Groentesprokkel 09

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Twee warme weken in februari, en plots tovert de serre weer groen, en is er weer van alles te oogsten. Groene selder (want die moet volgende week plaats ruimen voor paksoi en spitskool), kruidige kervel, pittige rucola, en ook radijzen. Of dat was tenminste de bedoeling. Die had kersverse boerin Hanne gezaaid in november, een beetje dichter opeen en wat ondieper dan gebruikelijk (’t is dan ook niet zo eenvoudig om al die knepen van het ingewikkelde bioboerenvak ineens onder de knie te hebben, dat vraagt jarenlange oefening, en dan nog groeit elke teelt elk seizoen anders…) . Maar ze kiemden goed en bleven de hele winter lang gestaag doorgroeien. Tot het nu plots warm werd, en ze besloten om gezamenlijk geen mooie radijzenknolletjes te vormen, maar vooral veel blad. En doordat de plantjes al niet meer van de jongste zijn, was er niet echt veel hoop dat ze hun energie nog zouden verleggen naar de wortel, maar eerder naar boven, opschietend de lucht in. 250 m² radijzenblad; zonde om dat alles verloren te laten gaan dachten we zo. Zeker omdat er voor ’t moment zo weinig fris groen blad te vinden is op ’t land, én radijzenloof ook wel best bruikbaar is in de keuken: als pesto, in de wok, of voor een lekker soepje (Myriam weet daar van mee te spreken, die is al jaren verlekkerd op dat pittige groen). Dus hebben we besloten om van de nood een deugd te maken, mee te bewegen met wat de aarde ons biedt, en deze keer de blaadjes te oogsten in plaats van de knolletjes. Lekkere vitamines, met dank aan die warme februarizon, en ook wel aan Hanne, de vrouw die het Zonne-koutervolk radijzenblad leerde eten! Wat receptjes hierbij als inspiratie. An

Recept

Gesauteerd radijsgroen met look (bij aardappelen of een rijstschotel)
Nodig: 1 tl sesamolie of olijfolie, 3 tenen knoflook, in plakjes of stukjes; een flinke bos radijzenblad, 1 tl sojasaus of een snufje zout
Bak de knoflook ongeveer één minuut in de olie, maar laat hem niet bruin worden. Voeg nu het radijsgroen en de sojasaus toe en bak die al omscheppend ongeveer 2 minuten mee, tot de blaadjes geslonken zijn. De steeltjes van het radijsgroen zijn nu nog een beetje knapperig, wat ik erg lekker vind. Als je de steeltjes liever wat zachter hebt kun je het groen nog een minuut of 5 met een deksel op de pan zachtjes laten stoven.
Pesto van radijzenblad: een heerlijk bijgerechtje of broodbeleg!
Doe de groene blaadjes, olijfolie, pijnboompitten en evt Parmezaanse kaas in een blender en klaar. Je kan ook variëren door look toe te voegen, of wat kervel. Of na het mixen wat blokjes mozarella doormengen. Of de pijnboompitten niet mee mixen, maar roosteren en boven op de pesto strooien.

Soep van Radijzenloof
Nodig: 1 bosje radijzenloof, 2 sjalotjes en 1 teentje knoflook (beiden fijngehakt), 1 aardappel in kleine blokjes gesneden, 1 eetlepel olijfolie, 15 cl (soja)room, zeezout, peper uit de molen, 1/4 liter groentebouillon.
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem maar laat hem niet te heet worden. Doe er de ui in en fruit glazig. Voeg knoflook en aardappel erbij, en na 3 minuten het radijsloof, doe er de groentebouillon bij, voeg zout en peper toe en breng aan de kook. Laat koken tot de aardappel zacht is en pureer met een mixer of blender. Haal de pan van het vuur en doe er de room door.

Gestoofde zuurkool met aardpeer (topinamboer)
Nodig: 100g gesnipperde ajuin, 200g aardpeer in 3mm dikke plakken gesneden, 300-400g zuurkool, evt stukjes gebakken spek en geweekte rozijntjes.
Smoor de ui even met de topinamboer in wat olie, blus na enkele minuten met wat water, doe het deksel op de pan en stoof 10-15min op een laag vuurtje. Roer de zuurkool (en eventueel de andere ingrediënten) erdoor en stoof nog eens 10 minuten. Goed roeren, en op smaak brengen met zout en peper.

Samenstelling pakket

Klein: kervel, prei, radijzenblad, groene selder van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; rode biet, zuurkool via Biofresh
Groot: rucola, prei, radijzenblad, groene selder van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; witlof van Vander Hauwert; rode biet, zuurkool via Biofresh
Gemengd: radijzenblad van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; witlof van Vander Hauwert; rode biet, zuurkool, appel elstar (Nl), peer conference (Nl), pompelmoes (Es), appelsien (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), peer conference (Nl), pompelmoes (Es), appelsien (It) via Biofresh