Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant

Bij groentepakketten komt altijd een gezonde dosis creativiteit kijken.
Enerzijds in jullie keuken; om met al die vreemde gewassen de lekkerste gerechten te toveren. Maar anderzijds ook bij het maken, wanneer Lien iedere week met veel toewijding een pakket in elkaar probeert te boksen dat aansluit bij de oogst van het land (het onze, en dat van onze collega Vroente- en andere bioboeren). Om dan op donderdagmorgen bij het inpakken te merken dat al die goed uitgevlooide bestellingen niet helemaal strookten met wat we nodig hebben. Zeker in deze vroege voorjaarsmaanden, waarop het aanbod op het land slinkt, er een en ander moet worden bijgekocht via de groothandel, en de bewaring op zijn eind loopt. Venkel die veel groter was dan verwacht, zodat we onvoldoende stuks hadden voor in alle pakketten (en om de venkels in twee te delen… er zijn grenzen…). Of pompoenen (deze week de laatste kans) die toch al over hun ideale bewaartijd heen waren, waarvan we er veel met rotte plekjes moesten uitsorteren. Alweer te weinig in aantal. Gelukkig kon de warmoes ons nog wat bussels schenken om dit gat te vullen. De veldsla moest plots afgeoogst en verkocht aan collega’s, maar gelukkig stond er in de serre nog veel schone postelein te pronken die (wegens bloei-drang) ook dringend weg moest. En dan komt er plots een eerste oogst heerlijke radijsjes, die alles weer goed maken. Kalm blijven is telkens de boodschap; onze zonnekouterkabouters blijken altijd wel ergens met een creatieve oplossing te komen!

Onze serre werd ondertussen al grotendeels volgeplant en -gezaaid met slaatjes, rode bietjes, radijsjes, paksoi, mosterdblad, raapsteeltjes, kervel, spinazie, rucola, prei, venkel, courgette; een weelde van allerlei tere tinten groen tot rood. Nog even geduld, en het wordt weer volop lentefeest in jullie pakketten!

Samenstelling pakket

Klein: postelein, radijs en prei van de Zonnekouter (vroente), pastinaak van de Wassende Maan, oranje pompoen van Livinushof of butternut via BBO of warmoes van de Zonnekouter, champignons van Noppe-Duyck
Groot: rucola en radijs van de Zonnekouter (Vroente), rode biet van de Wassende Maan, wortel van Livinushof, witloof van Marc Van der Hauwert, kastanjechampignons van Noppe-Duyck, savooi van Jarno Claeys, broccoli (Es) en boterraapjes (Be) via Biofresh
Gemengd: postelein van de Zonnekouter (vroente), wortel van Livinushof, aardpeer van Ourobouros (Vroente), broccoli (Es) via Biofresh, elstar en/of jnagold van de Fruittuin, banaa (DO, Fair Trade) en clementines (Es) via Biofresh
Fruit: jonagold van de Fruittuin, appelsien (Es), clementines (Es) en banaan (DO, fair Trade) via Biofresh.

Recepten

Pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeer
Nodig: 2 à 3 grote aardperen, 500g pasta (fusilli, caserecce, cavati), voor de pesto: 1 bussel postelein, ± 250g Parmezaanse kaas, peper en zout, pijnboompitten (of ander noten), olijfolie, teentje look
De aardpeer hoeft niet perse geschild te worden, het is voldoende deze goed af te schrobben onder stromend water. Snij de aardpeer vervolgens in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aardpeer tot die zacht is.
Terwijl de aardpeer op het vuur staat, maak je de pesto.
Doe een deel van de kaas, de pijnboompitten, de look, de olijfolie en de postelein in een blender of hakmolen. Breng op smaak met peper en zout en voeg naar smaak nog extra kaas, pitjes of olijfolie toe. Doe dit tot je een lekkere gladde massa hebt.
Kook de pasta beetgaar en meng ze met de pesto van postelein en de aardpeerblokjes. Werk af met enkele blaadjes postelein.

Soep: Crème de navets
Nodig: 450 g rapen, 25 g boter, 1 tl lepel grof zeezout, 225 g kruimige aardappelen, 900 ml water, zwarte peper en nootmuskaat, 300 ml melk, 4 el (opgeklopte)slagroom, 1 el fijngesneden peterselie, gebakken croûtons
Schil de rapen en aardappelen en snij ze in kleine stukjes. Smelt de boter in de soeppan. Voeg de rapen erbij en stoof zachtjes, roer de raapjes even om zodat ze rondom rond bedekt zijn met boter, zout toevoegen en deksel op de pan en 10 minuten laten stoven. Voeg het water erbij en de aardappelblokjes; kruid met nootmuskaat en peper. Laat 30 min zachtjes sudderen met deksel op de pan, dan 10 min zonder deksel; wat vocht laten verdampen door vuur iets hoger te zetten.
Met de mixer pureren, melk toevoegen en terug aan de kook brengen. De room erdoor roeren, op smaak brengen met peper en zout en afwerken met de peterselie.