Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De dag kon niet beter beginnen! Een krantenartikel dat zegt dat koeien belangrijk zijn voor het milieu! Toevallig lag deze ochtend bij het ontbijt de Standaard voor mijn neus en nam ik van de gelegenheid gebruik om rustig de krant te lezen met een potje koffie. Dat er een vleesschandaal aan de gang was, had ik al gehoord, dus het verbaasde me niet dat deze krant er mee gevuld was. De meeste artikels zetten het een en ander op een rijtje over hoe het allemaal zit. Maar één bepaald artikel sprong er uit omdat het niet over het laatste schandaal ging, maar over de stand van zaken van de hele rundveesector. Over hoe we te veel vlees produceren en eigenlijk niet kunnen concurreren op een wereldmarkt en hoe dat kunstmatig met subsidies in stand gehouden wordt en hoe dat innovatie in de weg staat.
Maar wat me vooral blij maakt, is dat voor één keer in de media de koe niet als milieuvervuiler aan de kant geschoven wordt, maar juist wel bijdraagt aan het klimaat. Koeien hebben we nodig om het grasland te begrazen. En grasland legt koolstof vast in de bodem, net als bos dat doet. En grasland zal er altijd zijn in de landbouw. Of het nu gronden zijn die niet dienen voor akkerbouw of tijdelijke grasklaver in een vruchtwisseling met groentegewassen. Wie wil kan het artikel nalezen op http://www.standaard.be/cnt/dmf20180314_03409429
Groetjes Arne

Samenstelling pakket

Klein: rammenas van de Vroente-Kollebloem; rode kool, pompoen van De Wassende Maan; veldsla, paksoi van Hebben, knolselder van PCBT
Groot: ingemaakte tomaten van de Vroente-Zonnekouter, rammenas van de Vroente-Kollebloem; rode kool, pompoen van De Wassende Maan; veldsla, paksoi, kervel van Hebben, knolselder van PCBT
Gemengd: rammenas van de Vroente-Kollebloem; rode kool van De Wassende Maan; postelein, paksoi van Hebben, knolselder van PCBT; appel Evelina (Warmonderhof), peer conference (Nl), mandarijn cianculli (It) via Biofresh
Fruit: appel Evelina (Warmonderhof), peer conference (Nl), mandarijn cianculli (It), wijnsien moro (Es) via Biofresh
Aardappel: Sevilla (goeie frietaardappel) van ‘t Livinushof, nieuw ontwikkeld ras dat bestand is tegen aardappelplaag.

Recepten

Zuurkool rammenassalade (voor 4 personen)
Nodig: 250 gram rammenas, zout, 1 grote zure appel, sap van een halve citroen, 200 gram zuurkool, bieslook.
Voor de dressing: 1/8 liter zure room, zout, vers gemalen zwarte peper.
De goed schoongemaakte rammenas raspen in een kom en met zout bestrooien. Tien minuten wegzetten. In deze tijd de appel schillen, het klokhuis verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. Bedruppelen met het citroensap tegen het bruin verkleuren. De zuurkool uit laten lekken en fijnhakken. Van de rammenas het vocht afgieten. De zure room vermengen met wat zout en veel peper. Alle ingrediënten voor de salade vermengen met de zure room, afgedekt 20 minuten in de koelkast zetten. Bestrooien met de fijngehakte bieslook en serveren. Geef er volkorenbrood met boter bij.

Wortelmengeling met saffraansaus
Nodig: 2 wortelen, ½ pastinaak, ½ knolselderij, 2dl melk, 1 e.l. arrowroot of maïzena, snuifje tijm, 3 draadjes saffraan (of ½ k.l. geelwortel), peper, zout
Snij de groenten in dobbelsteentjes en stoom ze gaar. Los de maïzena op in wat melk. Breng de overige melk aan de kook met de saffraan. Voeg de opgeloste maïzena toe en laat enkele tellen koken tot de saus dikt. Breng op smaak, en roer de groenten door de saus

Knolseldersoufflé
Nodig: 3 dl bouillon of water, 50g griesmeel // 500g knolselder, 1 grote fijngesneden ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 2 e.l. gehakte peterselie, 25-50g gemalen hazelnoten of amandelen, 2 t.l. venkelzaad, 2 kleine eierdooiers, 1 geraspte zure appel, zout // 2 stijfgeklopte eiwitten, 1-2 e.l. paneermeel
Vermeng in een ruime pan griesmeel met vloeistof en breng al roerende aan de kook. Laat even doorkoken en laat van het vuur af nog even nawellen.
Rasp intussen de appel en roer alle ingrediënten (t/m het zout) door de lauwwarme pap, tot een smeuiig mengsel.
Schep tot slot de eiwitten erdoor en schep in een vuurvaste schaal. Bak 30-40min bij 200°C, onderste helft van de oven. Vermeng de kaas met het paneermeel, strooi dit halverwege de baktijd over ’t gerecht en leg er wat flinterdunne stukjes boter op. Dien de soufflé meteen op.