Groentesprokkel 08

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Heel vroeg dit jaar, maar het is lente! Drogend weer in februari is niet helemaal uitzonderlijk, maar meestal gaat het gepaard met een schrale noordoostenwind en koude temperaturen. Dit maal is het niet van dat maar genieten we wel van warmte en een amper een zuchtje wind. Vorig jaar was zo uitzonderlijk droog dat ik al een half jaar een fata morgana heb van een extreem natte winter. Dat werd het niet en mijn beeld verschoof naar een heel nat voorjaar. Geen deugddoende oase in een woestijn, maar met de botten aan even over het land lopen en hopen dat het stopt met regenen om eindelijk de grond te kunnen bewerken en de eerste gewassen te zaaien en te planten. Maar ook hier lijkt mijn pril gezond boerenverstand nog niet vaardig genoeg want we startten het seizoen met ideale omstandigheden. Zo zaaiden we in de eerste week van januari al tuinbonen, spinazie en radijs. Met een vliesdoek erover kon de grond goed opwarmen en zo staan ze nu mooi boven gekiemd. Deze week en volgende week gaan we verder en bemesten we enkele percelen en gaan we opnieuw zaaien. Wortelen, radijs, spinazie… We moeten ervan profiteren. De vroege aardappelen zullen wellicht ook de grond in kunnen.
En zo sta ik aan de start van mijn 6de seizoen hier op de Zonnekouter. Niet zomaar een nieuwe start want ondertussen kwam mijn vriendin Marie hier ook wonen en een kleine maand geleden werd onze dochter Anna hier geboren.

Ook de start van een nieuw hoofdstuk met de boerderij. Het was in 2014 dat ik het geluk had op deze mooie boerderij te kunnen starten in de nieuwe coöperatieve vorm. Ook het jaar dat Walter als oprichter wist dat hij ziek was en het moest overlaten. Een klassieke overname werd het niet en de overdracht werd een boeiend traject. Toch was het toen al dat we samen droomden over toekomstideeën voor de Zonnekouter. De veestapel uitbouwen tot een stevige kudde, graan telen, meer groentes, een extensievere vruchtwisseling… ‘Ja ja!’ zei Walter enthousiast toen ik het er met hem over had. Voor hem was het een eindpunt, voor mij een beginpunt. Ondertussen met Jan erbij als vaste kracht die ook geen gebrek heeft aan toekomstideeën staan we een stap verder, en de mogelijkheid om hier in de buurt 2.3ha te kopen geeft ons de kans die uit te bouwen. De grond kopen we met Land-in-zicht zodat ze altijd bio beboerd kan blijven worden zonder ons boeren financieel te belasten. Als coöperatie zullen we de grond pachten. Daarom een warme oproep aan al die wil bijdragen om de Zonnekouter verder uit te bouwen. Een groot deel van het bedrag hebben we reeds bijeen, maar we zijn er nog niet helemaal. Ben je geïnteresseerd of wil je meer info, aarzel niet om ons te bellen!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, selder van de Vroente-Zonnekouter; rode kool, wortelen van ’t Livinushof; knolselder van de Wassende maan; champignons (Nl), broccoli (Es) via Biofresh
Groot: veldsla, selder, kervel, prei van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; knolselder, rode kool van de Wassende maan; champignons (Nl), broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: selder van de Vroente-Zonnekouter; pompoen, knolselder van de Wassende maan, appel cox van Van Eykeren; broccoli (Es), kiwi (It), wijnsien (It, demeter) via Biofresh
Fruit: appel jonagored en topaz van Van Eykeren; peer doyenné (Nl), kiwi (It), wijnsien (It, demeter) via Biofresh

Recept

Gemengde salade van rauwe wintergroenten
Nodig: 50g wortel en 100g knolselderij, in luciferdunne stokjes gesneden (of grof geraspt), 100g veldsla, vinaigrette, 1 e.l. room of villi, evt. 4 gehakte walnoten
Klop de room door de vinaigrette en schep er de gesneden wortelgroente door. Snij de veldsla in reepjes en meng ze samen met de walnoten door de wortelgroente. Garneer met de hartjes van de veldsla.