Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Vorig jaar was geen goed aardappeljaar. Eerst te nat, dan te droog, veel rot, veel plaag…. Niet evident om jullie aardappelabonnement rond te maken. Voor de aardappelboeren uiteraard nog veel minder evident. Bij de uitsortering kwam ook veel tweede keus; aardappelen die tijdens de groei een scheurtje kregen (door het teveel aan water) dat nadien weer dichtgroeide, met misvormingen als gevolg.
Wat is nu ons plan om jullie nog zo lang mogelijk Belgische (én lekkere) aardappelen te kunnen aanbieden? Het laatste van de voorraad op ’t Livinushof konden we nog opkopen en bewaren. Biogold (een lekkere niet-zo-vaste-koker) 1ste en 2de keus, en Juliette (lekkere vaste koker, maar erg klein gebleven, ook een lange bewaarder. De 2de keus bewaart minder lang, dus die krijgen jullie eerst. 4 kg ipv 3 kg, zodat je er in de keuken evenveel aan overhoudt (er zijn meer schilverliezen). Dan de Biogold 1ste keus, want die zal al gauw willen beginnen schieten. En dan de Juliette krieltjes, die houden het nog het langst vol. En dan zijn we al mei… en dan….
Vandaag planten we Frieslander aardappelen op de Zonnekouter. De vroegste, in onze warme zandgrond lukt dat. ’t Is al 15 jaar geleden dat we hier nog aardappelen geteeld hebben, toen rode Raja; één van de eerste teelten waar de Zonnekouter mee gestart is. Het resultaat was toen erg mooi en smaakvol, maar we zijn er mee moeten stoppen bij gebrek aan grond. En nu dus weer, op een kleiner perceel bij de pompoenen in de vruchtwisseling. Spannend! Ze liggen al een tijdje voor te kiemen in de serre: het omgekeerde van wat we willen in de keuken: een groene, schietende aardappel! Het was nog wat wachten op mooi weer, het land moet droog genoeg zijn om de tractor met een kar vol mest te kunnen dragen. Maar deze morgen was het zover: de ronkende tractor, de draaiende schoepen van de mestkar, het klinkt als muziek in mijn oren. Arne, helemaal in zijn element, rijdt af en aan als een cowboy te paard, en spreidt ons bruine goud over ’t land. En dan spitfrezen, het bedje spreiden. Dan gaan de aardappelen in de grond, met de hand en met veel zorg. Met een vliesdoek erover, een dekentje, want de nachten zijn nog koud. Om hopelijk eind juni voor jullie te oogsten. We kijken er al naar uit!

Samenstelling pakket

Klein: aardpeer van de Vroente-Kollebloem; wortelen van ‘t Livinushof; postelein van Ambrozijn; witlof van Vander Hauwert; rood mosterdblad, paksoi van Hebben, rode biet (B) via Biofresh
Groot: snijbonen (opgelegd) van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; postelein van Ambrozijn; witlof van Vander Hauwert; rood mosterdblad, paksoi van Hebben, rode biet (B) via Biofresh, boterraapjes van Wille
Gemengd: spinazie van de Vroente-Zonnekouter, postelein van Ambrozijn; witlof van Vander Hauwert; boterraapjes van Wille; rode biet (B), appel elstar demeter (Nl), peer conference (B), wijnsien moro (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar demeter (Nl), peer conference (B), appelsien solarino (It), kiwi (It) via Biofresh
Aardappelen: Biogold 2de keus van ’t Livinushof; we geven een kilo extra in uw zakje om de schilverliezen te compenseren.

Recepten

Salade van aardpeer met postelein/mosterdblad/rucola
Nodig: enkele aardperen, verschillende jonge bladgewassen, zongedroogde tomaatjes, olijfolie, balsamico, peper, zout, look
Schrob de aardpeer schoon en snij ze (met schil) in dunne schijfjes. Bak die in olijfolie met een teentje look erop geperst tot ze beetgaar zijn (af en toe omscheppen), en kruid met sojasaus en peper. Meng de bladgewassen door elkaar (snij ze evt in grove stukken), voeg de tomaatjes, olijfolie en zout toe, en meng de gebakken aardpeer eronder.

Snijbonen
De ingemaakte snijbonen in het pakket zijn nog niet gaar; stoof ze nog een kwartiertje op met een gesnipperd ajuintje in olijfolie, tot ze zacht zijn en hun zoeten bonensmaak vrijgeven.

Kruidig gebakken boterraap en worteltjes
Nodig: 500 g boterraap, 10 wortelen, 3 cl balsamicoazijn, 3 cl olijfolie (extra vierge), esdoornstroop, 1 takje rozemarijn, zout & peper
Snij de wortelen en de raap in dunne plakjes of dikke lucifers. Stoom de groenten gedurende ongeveer 8 minuten. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, de azijn, de stroop en de kruiden toe. Plaats een deksel op de pan. Laat de groenten bakken tot ze lichtjes gebruind en beetgaar zijn.