Groentesprokkel 07

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is nu zo’n 2,5 jaar geleden. Het is de leeftijd waarop mijn beide kinderen eindelijk in staat waren om met beide voeten samen te springen…

Mijn Landwijzertraject (opleiding biologische en biodynamische landbouw) begon in oktober 2017.

Het is de traditie en het begin van elke nieuwe jaargang: de eerstejaarsstudenten van Landwijzer starten de opleiding met een start-tweedaagse op De Zonnekouter.

Ook ik stond hier 2,5 jaar geleden op het erf, samen met mijn kersverse klasgenoten. Nogal onwennig in het begin maar ik voelde me al snel op mijn gemak in zo’n diverse groep vol gelijkgestemde zielen. Nu, 2,5 jaar later, is deze groep een hechte vriendenkring geworden. Je kent het wel, het soort vrienden waarbij je zelf haast enthousiaster bent over hun nieuwe projecten dan zij dat zijn. Het soort vrienden waarbij je de innerlijke warmte van een omhelzende begroeting voelt.

Onze Landwijzer-opleiding loopt ten einde: de eindwerken zijn geschreven, de lessen zitten erop.

Bijna… want donderdag gaan we -voor onze laatste lesdag- met z’n allen op bezoek bij De Kollebloem.

Ik vind het heerlijk om de opleiding te openen en af te sluiten op twee van de drie Vroente-boerderijen. Als biodynamische boer-in-wording ben ik geneigd om overal kringlopen te herkennen en dit is er eentje!

Het feit dat het leertraject begint en eindigt bij de Vroente, nodigt me uit om eens terug te kijken naar de voorbije jaren, naar wat Landwijzer en de Zonnekouter me als mens bijgebracht hebben…

De leuze van Landwijzer “Mens worden aan de landbouw, de landbouw vermenselijken” raakt me deze dagen dan ook intenser dan ze dat vroeger deed.

Onze manier van landbouwen (letterlijk), veraf van de industrialisering van de sector, zorgt zowel voor boer als voor klant voor een soort wederzijdse verbondenheid.

Het is net deze verbondenheid die mij meer mens heeft laten worden; los van wat teveel is en dichter bij de essentie van het mens-zijn.

Mijn beurs raakt dan wel wat moeilijker opgevuld dan vroeger maar mijn ziel wordt vanzelf gevoed. En dat is wat telt.

Vele groeten,  Jan

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en savooi van de Vroente-Zonnekouter; wortel van ’t Livinushof; knolselder en prei van De Wassende Maan; kastanjechampignon van Braeckevelt

Groot: veldsla, postelein, radicchio en haverwortel van de Vroente-Zonnekouter; wortel van ’t Livinushof; knolselder en prei van De Wassende Maan; spruiten via Biofresh; kastanjechampignon van Braeckevelt

Gemengd: postelein en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van De Wassende Maan; spruiten, peer Doyenne, bloedsinaas Moro (It) en avocado Hass (Es) via Biofresh; appel Jonagored via Bio Brugs Ommeland

Fruit: appel Jonagored via Bio Brugs Ommeland; peer Doyenne, pompelmoes(Es), bloedsinaas Moro (It), kiwi (It)

Aardappel: Alouette (vastkokend) van De Wassende Maan

Recepten

Tagliatelle met schorseneren

Nodig: 500g schorseneer, 1 citroen, zeste van 1 sinaasappel, 1tl piment, 2dl room, 1el grofgehakte geroosterde hazelnoten, 250g tagliatelle, peper en zout, boter om te bakken

Vul een ruime kom met een koud water en het sap van een citroen. Schil de schorseneren onder stromend water. Dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren. Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken. Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle. Verhit de boter  in een pan en bak de schorseneren goudbruin. Voeg aan de overige schorseneren de room, de geraspte sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken. Meng de beetgare tagliatelle door de schorseneren in room. Werk af met de hazelnoten.

Rösti van knolselder
Nodig voor 20stuks: 1 knolselder, 2 eieren, 5el bloem, 2el mosterd, 50g parmezaan, peper en zout, olijfolie
Schil en spoel de knolselder. Snij ze in grote stukken en rasp fijn in de keukenmachine. Rasp ook de parmezaan en meng met de knolselder. Klop de eieren los met wat peper, zout en 2el mosterd. Meng de knolselder met het eimengsel en de bloem. Verhit de olie in een pan en schep een eetlepel van het knolseldermengsel in de pan en druk aan tot een plat koekje. Bak de rösti’s aan beide kanten tot ze goudbruin zijn.
Tip: Voeg gestoofde prei toe aan het knolseldermengsel om een touch aan de rösti’s te geven.