Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Enige lentekriebels zijn voelbaar maar het barst nog niet echt los. Maart is een spannende tijd. We houden het weer goed in de gaten en lopen al eens met een schop over het land om in de grond te kijken. Als die droog genoeg is, dan grijpen we de kans om de start van het seizoen in te zetten. Winteronkruiden en gewasresten worden ingewerkt, er wordt compost uitgereden, de vroege aardappelen gaan de grond in en we zaaien de eerste gewassen zoals wortelen, radijs, spinazie en raapjes. Het ene jaar is het begin maart, het ander wat later. We zijn nu begin maart maar het ziet er naar uit dat het geen vroeg jaar zal worden. Het land is in geen twee jaar zo nat geweest als nu en er is nog meer regen voorspeld. U hoort de boer weer klagen over het weer? Nee hoor, niets is minder waar. De droogtes van de afgelopen twee zomers zijn we hier nog niet vergeten en wat aanvulling van het grondwater zal ons geen kwaad doen. Hoewel het leuk was geweest om begin maart aardappelen te planten en allerlei gewassen te zaaien om op die manier vroeg in het jaar jullie groentepakketten van eigen groentes te voorzien, krijgen we nu nog wat extra tijd voor winterklussen zoals omheining repareren, beregening optimaliseren, de nieuwe stal inrichten… En de start van het seizoen, die is al een beetje ingeluid. In de serre beginnen de eerste radijsjes al te dikken, de warmoes is weer op dreef, we oogstten rucola, kervel en spinazie en het eerste plantgoed sla, paksoy, bietjes en venkel gaan de grond in. En wat ons echt doet realiseren dat het lente is, is dat de tomaten en paprika’s gezaaid zijn. Weer of geen weer, druk of niet druk, begin maart zaait Jan tomaat en paprika wat ons al een beetje voorbarig doet uitkijken naar de zomer!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en postelein van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlofhof; van Goed ter Heule
Groot: van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlofhof; van Goed ter Heule
Gemengd: van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlofhof; van Goed ter Heule; van Van Eykeren; via Biofresh
Fruit: van Van Eykeren; via Biofresh

 

Recepten

Boerenkoolrisotto met champignon
Nodig: 400g risottorijst, 300g champignon, 400g boerenkool, 2 fijngesneden ajuinen, 2 teentjes fijngehakte look, 100g blauwe kaas (of parmezaan), 80g boter, 1l groentebouillon, 2 el citroensap, peper en zout
Snij de champignonnen in kwartjes en de boerenkool in fijne reepjes. Snipper de ui en de knoflook fijn. Breng ondertussen de bouillon aan de kook. Verhit een laagje olijfolie en fruit de ui en de knoflook. Voeg vervolgens de rijst toe en bak tot ze glazig is. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer tot ze verdampt is. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Ondertussen kan je de champignonnen en de boerenkool in een andere pan bakken, tot de boerenkool beetgaar is. Als de rijst gaar is voeg je de blauwe kaas en de boter toe, roer tot een smuïege massa. Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap. Voeg de groenten toe en meng alles goed door elkaar. Werk eventueel af met wat grofgehakte noten.