Groentesprokkel 09

Beste abonnee,

1909399_10208728992928013_6034015076046377396_oWe voelen het allemaal! De zon schijnt al wat harder en het doordringt ons van lentekriebels. Zo ook in de schapenstal! Afgelopen maandag kwam een drieling ter wereld. Een ooitje en een rammetje. Een derde rammetje was wat zwakker en die heeft het niet gehaald. Maar een tweeling is al een goede prestatie voor een schaap. En zonet, op donderdagmiddag lammerde nog een tweede ooi. Samen met Koen de stagiaire hadden we het al een tijdje in de gaten en nu en dan gingen we kijken. ’s Ochtends bij het voeren kwam ze niet om te eten, maar bleef achteraan in de stal staan. Na een tijdje was het duidelijk dat ze weeën had en iets later braken de vruchtvliezen. Een paar weeën later was er nog steeds niets veranderd. Normaal zou je een neusje of pootje kunnen zien zitten maar dit was hier al een tijdje niet het geval. Dan maar op zeker spelen en ingrijpen. Na mijn handen grondig gereinigd te hebben ging ik voelen. Ik voelde het lam maar het was geen hoofdje en ook geen hoefjes die naar voor uitsteken zoals het hoort te zijn. Het was een stuitligging, wat wil zeggen dat het niet alleen zou geboren kunnen worden. Toen heb ik de achterpootjes naar achter kunnen trekken en zo voorzichtig het lammetje eruit getrokken. Daarna even vlug de luchtwegen vrij gemaakt en voor de moeder gelegd. Het is een ervaren ooi en ze begon het onmiddellijk schoon te likken. Daarna zou het misschien goed gegaan zijn, maar omdat het eerste lam meer tijd vroeg dan normaal heb ik opnieuw gevoeld en de volgende twee lammetjes er ook uitgetrokken. Nu zijn er drie vitale ooilammetjes die na een uur al op hun poten stonden te drinken bij de moeder!
Vooraleer de lente van start gaat op het land moeten we nog wat geduld hebben. Het is nog veel te nat om te bemesten en grondbewerkingen uit te voeren. Maar in de serre zijn we al van start gegaan. Er waren al allerlei gewassen gezaaid en deze week ging ook het eerste plantgoed de grond in. Sla, venkel en paksoy kleuren de serre weer groen!

Groetjes
Arne

 

Samenstelling pakket

Deze week minder rechtstreeks van de boer in jullie pakket. De voorraden worden echt schaars, en de voorjaarsteelten in de serres komen maar met mondjesmaat op gang.
Klein: postelein van de Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; pastinaak van De Wassende Maan; rapen (B), andijvie (F), romanesco (It) via Biofresh
Groot: postelein van de Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; prei (B), rapen (B), zuurkool (Nl), champignons (Nl), andijvie (F), romanesco (It) via Biofresh
Gemengd: aardpeer van Ourobouros; wortelen van ’t Livinushof; pastinaak van De Wassende Maan; appelen van Van Eykeren; bloemkool (It), champignons (Nl), pompelmoes (It), kiwi via Biofresh
Fruit: appelen van Van Eykeren; wijnappelsien (It), kiwi (It), banaan, dadels via Biofresh
Aardappel: biogold van ‘t Livinushof (op 11/3 voor evenweekse pakketten)

Recepten

Zuurkool is een melkzure groente. Een gistingsproces heeft de rauwe witte kool houdbaar en lichter verteerbaar gemaakt. Hierbij zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven. Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen. (Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen. Rauwe zuurkool smaakt heerlijk in een salade of op brood.
Hongaarse zuurkool voor 2 personen
Nodig: 300 g zuurkool, 2 middelgrote aardappelen (geschild, in blokjes), 1 kleine ui (fijngehakt), 1 teentje knoflook (fijngehakt), 1/2 rode paprika (in blokjes), 150 g kruidentofu in blokjes, 3 dl. Kruidenbouillon, 1 el. paprikapoeder (mild), 1 tl. karwijzaad, 2 dl. soja cuisine of room, 1 el. olijfolie, verse peper en zeezout naar smaak
Bak ui en knoflook in de olie glazig. Bak paprikapoeder, stukjes tofu, paprika en blokjes aardappel 2 min. mee. Haal de zuurkool uit elkaar met een vork en voeg die toe, samen met bouillon, karwijzaadjes, peper en zout. Laat 15 min. zachtjes laten stoven. Meng er op het laatst de room door.
Geroosterde wortelgroenten
Nodig: enkele (kool)rapen 2 grote winterwortels, 2 pastinaken, 2 (of als ze klein zijn meer) rauwe bieten, 1 knolselderij; allemaal geschild en in blokjes van 1 cm gesneden. 60 ml olijfolie; gedroogde rozemarijn; zout
Verwarm de oven voor op 2200 C. Roer alle groenten door elkaar met de olijfolie en wat rozemarijn. Niet te veel anders wordt het overheersend, maar ook niet te weinig. Verspreid het over een ovenplaat – of gebruik een of meer bakblikken. Zet het 40 tot 50 minuten in de oven; tot het gaar is. Zout erover en meteen opdienen.