Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er wordt hier nogal wat afgezaagd de laatste weken door Arne en onze stagiairs. Op het land dan toch. Hier en daar zijn de essen, elzen en wilgen in de houtkant rond het land kaprijp, die zetten we af boven de grond en laten ze dan uitgroeien als hakhout. En er moeten wilgen geknot. Niet allemaal tegelijk, dat is geen zicht, er bloeien dan ook geen katjes meer voor de bijen, en we spreiden ook liever het werk en de houtwarmte over de jaren heen. Dus: zagen, kappen, klieven, stapelen en hakselen maar. Altijd meer werk dan je denkt! Maar zoals ze zeggen in de volksmond: het geeft twee keer warmte: één keer bij ’t kappen en één keer bij ’t branden… Als dat niet ecologisch is!

Vorige zaterdag was het Algemene Vergadering van Voedselteams. Veel te schoon weer om samen in een Brusselse kelder te gaan zitten, maar het was toch een vruchtbaar gebeuren. De wil om Voedselteams terug meer van onderuit te laten bewegen, om meer ruimte voor creativiteit bij de teams te scheppen (door via betere ondersteuning te zorgen dat teamleden niet te veel moeten bezig zijn met allerhande financieel gedoe). Of op zoek te gaan naar grotere depotruimtes die verbonden zijn met andere initiatieven, zodat we meer kunnen kruisbestuiven met andere projecten. Meer verbinding scheppen tussen teamleden onderling en met hun boeren, samen zoeken naar goede oplossingen voor die moeilijke brug producent-consument, hoe we die drang naar vrijheid in ons koopgedrag (het klant is koning-gevoel) kunnen beteugelen en ombuigen naar een engagement dat boeren écht ondersteunt. Het sociale als voedingsbodem en draagvlak voor een gezonde economie, daar wordt een mens warm van! (en dat dan bij een houtvuurke, dat is dan al 3 keer warmte!).
Heel mooi hoe iemand daarna zei: ‘Ik ga bij mijn team gewoon een jaarabonnement op groenten nemen, anders geef ik mezelf toch altijd wel een reden om niet te bestellen. Terwijl de moeilijkheid voor mij meestal ligt bij het afhalen op het juiste moment, en dat valt binnen het team wel te organiseren met een beetje creativiteit en goede wil. En als ik er eens een weekje écht geen nodig heb, geef ik mijn pakket door, krijg ik verwerkte producten in de plaats, of gaat het naar een goed doel, dan is het ook goed besteed. En dan verzeker ik de boer tenminste van afzet van zijn groenten, en van een stabiel inkomen.’
En uiteraard blijft het belangrijk om te tonen waar Voedselteams voor staat: korte keten, recht van de boer, tegen eerlijke prijzen (en wat mij betreft: allemaal bio!). Duidelijk het verschil maken met Hello Fresh, Fermette, en andere initiatieven die hetzelfde zeggen maar niet doen… die die façade enkel gebruiken omdat het goed bekt, goed in de markt ligt, en dus goed opbrengt, zeker als je die boer niet zoveel moet betalen als je voorgeeft te doen…
Dus lieve consumenten, wakker blijven, je geen zand in de ogen laten strooien, en samen gaan voor wat echt het verschil maakt!

Samenstelling pakket

Klein: kervel van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros, rode biet van de Vroente-Kollebloem, spinazie, paksoi van Hebben, knolselder van Beaucarne, broccoli(Es) via Biofresh
Groot: kervel van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros, rode biet van de Vroente-Kollebloem, spinazie van Hebben, knolselder van Beaucarne, schorseneren (B), broccoli(Es) via Biofresh
Gemengd: rode biet van de Vroente-Kollebloem, paksoi van Hebben, knolselder van Beaucarne, appel topaz van Van Eykeren; peer conference (B), banaan (FT,Do), wijnsien (It), broccoli(Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer conference (B), kiwi (It), pompelmoes (It), wijnsien (It), via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 2 april

Recepten

Kervel-aardpeer-champignonsoep
Nodig: 40g boter, 1 ui, 40g bloem, 1 liter groentenbouillon, 250g champignons, 200g aardpeer, 100g verse kervel, 1dl room, 1theelepel citroensap, peper, zout
Boter verwarmen, ui versnipperen, aardpeer schrobben en in schijfjes snijden, en fruiten in de boter. Meel toevoegen en goed roeren. Groentenbouillon toevoegen en laten koken. Champignons in dunne plakjes snijden en 10 min. laten meekoken. Kervel wassen, fijnmixen en met een beetje soepvocht samen met de room en citroensap bij de soep voegen. Op smaak brengen met peper en zout.
Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie, kervel), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika. Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.