Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is lente en ieder jaar deze tijd schrijf ik wellicht over het weer en het land dat droogt. Al een week of twee loop ik nu en dan over de akker om te zien hoe het droogt. Eerst nog duidelijk te nat, en dan is er evolutie zichtbaar. En nu, vandaag, is er zo’n typische strakke drogende wind. En dat betekent dat we winterklussen zoals omheining bouwen, brandhout zagen en infrastructuurwerken even opzij leggen en het moment grijpen. Het moment dat de eerste wortels gezaaid worden, dat de groenbemester ingewerkt wordt, dat er bemest wordt enzovoort. In de serre hebben we meer controle op de neerslag en daar is de lente al wat langer begonnen. Deze week werd die alweer vol geplant met fris groen en ondertussen komt de opkweek ook weer vol te staan met nieuwe zaaisels. En zo is het seizoen weer helemaal gestart.
Nog nieuw is dat we een nieuwe tweedehandse tractor kochten. Eentje met frontlader en balenklem, zodat we tijdens de voederwinning van de koeien en ondertussen ook de geiten, een stuk flexibeler en onafhankelijker zijn van loonwerk. Ook met de tweede locatie in de Bunderstraat is het nodig dat we een pallet of wat dan ook kunnen verzetten, kunnen uitmesten…

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: prei van De Zaailing; veldsla, rode biet en paksoi van Monde des Mille Couleurs; wortel van ’t Livinushof; oesterzwam van Noppe-Duyck
Groot: prei van De Zaailing; radijs, veldsla en paksoi van Monde des Mille Couleurs; witloof van Vanderhauwert; pastinaak van De Blauwe Spie; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignons van Braeckevelt
Gemengd: veldsla en rode biet van Monde des Mille Couleurs; witloof van Vanderhauwert; wortel van ’t Livinushof; savooikool van Staelens; peer Doyenne van Van Eykeren; appel Natyra via BBO; mandarijn (It) en pompelmoes (Es) via Biofresh
Fruit: peer Doyenne van Van Eykeren; appel Natyra via BBO; mandarijn (It), sinaas Washington (It) en pompelmoes (Es) via Biofresh
Aardappel: Alouette van de Vroente-Kollebloem

Recepten

Krokante tortilla met rode biet, hummus en feta
Nodig: 200g gekookte bietjes, 4 tortilla’s, 150g hummus, 100g feta, 1 el olijfolie, 40g vers groen (peterselie, mosterdblad, pijpajuin, koriander..)
Snij de gekookte bietjes in partjes. Was het vers groen en snij fijn. Verhit een koekenpan op een laag vuur. Bestrijk de tortilla met de olie en bak 3 minuten in de pan. Draai halverwege de 3 min de tortilla om. Leg de tortilla op een bord en bestrijk met de hummus. Verdeel er de bietjes en het groen over en verkruimel de feta er over.

Risotto met knoflookpaddenstoelen
Nodig: 150g oesterzwam, 150g kastanjechampignon, 1 ajuin, 1 warmoes, 400ml groentebouillon, 100g parmezaan, 2 teentjes look, 200g risottorijst, 1 bussel peterselie, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven voor op 200°. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Halveer de kastanjechampignons, haal de oesterzwammen los van elkaar. Verdeel de paddenstoelen over een bakplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Bak 20 minuten in de oven. Pel de ui en knoflook en snijd beide fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote en bak de ui en 1 knoflookteen op een zacht vuurtje. Voeg de risottorijst toe en roer goed door zodat de rijst snel glazig wordt. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat oplossen. Herhaal dit gedurende een 15 à 20 minuten, tot alle bouillon is toegevoegd en de rijst gaar is. Snijd ondertussen de peterselie fijn en schep, samen met de geraspte kaas en de fijngesneden warmoes, door de risotto. Haal de paddenstoelen uit de oven en schep 1 gehakte knoflookteen door de nog warme paddenstoelen. Serveer de risotto in een diep bord, met de paddenstoelen er bovenop.

Vegetarische witloofschotel
Nodig: 3 stronken witloof, 300g aardappelschijfjes, 400ml sojaroom, 100g geraspte oude kaas, 50g walnoten
Verwarm de oven voor op 175° en vet een ovenschaal in. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem en zet ze 10 minuten in de oven. Halveer het witloof en verwijder de harde ken. Hak de walnoten grof. Haal de aardappelen uit de oven en leg het witloof met de platte kant naar boven op de aardappelen; Schenk er de sojaroom over en verdeel de walnoten en de geraspte kaas over de bovenkant. Zet de schotel nog eens 20 minuten in de oven.