Groentesprokkel 07

Beste abonnee,

Langzaamaan begint het seizoen op gang te komen.
Arne zit opnieuw op de tractor om de grond in de serre klaar te leggen.
Er werden radijzen, raapsteel, mosterdblad en wortelen met het zaaimachientje gezaaid. Maandag haalde ik de perspotmachine terug boven om de eerste sla’s te zaaien.
Meteen daarna mochten de gezaaide kisten op een verwarmd zandbed in de opkweek. De temperatuur wordt nauwlettend opgevolgd – de kiemtemperatuur van sla moet tussen de 12 en 18°C zitten. ’s Nachts dek ik ze af en met de nachtvorst gaan de deuren van de serre ook dicht. Het is altijd een wonderlijk gebeuren om zaad te zien kiemen, nieuw leven te zien opduiken.
Buiten is het nog erg rustig. De laatste teelten worden afgeoogst, het land wacht geduldig om in maart gespit te worden. Al valt dat nog af te wachten want sommige stukken liggen met de voorbije regen erg nat.

Vorige donderdag hadden we opnieuw vergadering met de Vroentecollega’s.
We hadden het onder andere ook over perspectieven omtrent nieuwe depots. Ook daarin houden we elkaar op de hoogte en geven we elkaar de nodige ruimte.
Het is tenslotte niet aan te raden om té dicht op elkaar te zitten.
Dinsdagavond hadden we dan weer een vergadering met Geert Iserbyt, coördinator bij Landwijzer, bezieler van De Landgenoten en bedrijfscoach.
Hij volgt De Zonnekouter sinds de opstart van de CVBA op en begeleidt ons in dat proces. Erg fijn om met iemand te werken die weet waarover het gaat en die ons en het bedrijf zeer goed kent. Zijn werk vormt een absolute meerwaarde binnen onze samenwerking, een aanrader!
Vrijdag trekken An, Arne en ik naar de BD-winterconferentie 2016 die doorgaat in de dorpsgemeenschap Balder in Hoogstraten (Wortel). Het thema van dit jaar is ’’LAND, ruimte voor nieuwe boeren’’. Wij gaan er spreken over onze samenwerking en de coöperatie. Meer info hierover vind je op www.bdvereniging.nl en www.widar.be.

Groetjes,
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: savooi van de Zonnekouter; aardpeer van Ourobouros; mizuna van Hebben; wortelen van ’t Livinushof; pompoenen van D’Haens, champignons via Biofresh
Groot: savooi, veldsla van de Zonnekouter; aardpeer van Ourobouros; rode biet van De Kollebloem; mizuna van Hebben; wortelen, ajuin van ’t Livinushof; pompoenen van D’Haens, luzernekiemen via Biofresh
Gemengd: savooi, veldsla van de Zonnekouter; wortelen, ajuin van ’t Livinushof; appel jonagored van Van Eykeren; appelsien tarocco (It), banaan FT (Do) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; appelsien tarocco (It), banaan FT (Do), pompelmoes (Es) via Biofresh
Aardappel: volgende levering op 4/3 (11/3 voor evenweekse pakketten)

Recepten

Saffraan-aardperensoep
Nodig: Enkele saffraandraadjes, 250 g aardperen – 2 eel citroensap, 1 eetl olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 l groentebouillon, 3 tl gemalen komijn, 500 g aardappelen geraspt, 2 tl citroensap extra, postelein
Doe de saffraandraadjes in een kom met 2 el kokend water en laat ze staan tot u ze nodig heeft. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom water met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak die 3-4 min om matig vuur, of tot de ui zacht is. Breng de bouillon in een aparte pan aan de kook. Voeg de komijn aan het uienmengsel toe en bak hem 30 sec mee. Voeg de uitgelekte aardperen, aardappelblokjes, het saffraanmengsel, de bouillon en het extra citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 15-18 min sudderen, of tot de aardperen helemaal zacht zijn.
Voeg de postelein toe en pureer tot een glad mengsel; breng op smaak met zout en gemalen peperkorrels.

Mizuna verwend door kerriechampignons voor 2 personen
Nodig: 400 g mizuna, 1 bakje champignons, 1 tl. kerriepoeder, zeezout, olie
Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje, in dunne plakjes snijden en in olie goudbruin bakken. Kruiden toevoegen. Mizuna wassen, in reepjes snijden, toevoegen en 5 min. roerbakken.