Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Half maart, en zoals ieder jaar wordt het alweer een spannende tijd om jullie pakketten te vullen met lokale groenten. Binnen de Vroente is bijna alles op; bij de Zonnekouter hebben we nog prei buiten, en met mondjesmaat allerlei serregroen, en op Ourobouros zijn er nog aardperen… Het werd deze week dan ook speurneuzen bij andere collega’ s om nog aan (vaak hun laatste) pompoenen, chinese kolen, knolselder te geraken. Vastentijd dus… de komende weken zullen we nog even moeten terugvallen op een aantal basiswintergroenten, aangevuld met telkens nieuwe verrassingen: de eerste radijsjes, de eerste sla, de eerste paksoi…! Heel langzaamaan nemen we jullie mee de lente in, met een frisse nieuwe oogst op nog een stevig bedje van wintergroenten. Behalve dat groenten van het seizoen ons lichaam meer kracht geven, is daar ook iets moois aan: na het lange wachten en hunkeren zal het nieuwe ons des te meer smaken!

Ondertussen is het veldslaseizoen ten einde, ook de laatste postelein zal straks in bloei schieten. Een impuls die heel wat winterteelten krijgen eens de dagen lengen. Meestal zien we dat liever niet gebeuren (of toch liefst zo laat mogelijk), maar dit jaar kunnen we daar weer met andere ogen naar kijken: we
hebben nu enkele mooie rijtjes veldsla laten staan om eigen zaad uit te telen. Dus zie ik nu niets liever dan dat die strekkende steeltjes opklimmen naar de zon, met steeds langere kleinere blaadjes, om dan straks minuskule tere witte bloemschermpjes te vormen, waar zich uiteindelijk zaad uit zal ontwikkelen dat we in ’t najaar gaan zaaien. Na al die jaren veldsla telen wekt dit alweer verwondering bij mij op, hoe een plantje dat ik dacht zo goed te kennen, zich nu toont in zo’n heel andere bijna onherkenbare verschijningsvorm. Een verborgen kant die het alijd voor mij heeft achtergehouden, omdat ik er enkel maar de blaadjes van wilde oogsten en eten. Nu het eindelijk de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen van zaad tot zaad, zie ik veldsla in haar heelheid, in haar oervorm. Daar wordt mijn boerinnehart blij van!

Laat het jullie smaken! An

Samenstelling pakket

Klein: postelein van de Vroente-Zonnekouter; pompoen van Delanote, witlof van Van der Hauwert, ajuin van Staelens, pastinaak van D’Haens; Chinese kool, knolselder via Biologistic,
Groot: spinazie, postelein van de Vroente-Zonnekouter; prei van de Wassende Maan, babyleaf van Hebben; pompoen van Delanote, witlof van Van der Hauwert, ajuin van Staelens, knolselder via Biologistic
Gemengd: postelein van de Vroente-Zonnekouter; prei, rode biet van de Wassende Maan, Chinese kool, knolselder via Biologistic; peer conference (B), pompelmoes (It), banaan (Do,FT) via Biofresh
Fruit: appel jonagored en Topaz (B); peer conference (B), kiwi (It), banaan (Do,FT) via Biofresh
Aardappel: Sevilla van ‘t Livinushof

Recepten

Gebakken knolselderschijven
Snij wortels en kop weg, schil de knolselder, en snij in schijven van ½-1 cm dik. Breng 1l water met wat zout en evt. 10 korianderzaadjes aan de kook, voeg de selderschijven samen met de schillen toe, laat ze 10 min koken (bijtgaar) en afkoelen in het kookwater. Laat ze uitlekken, wentel ze eerst door wat meel, daarna door beslag (1 geklutst ei, 1dl water,100g tarwemeel, zout), en bak ze in een pan mooi goudbruin.

Noedelsoep met chinese kool en omeletreepjes
Nodig: 1 chinese kool, 1b pijpajuin, 200g champignon, 200g wortel, 4 tenen look, 1 rode peper, 1 stukje ember, 1,5 l groentebouillon, 1 steranijs, 6 eieren, 125g noedels, peper en zout
Plet de gember, de look en de helft van de peper (gebruik de andere helft als garnering in ringetjes), door ze met een zware koekenpan plat te duwen. Snij de wortel in dunne halve maantjes. Verhit wat olie in een soeppan en fruit de gember, de knoflook en de peper. Voeg de wortel toe en laat mee fruiten. Voeg er vervolgens de groentebouillon en de steranijs aan toe en breng aan de kook. Snij ondertussen de chinese kool in dunne rijpjes en voeg toe aan de bouillon (hou eventueel het botergele malse deel aan de kant voor een lekkere salade de volgende dag). Snij de pijpajuin in ringetjes en voeg toe (bewaar ook wat voor de garnering!). Kook de soep ongeveer 10min. Snij de champignonnen in plakjes. Kluts de eieren en meng met peper en zout, bak vervolgens 2 mooie dunnen omeletten. Rol ze op en snij in dunne plakjes en hou ze aan de kant voor garnering. Voeg de noedels en de champignonnen toe aan de soep eens de wortels gaar zijn . Laat 3 minuten mee koken. Serveer de soep en laat iedereen naar smaak garneren.