Groentesprokkel 11

Beste klant, sympathisant, liefhebber van goed eten,

Met de arriverende lente-energie deze laatste weken, arriveert er heel wat verwondering. Alsof ook verwondering zichzelf te rusten had gelegd, ondergronds, en zich nu weer zichtbaarder vertoont: kiemende zaden, de eerste bloesems, prikkelende brandnetels, lentegeuren en frisse wind. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt dat de energie zich weer uitwaarts beweegt, de verwondering vertelt mij dat dit alles behalve een evidentie is.

Een beetje zoals de eerste sla, venkel of koriander zaaien een ‘sprong in het diepe’ is (ze landen dan ook letterlijk in de donkere goed ruikende aarde), met alle vertrouwen dat ze het licht zullen vinden en dat deze zaden, die met liefde en handen vol kennis geselecteerd en geoogst zijn, zullen uitkomen en ons hun oogst offeren.

Als de verwondering mij vertelt dat ook het kiemen van pas gezaaide planten geen evidentie is, herinner ik mij een boek dat ik een hele tijd geleden van een boer en goede vriend toegestoken kreeg; the wisdom of insecurity geschreven door Alan Watts. Nog niet eens in de helft van het boek verkondigde ik hier op de Zonnekouter dat dit eigenlijk de echte landbouwbijbel is; in die zin dat landbouw vraagt om comfortabel te dansen met de onzekerheid van weersomstandigheden, ziekte en plagen, vruchtbaarheid, afzet, …

In onzekerheid, maar met intentie en vertrouwen, worden er hier de eerste kolen, venkel, sla, spinazie, prei, … gezaaid. Al dansend, op de muziek van de vogels die ook verwonderd lijken over het terugkeren van het licht, die ons boer(inn)en vlijtig compost zien scheppen, bemesten, klaarleggen, zelfs al de eerste wortels buiten zien zaaien. Ik verwonder mij over hun manier van in de wereld zijn, ons observerend, ons inspirerend met hun gezang. Blijkbaar hebben zij ook geen nood aan boeken over de wijsheid van onzekerheid, maar leven zij die onzekerheid.

We weten niet op voorhand welke zaden zullen kiemen, of de lente terugkeert, of zelfs of de zon morgenvroeg weer trots aan de horizon beweegt, wel dat al die onzekerheid verwondering doet leven.

Laat dit zorgvuldig samengesteld pakket jullie inspireren en smaken,
Jana

Samenstelling pakket

Klein: witloof van Vanderhauwert; mosterdblad van Monde des Mille Couleurs; kervel van ’t Goed ter Heule; schorseneren van Bleys; witte kool van Dieleman; wortel en venkel (It) via Biofresh
Groot: kervel, savooi en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; gele biet en busselraap van Monde des Mille Couleurs; schorseneren van Bleys; knolselder van Dieleman; rucola van ‘t Goed ter Heule; wortel via Biofresh
Gemengd: radijs en pastinaak van de Vroente-Zonnekouter; mosterdblad van Monde des Mille Couleurs; prei van ‘t Goed ter Heule; venkel (It) via Biofresh; appel Jonagold via BBO; sinaas Lane Late (It) en kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Jonagold via BBO; sinaas Lane Late (It), kiwi (It), avocado (Es) en banaan (FT, Do) via Biofresh

Recepten

Schorseneren met champignon
Nodig: 500g gaargekookte schorseneren, 150g champignon, 1el olijfolie, 1el tomatenpuree, 1/2el fijngehakte dragon, enkele el sojaroom
Stoof de gaargekookte schorseneren in olijfolie. Voeg er de tomatenpuree, de champignons, de dragon en de room aan toe. Laat alles mee stoven voor ongeveer 10 minuten. Dien warm op met bijvoorbeeld een salade van mosterdblad, radijs en appeltjes.

Hoera, de eerste radijsjes!
De eerste radijsjes zijn op z’n best als je ze gewoon rauw eet. Bolletje per bolletje of fijngesneden in een salade. Wil je toch eens iets anders proberen? Laat je verrassen door radijschips!
Nodig: 1b radijs, olijfolie, peper, zout, honing, kruidenmengsel naar wens.
Kook de radijsjes tot ze vork-gaar zijn (let op, dit gaat snel). Snij ze nadien in schijfjes. Meng de olijfolie, peper, zout, honing en het kruidenmengsel en meng er vervolgens de schijfjes radijzen onder. Schep goed door elkaar zodat beide kanten goed gekruid zijn. Bak de radijzen enkele minuten in een voorverwarmde oven (180°) op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Draai de radijschips tussendoor (en op tijd) eens om zodat ze niet verbranden. Eens ze beginnen te krimpen zijn de chips klaar om te serveren. Meng ze eventueel met Griekse yoghurt of verse geitenkaas.