende Maan; rucola van Hebben, prei van PCBT
Gemengd: wortelen van ‘t Livinushof; rode kool van de Wassende Maan; rucola van Hebben, wortelpeterselie (B), appel Topaz (B), roze pompelmoes (Es), avocado (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz (B), roze pompelmoes (Es), appelsien (Es), avocado (Es), kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Gefermenteerde daikon
Familie van zuurkool (oosters broertje). Lekker gezond bijgerechtje bij rijst, in een slaatje, of bij een broodbeleg.

Kervelsoufflé
Nodig: 25 g boter, 25 g ongebuild meel, 1/4 l melk, 4 eieren, 3 el gehakte kervel, 70 g geraspte kaas
Roer de boter met het meel op een zacht vuurtje door elkaar. Voeg de melk langzaam en al roerend toe en laat de saus inkoken. Breek vervolgens de eieren en doe de eidooiers één voor één bij de saus. Roer de kervel door deze massa. Klop de eiwitten stijf en schep ze op het laatste ogenblik samen met de geraspte kaas door de massa. Vet een grote schaal in met olie en giet het soufflémengsel hierin. Laat de soufflé gedurende 1/2 uur rijzen in een oven van 180°C en dien onmiddellijk op.

Kervelpesto
Nodig: 3 teentjes knoflook, 1 bosje verse kervel,1 el pijnboompitten, 5 el Parmezaanse kaas, 0,5 dl olijfolie, zout & peper
Pel en snipper de knoflook. Pureer de kervel met de knoflook, de pijnboompitten en de kaas in de keukenmachine glad. Meng er zoveel olie door dat een smeuïge saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.